Колко струва бедствието в Австралия?

Икономиката на Сидни губи до $50 млн. всеки ден от пожарите
22
Колко струва бедствието в Австралия?
Снимка: БГНЕС

Австралия е обхваната от смъртоносни пожари, които горят в цялата страна, предизвиквайки емоционален дебат за въздействието на изменението на климата на континента, пише Bloomberg TV Bulgaria. Безпрецедентният мащаб на кризата и снимките на ужасени туристи, криещи се на плажовете от ада, шокираха много австралийци.

Едва в началото на лятото в страната, която е засегната от продължителна суша, властите се опасяват, че пожарите ще продължат да се разрастват, като все повече домове и части от сушата биват опустошени.

Още по темата
Ето някои ключови детайли около кризата в Австралия:

Колко души са загинали?

От както сезонът на пожарите започна преди месеци през зимата в южното полукълбо, 23-ма души са загинали, а 6 души са изчезнали в щата Виктория. Властите обаче се опасяват, че смъртните случаи ще се увеличат. Сред загиналите са доброволци пожарникари, включително млад мъж, загинал при преобръщане на 10-тонния му камион в това, което официалните лица определиха като "пожарно торнадо". Най-смъртоносните пожари в Австралия бяха регистрирани през 2009 г., когато само за един ден загинаха 180 души.

Колко голяма зона е изгоряла?

Изгорели са огромни масиви земя. Унищожени са над 12 млн. акра (5 млн. хектара) – площ по-голяма от територията на Дания. Само в щата Нов Южен Уелс са унищожени 8,9 милиона акра гори и храсти, докато във Виктория са изгорели над 2,2 млн. акра.

Колко домове са разрушени?

Около 1365 домове са били унищожени само в Нов Южен Уелс през този сезон на пожарите и броят им се увеличава всеки ден, докато пожарите продължават да горят и властите оценяват щетите. Голям брой градове в провинцията са засегнати, включително област Балморал на около 150 километра югозападно от Сидни, която до голяма степен беше разрушена преди Коледа.

Какво е икономическото въздействие?

Тепърва ще се оценява, но данни показват, че са предявени 5259 застрахователни иска на стойност 321 млн. австралийски долара (224 млн. долара). От консултантската компания SGS Economics and Planning изчисляват, че икономиката на Сидни губи до 50 млн. долара всеки ден, докато градът е обхванат от токсична мъгла.

В по-широк план икономиката е изправена пред натиск от все по-силни горещини и бури в резултат на изменението на климата, заплашвайки различни сектори, сред които селското стопанство и туризма. Австралийският съвет за климата изчислява, че щетите от намалената производителност на селското стопанство и труда могат да достигнат 19 млрд. австралийски долара до 2030 г., 211 млрд. до 2050 г. и огромните 4 трлн. Австралийски долара до 2100 г.

Как е засегната дивата природа?

Университетът в Сидни изчислява, че 480 млн. животни са починали от пожарите в Нов Южен Уелс от септември насам. В това число се включват бозайници, птици и влечуги, убити директно от пожарите или починали по-късно поради загуба на храна и местообитания. Пожарите предизвикаха безпокойство и по отношение на коалите, след като властите заявиха, че 30% от местообитанието им в някои райони е било унищожено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
😭 плачеми се като гледам какво се случва с нашият свят !! Моля се на господ на има надежда за флората и фауната !
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, засрамете се! Да загубиш дома си не е смешно, да гледаш горящи хора и животни също. Свидетел съм на това което стави и то никак не е забавно. ***!
14
9
 
0
 
! Отговори
Plamen преди 4 години
480 млн животни ? Тия са тотално сбъркани
13
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука хората мизерстват, нямат елементарни неща като вода, при това работещи хора, а не някакви безработни или просяци.Затова и съчувствието към кенгурата го има, но мисля клони към нула.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственно се притеснявам за Сиднито и местенцето му където проси, да не се засегнат. Някъде до операта просеше, ако не ме лъже паметта. То и оборота ще е намалял сега. Затова сигурно го няма по-форумите. Доходите намаляха, нета скъп.
11
6
 
5
 
! Отговори
ЧУМАТА ГЕРБ преди 4 години
Така е. Ако беше бате Бойко там, с една пръдня щеше да ни изгаси пожарите по всички фронтове на стихията.
10
3
 
6
 
! Отговори
ined преди 4 години
като си нямат премиер пожарникар, да хване шланга и да изгаси пожара, така ще е
9
2
 
19
 
! Отговори
Педро преди 4 години
На фона на загиналите животни, човешките загуби са нищо. До като не ни дойде акъла, на нас хората, че трябва да се обединим за спасяване на земята, ще вършим глупости, които ще доведат до войни. Както има закони в дадена страна, така трябва и за целия свят.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сички ки умрем.
7
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да горят. Боли ме сапът. Даже се кефя, като чета за умрели австралийци. Не може да натикаш аборигените в резервати и да им крадеш земята!
6
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е трагедията.... Не разни лигльовци в Перник, че нямали вода. Гледам разни умници написали и за САЩ и Иран нещо. Иран ще бъде смазан за 3 часа от Израел, а от САЩ- за час. Въпросът е, че неотложното се отлага, защото психопатите от Техеран имат химическо и ядрено оръжие, от което ще пострадат доста хора (Не от Израел или САЩ)...
5
11
 
4
 
! Отговори
Симоооо преди 4 години
Руснаците се не лъжат толкова лесно като българите! Защото твоя номер ако мине и в Руската федерация при ония хора обречени сме на Облака Атлас!
4
9
 
5
 
! Отговори
Солено преди 4 години
Солено им излиза на "умниците". С гадове като тия ми е чуден какъв е смисъла на човешкия живот! Но от друга страна какво пък толкова. Навсякъде има мат'риал за митингова демокрация, която всъщност не е никаква демокрация. Все едно да кажеш, че куклата на конци има свободата да решава нещо за живота си! Но не простотията и подигравката са изхода! Ще си търсите правата ? Кои точно - ония дето ги нямате ли?
3
13
 
9
 
! Отговори
д преди 4 години
на никой не му пука за Австралия в момента. Всички погледи са към Иран и в момента в Иранската телевизия обявиха че Иран готви голямо отмъщение срещу САЩ. Отмъщението ще бъде равно на генерала който го убиха американците в Ирак. И също казаха че време е САЩ да бъде изтритан от Ирак
2
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
480 милиона животни на територия по площ равна на Дания не ми се вярва ..Няма как да знаят ,те просто предполагат като всичко там е в пламъци няма как да разберат със сигурност
1
19
 
27
 
! Отговори
българин преди 4 години
То за пожарите е ясно там! А ние? Ние ще изгорим и без пожари при управлението на д-р Борисов и групировката му! Събуждаш ли се вече българино? Много години проспа!

Спонсорирани публикации