Рецептата Dnes: Празнична баклава от Джейми Оливър

За новогодишната трапеза
31 дек 2019 09:15, Илияна Николова
5
Рецептата Dnes: Празнична баклава от Джейми Оливър
Снимка: istock

Продукти:

125 г разтопено масло плюс допълнително за намазване
200 г счукани орехи
200 г счукан шамфъстък
75 г кафява захар
1 чаена лъжичка канела
150 г бяла захар
2 яйца
270 г точени кори
75 мл течен мед
сокът на половин лимон
 
Приготвяне:
 
Загрейте фурната на 180 градуса и намаслете тава за печене с размери 30 на 18 см. В купа смесете ядките, канелата, кафявата захар и 50 г от бялата захар. Добавете яйцата, 100 г разтопено масло и разбъркайте добре. Затоплете и останалото масло, за да намажете с него и корите.
 
Сложете на дъното на тавичката една кора и оставете краищата й да излизат извън тавата. След това я намажете с масло. Наредете отгоре останалите кори, като мажете всяка една с масло и оставяте краищата им да висят извън тавата. Още веднъж разбъркайте плънката и я изсипете върху последната кора.
 
Сгънете висящите краища на корите към центъра, така че да се получи неравна повърхност. Не се старайте да покриете напълно плънката, защото идеята е част от нея да се вижда. Печете докато баклавата стане хрупкава (около 45 минути може и по-малко, зависи от фурната). През това време в тенджера сложете меда, останалата бяла захар, лимоновия сок и 100 мл вода. Оставете сместа да заври и на бавен огън варете около 5-10 минути. Свалете тенджерата от котлона и оставете да изстине. Извадете баклавата от фурната и я залейте със сиропа. Когато изстине напълно, поръсете с шамфъстък и сервирайте.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
турска баклава преди 4 години
ама произведена в Одрин. 5 наши лева за килограм с фини кори, много орехи, краве масло, точно сиропирана ,без да се разтича и в перфектна кутия.Ще си я хапна с кеф. А оня да си яде сухите кори.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитам баклавата да е от готови кори, а не от Джейми Оливър.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази снимка не отговаря на писанията му
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100мл вода за сиропа и яйца в плънката????? глупости.600мл.вода и 700грзахар и сиропа ще е достатъчен.орехите са към 700гр.много ванилия в сиропа.
1
1
 
11
 
! Отговори
1111 преди 4 години
Ако му беше хубава баклавата нямаше да фалира. Мерси за рецептата ама ще пропусна