Разумни или побъркани са германците? Напук на климата, купуват все по-големи коли

Наблюдава се ръст на новите SUV-та
Обновена: 14 дек 2019 22:02 | 14 дек 2019 22:00, Нели Христова
154
Разумни или побъркани са германците? Напук на климата, купуват все по-големи коли
Снимка: Reuters

Напук на Грета Тунберг и петъчните екологични протести, през тази година в Германия са били продадени над 1 милион нови ес ю ви-та (SUV). Тотално побъркани ли са германците, пита Пол-Кристиан Бриц в коментара си за DW.

По аутобаните водачите на SUV-автомобили бързат и притискат другите участници в движението, а в препълнените центрове на големите градове блокират по няколко паркоместа. На всичкото отгоре те вредят на климата. Очевидно е, че егото им остава над интересите на всички останали. Такава поне е стереотипната представа за тези шофьори.

В същото време Германия се слави като страна на разума, на поетите и мислителите. А също се смята и за един от добрите примери в света, що се отнася до защитата климата. Та нали ние, германците, чинно събираме боклука си разделно, а едно време дори бяхме сред пионерите по отношение на енергийния обрат. Означава ли това, че германците имаме двоен морал? Да не би някакви самодоволни идиоти да населяват Германия?

Само без паника!

Причина за паника обаче няма - все още не. Така можем да тълкуваме резултата от проучване, проведено във Финландия, търсещо отговор на въпроса що за хора си купуват големи и мощни автомобили. В изследването, наречено „Не само задници карат мерцедес", са били анкетирани 1 900 финландци. А е известно, че финландците, както твърдят изследователи, са много близки до германците като морал и структура на доходите им. Нагласите им са били оценени според често използвания в олипсихологията модел на петте фактора, който включва: отвореност, съвестност, поносимост, общителност, емоционална лабилност и наранимост.

Не е никаква изненада, че най-вече мъже карат големи и мощни автомобили. Освен това повечето от собствениците на луксозни возила са необщителни и високомерни, нечата за социалната справедливост им е чужда, освен това те са самовлюбени и егоистични. Дотук нищо ново. 

Плитките на Грета от багажника

Най-зле стоят нещата с една по-особена категория водачи на големи и мощни автомобили. Това е групата на перчещите се с возилата си шофьори, които ги украсяват отзад с лепенки със сентенции против опазването на климата и провесват от багажниците на колите си плитките на Грета Тунберг. Социалната непоносимост и протестът са се превърнали в тяхна запазена марка. Тяхното мото гласи: "Сега повече от всякога!".

Другите резултати от прочуването обаче са много по-интересни. Например това, че много съвестни хора, които не се вписват в описаните по-горе характеристики, също често карат луксозни коли. Моля? - Да, това са хора, които много държат на дисциплината, сигурността и трудовите си постижения.

Странна гледка е когато родители стоварват пред детската градина или училището своите наследници от коли, чийто преден капак стърчи доста над главата на самото дете. Ако пред такава кола внезапно изскочи дете, шофьорът трудно ще го забележи - въпреки че гледа пътя от по-високо. Но като цяло зад решението му да си купи такава кола не винаги се крие лош характер. Може би дори е точно обратното. Но как се обяснява това противоречие?   

Хората карат такива автомобили, които са точно отражение на реалната или идеалната им представа за това какви са, или какви искат да бъдат. Това важи за хората на възраст, в която обикновено се купува автомобил. В Германия средностатистическият купувач на автомобил е на 53 години.

Хората, които не се вълнуват особено от темата за социалната справедливост и поносимост, по правило не се придържат към нормите (например да карат само в тяхната лента на платното), по принцип са нарцистични и по-агресивни. Съвестните хора пък имат по-силно изразено съзнание за качество, стремят се към надеждност, перфекционизъм и гонят успеха. И в двата случая мощните и луксозни автомобили от SUV-сегмента чудесно подхождат на собствената им житейска концепция.

Надежда има

„Ами такива са си, не можеш да ги промениш" – бихме могли да си кажем. И това може и да е точно така при шофьорите, които по този начин изразяват своя протест. И все пак остава някаква надежда за климата и за мира в сектора на транспорта: съвестните хора могат да бъдат убедени. Например с надеждни и висококачествени автомобили с алтернативно задвижване. Или още по-добре: с един надежден обществен транспорт. Може и да звучи наивно, но това е напълно постижимо, ако производителите и политиката се заемат сериозно с решаването на проблемите.

