Живот до 150 г., ваканция на Луната... Какво не познаха учените за 2020 г.?

Ако се бяха оказали прави, сега трябваше да ходим на ваканция на Луната
3 яну 2020 19:00, Нели Христова
50
Живот до 150 г., ваканция на Луната... Какво не познаха учените за 2020 г.?
Снимка: Pixabay

Първият ден от новата година – закъснявате за работа, защото сте забравили да си навиете аларма. Ставате бързо, пращате виртуални прегръдки на своите роднини и скачате в колата. Молите шофьора си, шимпанзе, да настъпи газта. Ще бъде стресиращ ден, но поне ваканцията ви на Луната е близо.

Със сигурност това не ви звучи като типична сутрин, но хората някога са мислели, че може и да бъде. Историята на човечеството е пълна с предсказания за бъдещето. За някои от тях хората са били напълно убедени и уверени, че ще се случат, преди да бъдат напълно забравени.

Сега, когато навлизаме в третото десетилетие на 21 век е време да се запитаме – какво предсказаха за 2020 година и какво не познаха? Според някои учени и футуристи през тази година трябваше да кацнем на Плутон, роботите вече трябваше да се грижат за прането ни и най-хубавото – щяхме да живеем по-дълго, до 150 години. Но все още дори не сме близо до нито една от тези цели.

Революцията на роботите бе отложена

Страхът, че умни машини ще ни превземат или най-малкото ще ни лишат от работата ни, е страх, който намира място в главите на всяко едно следвоенно поколение. Според експертите през 2020 г. вече трябваше да сме излишни в много сфери.

"Футуристи и технологични експерти казват, че изкуственият интелект в различни форми ще стане част от всекидневния живот до 2020 г. и най-вероятно напълно ще поеме физическата работа“, пишат през 2006 година учените от британският университет Elon.

А футуристът Ян Пиърсън стига по-далеч: "Ние се опитваме да превърнем съзнанието в компютър. Според моите изчисления, възможно е да направим "съзнателен компютър“ със свръхчовешки способности до 2020 г. Със сигурност ще има емоции. Искам да направим самолет, който се страхува да падне повече от мен, и ще направи всичко възможно да остане във въздуха". Това изказване Пиърсън прави пред вестник Observer през 2005 година. Е, вече е 2020 година, а самолетите ни още не са емоционални.

“Не прогресирахме толкова, колкото очаквах“, казва сега Пиърсън пред CNN. По думите му, по онова време изкуственият интелект се развивал толкова бързо, че всички вярвали, че до 2015  г. ще има съзнателни машини, по-умни от хората. "След това обаче започна рецесията и това ни забави малко. Според мен, изкуственият интелект е забавил развитието си с около 40%“, допълва експерта. Той все пак отбелязва, че макар роботите да не са активна част от ежедневния ни живот, все пак има доста фабрики, където машините заместват хората.
"Ако влезете в съвременна автомобилна фабрика, почти няма да видите хора“, казва Пиърсън. 

Но съзнателният компютър не е единственото, за което той и останалите футуристи грешат – до сега трябваше да носим "активна кожа“ - електрони, вградени в кожата ни, които да следят здравето ни. Те също така ще могат да записват сигнали от нервите ни и след това да ги повтарят по-късно, за да можем да почувстваме прегръдката на нашия любим, дори и да е далеч. По думите на Пиърсън, за да се създаде подобно нещо, не е нужна сложна технология. Идеята е на  20 години, но още не се е случила.

Според футуриста поне 85% от предсказанията му са се случили – доминацията на социалните мрежи и чатенето са сред най-успешните му твърдения за бъдещето. Пиърсън обаче остава и изненадан от някои неща, които не успява да предскаже, като движението за борба с климатичните промени.

Все още обичаме храната, но вкусовете ни се променят

През 2004 година в книгата си Fantastic Voyage: Live Long Enough to Live Forever футуристът Рей Курцвейл предсказва, че през 2020 година хората вече няма да се хранят по обичайния начин.

"Милиарди наноботи в храносмилателния тракт и кръвообращението ще следят от какво имаме нужда и ще ни снабдяват с нужните хранителни вещества“, пише експертът. Той е сигурен, че „наноботите ще елиминират конвенционалната храна“.

E, все още не сме се отказали от почивката си за обяд, но някои от предсказанията за начина ни на хранене със сигурност се промениха.

През 1913 година New York Times пишат статия "Заплашват ни вегетарианство“. Според нея през 21 век американците ще забравят месото и ще започнат да ядат ориз и зеленчуци. Статията описва перспективата като "ужасяваща съдба", която може да бъде избегната само с образоване на фермерите за необходимостта от отглеждане от повече добитък.

