Скъпотията и безработицата мъчиха турците през 2019 година

Девалвацията на турската лира удари по джоба на гражданите
23 дек 2019 21:15, Елка Василева
90
Скъпотията и безработицата мъчиха турците през 2019 година
Снимка: архив, Reuters

Запитате ли тези дни турските граждани с какво ще запомнят отиващата си 2019 г., ще чуете много повече оплаквания, отколкото положителни изказвания. На първо място те посочват, че ще я запомнят с икономическите трудности, които се стовариха на гърба им.

Сред най-парещите проблеми повечето турски граждани посочват поскъпването на живота, обезценяването на турската лира и безработицата, пише Нахиде Дениз за БТА.

Рецесията, която Турция изпитва за пръв път от 10 години насам, наложи отпечатък върху живота на 80-милионното население на страната.

През първата четвърт на 2019 г. турската икономика се сви с 2,6 процента в сравнение със същия период на предходната 2018 г. Свиването продължи и през втората четвърт на настоящата година - с 1,5 процента и се отчита, че рецесията продължава.

Като последица от свиването на икономиката, много фирми фалираха. Точният им брой така и не са знае, затворени бяха хиляди магазини, заведения, работни места. Особено силно засегна турските граждани безработицата.

По официални данни тя достигна около 14 процента, но се смята, че тези данни са занижени, твърди се, че безработните са около пет милиона души, но се смята, че са повече.

Мнозинството от безработните са млади хора. Близкото бъдеще също не се очертава добро - анализатори прогнозират, че и през следващата година ще има трудности за намиране на работни места.

Девалвацията на турската лира както никога досега удари по джоба на гражданите. Минималната работна заплата спадна и възлиза на около 2000 лири /около 600 лева според сегашния курс/. Покупателната способност на гражданите намаля до рекордно ниски размери в сравнение с предходните години.

Новата 2020 година идва с нови данъци. Като добавка към традиционните се въвежда данък за престой в хотелите на гражданите. Данъците за луксозните стоки, за разпространение на дигитални продукти ще надхвърлят 20 на сто.

Според мнозинството турски граждани идващата нова 2020 г. не се очертава да е по-добра от отиващата си. Те очакват, че поскъпването на живота ще продължи въпреки обещанията на правителството за икономически просперитет.

В градовете на страната изобилстват празни витрини с обяви "дава се под наем" или апартаменти с надписи "продава се, отдава се под наем".

В същото време тези дни дълги опашки се извиват пред гишетата на държавната лотария, където се продават билетите за новогодишния тираж.

По традиция той се тегли на живо пред екраните на турската национална радиотелевизионна корпорация ТРТ в полунощ на 31 декември. Всяка година тиражът се очаква с голямо вълнение поради натрупването на джакпота.

Тазгодишната новогодишна премия се равнява на 80 милиона турски лири. Освен това ще бъдат раздадени допълнителни премии на обща стойност над 2,5 милиона турски лири.

Билетите - 80 турски лири за цял билет, 40 за половин и 20 турски лири за четвърт билет се разпродават из цялата страна.

По традиция мнозина турци свързват надеждите си за забогатяване с премия от новогодишния тотализатор. Но на фона на продължаващата девалвация на турската лира спрямо поскъпването на американския долар са може би повече илюзорни, отколкото реални.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
То и при нас е абсолютно същото! Електората се надява на Бойко, но в същото време търка билетчетата на Пеевски;))) и рани Богът Сокол;)))
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скъпотия и безработица мъчели Турция?!?!И това от устата на ***?!?!?!
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига ривали за турците бре! Русия ще и удари едно рамо и догодина Турция ще надмине Китай. Ето, С 400 им дадоха без пари. Може да им подарят няколко Су35. Как подариха на сърбете бракуваните МИГ29К! Турците са мюсулмани и си нямат дядо Коледа. Чичо Путин ще го замести. Още патоци ще направи и ще намали газта до без пари. Да му мислиме ние с гайдите, дето си нямаме Ъ400.
43
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Турция си е третия свят от където и да я погледнеш. Всичко друго освен Истамбул е леш и живее в 18 век още с каруците и магаретата.
42
2
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Че то и в Русия и при нас е същото.
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 43За 19 години това ли му е "процъфтяването" в султанския стандарт на живот?Защо изпъдените от Тошо "екскурзианти" или емигрират в Германия, или тихомълком се връщат при родата си Кърджалийско, Смолянско, Аскьовско и Ямболско?Ти сега ли си по-добре, или преди 19 години, прясно обран от поредния фалит на държавата през 1996-97 година г.?
40
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои тук пишат небивалици, третият свят била Турция.Турция не е приета, и скоро няма да бъде приета в ЕС поради редица причини, но последната е икономическото състояние, което колкото и да пострада последните години пак е много по-добро и завидно от нашето.И магистралите са им магистрали, и влаковете са им истински скоростни влакове а не като нашите които се палят и горят в движение и са от времето на "Дядо Йоцо"...
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 48 А България кой свят е? Четвъртия или петия?
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7България понеже е по-напред от Турция, та се обади и ти...
37
1
 
