Да напуснеш армията в Китай – публично унижение и жестоки наказания

Ще може ли да привлекат военните повече образовани хора?
17 дек 2019 15:31, Нели Христова
48
Да напуснеш армията в Китай – публично унижение и жестоки наказания
Снимки: Reuters

Китай има една от най-големите армии в света, близо 2 милиона души служат  в нейните редици. На пръв поглед изглежда, че ако някой реши да се откаже, проблемът няма да е толкова голям. Може би дори никой няма да забележи. Но всъщност e точно обратното.

Миналата седмица Джан Мукан обявява, че вече не иска да е военен. Той е студент от провинцията Хайнан. Точната му възраст така и не е посочена, а историята му разказва англоезичният сайт People Liberation Army.

Да напуснеш армията се оказва ад

След като обявил решението си, Джан получил 8 наказания. Те включват – забрана да пътува в чужбина в следващите 2 години, да пътува из Китай със самолет, влакове за дълги разстояния или автобуси. Джан не може да си купи недвижим имот, да взема заеми или да си прави застраховки, да започва свой собствен бизнес и да се записва или да учи в колеж или средно училище.

Той също така няма да може да получи държавна работа до живот, включително и като временен служител. В това число се включват и държавните компании, а в Китай, това означава повечето големи бизнеси.

Отказът му си има и финансова цена – той ще плати 4000 долара глоба. Ще се наложи да възстанови и разходите, които военните са вложили в него в краткия му период на служба, като „политически преглед", медицински преглед, пътни и битови разходи, както и за легло и облекло. Така Джан ще плати още 3700 долара.

Заедно с всичко това той ще бъде подложен и на публично унижение чрез социалните медии, държавната телевизия и вестниците.

Случаят на Джан е рядък, но не е единствен

Поне дузина бивши войници са били подлагани на публично унижение от китайското правителство през последните години. А наказанията са включени в закон.

Според експертите, случаят на момчето обаче ще се използва "като пример“, за да се покаже на обществото какво държание е неприемливо.

В китайската армия се влиза чрез военна повинност, но това е метод, който в последно време рядко се използва, тъй като достатъчно доброволци всяка година заемат местата в модернизиращите се военни сили.

Модернизацията на армията иска да привлече по-малко, но по-качествени и образовани войници. По този начин те оставят силата на страна и залагат главно на добре подготвени технически войници, намалявайки шансовете на онези, които идват от по-бедни райони. А това също води до проблеми.

Ако икономиката в Китай остане "здрава“, то кариерата на войник ще е по-малко предпочитана от завършващите университети и въпреки че интерес в сферата все още има, той не е широко разпространен.

Пекин желае да създаде армия, която да може да отговори на нуждите на модерната война.  Но трудностите на военния живот ще засегнат тежко дори и добре образованите войници – далеч от семейството и приятелите си, в тежка обстановка, извършвайки не само физически, но и опасни дейности. За повечето млади китайци армията изобщо не е подходящо място да работа.

Джан най-вероятно се съгласява с това

Модерната китайска армия не можела да му предложи живота, който той искал. Присъединява се към военните през септември и решава да си тръгне месец по-късно. Джан така и не успява да се приспособи към живота в армията. Страхува се от трудности и умора. И колкото и да е бил умоляван, дори и пред тежките наказания, той е категорично решен да си тръгне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
11
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
какво ме интересуват Комунистите в Пекин, като Другарите им в Брюксел са ни п0р0били и Геноцида над Белите хора, тече с пълна сила?!
19
11
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
единствената война спечелена от американските нещастници е гражданската :)
18
9
 
15
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"То и америкаските престъпници игубиха войната във Виетнам."То коя война са спечелили? Като се замисля..., само за Гренада се сещам.
17
8
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
При комунизма е така . Няма не искам , няма недей.
16
8
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Едно време и аз мислех, че трябва да се бъхтеш в казарма, да газиш кал и спиш на палатки, за да се доказваш. Ела сега ми кажи да отида запас и да спя един месец с непрания въшкарник... Казал им е, че го страх от трудности, за да му се мсхнат от главата и да не му задават въпроси. Китайските военни няма да са по-различни от нашите, руските и австро-унгарските от времето на Швейк.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента седем Китайчета монтират оборудване,страшно задружни и можещи младежи,просто е удоволствие да се работи с тях!
14
7
 
18
 
! Отговори
До Дедо Хо преди 4 години
То и америкаските престъпници игубиха войната във Виетнам.Факт е че Китайците отдвана нямат опит във воденето на война .Те и нямат желание да се убиват за разлика от американците .Китай си работи в икономически план и то много добре
13
16
 
8
 
! Отговори
Дедо Хо преди 4 години
Чайниците откакто загубиха войната с Виетнам през 1979г. , маршируват по команда: "Нааа Местоо, Оодом Марш". Пак ше ядат шамари некъде. Не стават за войници.
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мека китка, сигорно предпочита по-благозвучното обръщение Жан
11
3
 
16
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Страхува се от трудности и умора."Армията явно не е за Джан. Интересно какво си е представял, когато се е записал там?
10
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На ясно ли сте ако напуснеш американската армия"Да, на ясно съм.......казваш ЧАО и това е.....други въпроси?
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То си пише - "страхувал се от трудности и умора" и се махнало от армията гомненцето.И въобще, що за новина е това всичкото?!?!
8
2
 
22
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"извършвайки не само физически, но и опасни дейности."- ???? "Модерната китайска армия не можела да му предложи живота, който той искал. Присъединява се към военните през септември и решава да си тръгне месец по-късно." - Ами как няма да има наказания, след като Джан е влязъл там с договор, който нарушава и прекратява предсрочно. Нормално е да си плати, но че ще го покажат по ТВ е пълна глупост.
7
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
глупости на това не вярвам пропаганда пишете за сирия ане тези глупости
6
5
 
31
 
! Отговори
Copocoид преди 4 години
Да в Китай публично ги унижават, а в хубавия, добрия запад представи си, че си едно чуствително тинейджърче и цялата преса започва да гърми, че баща ти преди 20 години бил целунал еди коя си по бузата и тя сега се сетила, че била сексуално насилена.
5
14
 
17
 
! Отговори
ааа преди 4 години
рублите не стигат, почвате да захлебвате и с юани))):
4
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хем военен, хем студент, хем му забранили да се записва в колеж, хем и в средно училище... Автора е пушил нещо здраво!
3
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай, Ким и Кремъл борят джендъризма, като слагат на всички каски.Това било ценност !
2
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистическа му загубена работа това е Китай.
1
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На ясно ли сте ако напуснеш американската армия преждевременно, какво се случва? Горе долу същото!

Спонсорирани публикации