Век по-късно вегетарианството и веганството са по-популярни от всякога. Много учени пък предупреждават, че трябва да се консумира по-малко месо като мярка срещу промените в климата.

Освен за диетата ни, през 2000 г. Курцвейл предсказва, че компютрите ще са почти невидими и ще бъдат вградени навсякъде – в стени, маси, столове, бюра, дрехи, бижута и тела до 2020 г. Той е един от малкото учени, които предсказват, че умни очила или лещи ще заменят телефоните ни. Google се опитаха да осъществят това, но публиката не прие промяната добре.

Какви други промени в ежедневния ни живот учените предсказаха и се оказаха прави за тях?

През 1997 година Питър Шварц и Питър Лейдън твърдят, че гласуването ще се извършва електронно. През 2000 година Ерик Хаселтин твърди, че подписите „вече ще са отживелица“ и ще се идентифицираме с биометрични лични карти, които ще съдържат отпечатъци, сканирани ириси и гласов запис. Смартфоните вече използват и трите технологии. Джозеф Дагнес също предсказва, че няма да можем да се качим на самолет или да влезем у дома без лазер да сканира ирисите ни. Марвин Мински пък твърди, че хората ще започнат да извършват генни манипулации, за да удължат продължителността на живота.

Все още не ходим на ваканция на Луната

В продължение на десетилетия учените предсказват, че хората на бъдещето ще пътуват до чужди планети, за да си почиват. 

"Спомнете си за какво говореха хората през 60-те и 70-те – космическият туризъм е в полезрението на хората от дълго време, казва директорът на Astralytical Лора Форчик. - Вижте филмът на Стенли Кубрик 2001: A Space Odyssey, където Пан Ам развежда туристи из космоса".

През 2009 година изглеждаше сякаш бяхме на крачка от това да пътуваме до Луната, тъй като тогава се появиха много компании за пътуване в космоса.

"До 2020 година ще има граждани на Луната“, пише Ерик Андерсън през 2009 година. Основателят на Tesla и Space X отива по-далеч: "Имаме сериозни планове до 2020 година да сме изпратили хора до Марс.“

"Между 2001 и 2009 година хората мислеха, че това ще стане реалност. Че е точно зад ъгъла“, допълва Форчик.

Космическият туризъм се оказа толкова близо, но и толкова далеч. Пътуването до други планети беше отложено, а онези, които резервираха своите космически ваканции, останаха да чакат.

"По онова време казваха "следващата година, следващата година“, казва журналистът Джим Клаш, който си купува билет за 200 хил. долара за полета на Virgin Galactic през 2010 година.

"Трябваше да съм пасажер номер 610“, допълва той. Но той твърди, че не е разочарован от отлагането: "Ще отнеме време, но аз съм готов да почакам. Космосът е коварен и трябва да направиш всичко както трябва, преди да изпратиш хора там.“

Все пак, отминалото десетилетие не бе изгубено за космическите полети. През 2018 година Space X обявиха своя първи турист за пътешествие около Луната през 2023 година.

"Сега компаниите проектират свои собствени машини за транспорт на своите клиенти. Това е разликата между отминалите десетилетия и тези, които предстоят“, обяснява Форчик.

Разбира се, ще ви е нужен дебел портфейл, за да видите Земята от космоса през 2030 година. Форчик обаче не отрича, че е възможно на Луната да се появят хотели, а пътуването до там да стане доста по-евтино, разбира се, след дълги години.

Някои предсказания дори не се доближиха до реалността

Колкото по-назад във времето отиваме, толкова по невероятни са предсказанията. През 1964 година корпорацията RAND поръчва проучване на множество учени за бъдещето и техните предсказания за това, как то ще изглежда. Ако те се бяха оказали прави, то вече щяхме да комуникираме с извънземни и да пътуваме във времето до сега. Щяхме да живеем с век повече, а Марс вече щеше да е отживелица - трябваше да сме кацнали там в средата на 80-те. Венера и луните на Юпитер щяха да са наред през 21 век. Вече дори трябваше да сме стигнали до Плутон, който по онова време беше все още планета, преди статута му да беше отнет през 2006 година.

Според учените от 1964 година живи организми ще се отглеждат в лаборатории, ще има единен международен език, а Луната няма да е туристическа дестинация, а място, където миньорството ще просперира и ще се добиват ценни материали.