4
 
! Отговори
Йокин преди 4 години
И на поляците,помагахме,а де са те,къде сме ние.
36
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
през времето на соца българите работеха един ден запомощ на други страни и аз предлагам един ден да се работи за турция да помогнем на бедните турци нали унас е подобре е живота ни народа ни е богат .в бг на черното казваме бяло ние сме такива като сащ в сащ казват че кравата лети има крила и света трябва да го потвърди особено членките на нато
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само тях
34
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките турци, преуспяващата българия да иде да им помогне за да излязат от беднотията. Това Днес.бг срам нямат.
33
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди Ердоан да поеме управлението на Турция през 2001г.-годишна инфлация от 110%-доход на глава от населението - 3,300$ номинален, 7,200$ по ППС-военна промишленост - 90% зависима от чужди държави, внася всичко - от снаряди до самолети.Днес:- годишната инфлация се покачи на 21%- доход на глава от неселението за 2019 - 9,000$ номинален, 28,300$ по ППС- военна промишленост - 22% зависима от чужди държави - произвежда всичко - от подводници до самолети и спътници!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е в ердоганския рай.
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честно казано турците имат абсолютно лоши политици и международни съветници.Ако оставят България на мира и покажат, че наистина ни уважават като съседи и нямат никакви териториални или някакви други претенции сега и в бъдеще, те ще спечелят едни сърдечни приятели от българите. А ако имат приятели нас и руснаците това значи много. Гледал съм им териториите с Гугъл Мапс, те имат толкова свободна територия да поеме 5 пъти повече от тяхното население. Но тяхната лакомия ще ги унищожи.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от УикипедияКакъв "противник" на Борис,ти шегуваш ли се,хахаха?Синът на цар Борис - Владимир е организрал бунта в полза на езичеството и срещу християнството и баща си,затова и Борис ослепява сина си Владимир и слага на престола другия си син - Симеон Велики!
29
6
 
8
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Абе толкова делиорманци и пишат на Кирилица?! Ще излезе че турция е диваци събрани от евреите между Черно и Каспийско морета, за да направят голяма и голташка държава и я блъснат в Християнска Европа. Пишете на туркилица! - че турция е дала на Европа азбука, че то, кажи го речи, султан евдоган плете импийчмънт на Тръмп! И ако този *** Тръмп остиска, султана ще наложи ембарго на САЩ и признае индианския геноцид!
28
5
 
6
 
! Отговори
Покръстването преди 4 години
Покръстването през 866 г. не е просто Покръстване както в 21 век познават повечето които са ходили на Църква а насила Християнизирани и забележете и си запишете който отказвал и се съпротивявал бива наказван със Смърт , вие пак си казвайте от срам и позор Покръстването така ще си умрете и 13-то Поколение без да знаете и научите някога
27
3
 
4
 
! Отговори
от Уикипедия преди 4 години
Непосредствено след покръстването избухва бунт в средите на няколко недоволни български провинциални (от комитатите) боляри. Техните основни опасения са от засилващото се византийско влияние. Бертинските летописи описват как Борис с малцината си верни успява, не просто да се спаси, а да потуши бунта и плени противника. Князът наказва със смърт организаторите и техните близки общо 52 рода.

Спонсорирани публикации