А и ние самите можем да въздействаме върху съвестта на съвестните. В Швеция, например, все повече хора се чувстват гузни, когато пътуват със самолет, което доведе до отлив на използващите този вид транспорт. Подобна тенденция се забелязва вече и в Германия. Пробива си път вече и гузната съвест от карането на SUV-автомобили. Което може да направи този вид коли непривлекателни за съвестните хора - наистина. Защото никой отговорен и социално мислещ човек не би приел собствените му деца или внуци да тежат на съвестта му. Още повече, ако заради това другите променят мнението си за него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още по темата: ГерманияавтомобилиSUV
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България хората винаги търсеха и търсят по-голяма кола. По-рано искаха комби, а сега комби, ван или джип. Просто колата се използва за най-различни неща и често трябва да има много място в нея. Джипът има по-малко възможности за товарене от комби и ван, но е по-добър за лоши пътища. Помня как един съсед се роди след като си смени Опел Корса с средно по размер Рено.
54
8
 
5
 
! Отговори
Баце преди 4 години
До 29, абе, как моята жена се оправя с ML и кара само топ център, а ти не можеш?! Или си купувате коли без качествени парктроници или са с лоша водимост, диаметър на завой... или просто не можете да карате. Моят скромен опит със СУВ се ограничава до Мерцедес и забележки - нямам. Ппследен модел Е С35 АМГ - в никакъв случай не се кара по-лесно от СУВ, но влиза на една идея по-тясно място - тетствано!
53
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джипът е хубаво нещо.Да го духат бедняяците и еколозите.
52
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато Бойко Борисов НЕ Беше на власт, а бяха БСП и Жаб Виденов какви коли карахме срамежлива плюнко?
51
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
48, не е въпросът какви нужди имат хората, а какви възможности има обществото! Нали ceланинът като плесне три тpoшляка пред кооперацията, няма място за две коли на нормални хора? А като има нужда от още, ще си наеме рентакар! Нали е гъзap? Бaxти препечифъшкията. Ем бедняк, ем па с претенции и три 6okлука на обща възраст 120 години.
50
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джипът е най-подходящата кола за лошите пътища на България. Останалото са измислици на комплексари.
49
6
 
16
 
! Отговори
ДОКОГА БЕДНОСТ???? преди 4 години
Докато Бойко Борисов е на власт,ще купуваме изхвърлени коли от от Германия,Чехия,Полша,трета употреба.Защо сме най-бедни в ЕС-питайте ВИНЕТУ.Той не е беден.Аз не съм гласувал за Бойко Борисов,срам ме е от неговата наглост!!!
48
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам малък джип, харчи около 6 л/100 км. Друг има седан или хечбек, който харчи 10 л/100 км. Нещо за екологията да кажете....С предишната си кола, седан, често опирах отдолу при разни неравности по пътя, а това струваше доста пари за оправяне. Сега нямам този проблем, а точно заради пътищата си взех малък джип с 20 см пътен просвет.
47
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми дреме за кликата. Ние сме малка държава, почти без никакво производство, така че ние не цапаме планетата. Цапат я големите. Всеки българин на сув да се качи, пак няма толкова да омърсиме, колкото Германия, ако ще всички немци пеш да тръгнат. За щатите и китай пък да не говорим.
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джип е просто един модел. Много неща наричаме по името на първият производител, като ксерокс , феродо и т.н.
45
6
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
До Анонимен 46:Щото имат пари. За плебса всеки с пари е гадняр.
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОчевАдно е, че когато едно домикинстов си купува две коли, значи му трябват две коли, а когато купува три коли, значи му трябват три коли. Не разбирам хората, които се учудват на този факт. Колите са толкова на брой, колкото трябва да бъдат и за никакво изхвърляне не може да става въпрос. Трима души от домакинството им се налага всеки ден да използват кола по цял ден. Те с една кола ли да са или с три коли. Живееш в къща на село, през зимата само с джип може да минат по снега, а лятото може и с
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо Мерцедес с двигател 1.3 и мощност 105 кс да е автомобил за гадняри а подобен размер голф,астра или някаква киа с 200 коня да е автомобил за готини и добри хора?
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
43, чувал съм от човек, каращ мерцедес ама вехт като стария завет, цетка от деветдесетте години, та тоя същия казваше, че това е "престиж".... Понеже ми е роднина, та няма как да го заплюя.
41
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Значи екоджендерастията почна да им писва и на швабензидойчовците.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джипът е доста удобна кола за пътищата на България. Е, ако някой има много пари може да си купи малка кола за града и втора кола за извън града, но обикновено българина и една кола трудно поддържа. Едва ли някой в България като си купува колата си исли за престиж или да се покаже, а купува подходящата за него кола. Разбира се има и изключения - мафиоти, които не си знаят парите, които са откраднали. Колкото до теглото на колата един Пасат тежи повече от Тигуан, а точно малките джипове се купува
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе да питам, защо тук в едно домакинство се купуват по три коли? Като после поне една от тях няма гражданска, не се плаща данъка, и изобщо защо колкото човек е по-беден, толкова повече се изфърля?
38
2
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Побъркани.Хитлер Фолкенхайм Кайзера Вилхелм Хинденбург да не би да бяха нормални.
37
3
 
22
 
! Отговори
Край преди 4 години
Е това ми е любимо - В България СУВ се рекламират с това че удобно се качват на тротоарите. При нормалните хора в нормалните страни нормалните коли НЕ се качват на нормалните тротоари НИКОГА. Прекалено е скъпо.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора разни. Има вероятно и хора с такива идеи и комплекси, каквито има автора на материала, но на практика SUV си купуват хората, които имат нужда от такава кола. После има джип и джип. Джип от сорта на Кашкай, или CR-V тежи празен около 1500-1600 килограма и максимално около 2200-2400 килограма, което на практика никога не става,но едни само едно си знаят, три тона и три тона.