Едно от най-налудничавите предсказания е, че до 2020 година така ще сме обучили животните, най-вече шимпанзетата, че те ще изпълняват всекидневните ни задачи вместо нас. Всички тези твърдения са приети изключително сериозно. Но очевидно дори учените остават изненадани, а бъдещето си остава напълно непредсказуемо.
 


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маи така е след като македонският посланик не е издал от много години на никой виза за екскурзия до Луната.Американците си платиха навремето едни 25 милиарда-отидоха ,разгледаха и се върнаха.Отмъкнаха и едни 400 кг камъни дето Македония още си ги иска,ама те казват,че ги били платили.Въпроса е спорен и затова издаването на визи е спряно и до днес.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия измислени "учени" вместо да направят земята рай и хората да живеят доволно те за екскурзии до Луната мечтаят ! нема такава планета !
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Врачките по улоците познават повече от тези пишман учени. Тези говорятн небивалоци. Продават някакви мечти и дълги години харчат пари за осъществяването им. Пълни мошеници.
46
1
 
6
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Само като си помисля, как преследван престъпник се отървава от съдебните власти, отпътувайки за луната или някоя галактика...
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анон

Казваш го все едно "мноо ги разбираш".
44
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 1 година
Почти всеки във Факултета вече има книжка! За това са познали
43
2
 
5
 
! Отговори
анон преди 1 година
Скоро няма да се случат тия неща. Тайното световно правителство няма да разреши статуквото да бъде променено, не и толкова бързо, за да не се изгуби контролът в/у населението на Земята. Ако на всеки бъдат дадени технологии, с които човек да си бъде самодостатъчен, то никой не би останал да живее на едно място, а постоянно би летял м/у планените. А тези пусти икономики все някой трябва да ги върти. За това нищо няма да се промени драстично - просто не сме готови! NWO не иска да сме свободни!
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С малки изключения писателите фантасти не са учени!Иначе не биха пренебрегнали факта,че стартовото тегло На Аполо е 2700 тона,Луната на 384000 км и т.н.....
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ж
Даже и така да е, само ти си го мислиш т’ва.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34

Той и сега се развива, просто отнема време, за да се признае прогреса. А и го и а и това, че повечето не им пука ...
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като кажете “учените” сещайте се , че говорите често за случайни индивиди, които си приказват, ама медията обища да раздува всичко. Добре, че повечето хора не са пълни ***...
38
0
 
1
 
! Отговори
До: 35 преди 1 година
Виж, всичко това е така. Само че американците са загубили част от документацията на Аполо, не цялата. Пък освен това тогавашната технология е била примитивна в сравнение с днешната!
Тогава космическите скафандри ги е правила шивашка фирма за дамско бельо!
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато американците вече ходят на почивка на Луната, тогава Бойко Борисов ще е построил напълно магистралата от София до Варна!
36
0
 
2
 
! Отговори
туриста преди 1 година
Навърших 222 години и пия биричка на Марс.
35
4
 
15
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Вижте, може и да не ходите на ваканция на Луната през 2020, но пък свободно можете да се гордеете, че НАСА прати там американци - масони още през 60-те години на миналия век! При това цели 6 пъти за 2,5 години! Рипаха на Луната, вееха на вятъра флага, караха бъгита из кратерите, че дори с президента Никсън по телефона си говориха, така както си беше в Овалния Кабинет - от 240.000 мили направиха телефонна връзка! Колко жалко е, че НАСА са “загубили технологията” и вече не могат да ходят на Луната
34
3
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 1 година
Човечеството е в регрес.
През 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век светът се за развиваше с такива темпове, че, ако се бяха запазили днес трябваше да ходим на почивка на луната.
33
7
 
3
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 1 година
това което не предвидиха е, че хора като мене ще вземат властта в Европа и САЩ за десетилетие и научно-техническият прогрес ще се забави с произведено в Китай до най-ниските си нива за последните 200 години!
32
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27
Много си се объркал, СЕЛСКИ !!
Но като знам че си бългapak при това от прованса, разбираемо е............
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това което прочетох с "ОЧАКВАНИЯТА" са АБСОЛЮТНИ ДИВОТИИ !!!
Брътвежи на прости и наивни хора.
Човечеството се е устремило към бездната на екологичен апокалипсис.
Въпрос е на по-малко от 100 години.
Отделно, системата стана толкова сложна че е въпрос на време да се разпадне.
Всичко е супер некачествено. накъдето и да се обърнеш само ментета.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то чалга мачове дискотека нощес ви желая приятно вип парти

Спонсорирани публикации