Афро-турците в днешни дни - потомци на роби, бежанци в родината си

Често стават обект на подигравки, расизъм
9 яну 2020 21:29,
80

Когато Ялчин Яник отива на работа в родния си турски град Измир винаги се отбива край семействата сирийски бежанци и ги пита как са.

Той им съчувства, защото дори в родния му град често се случва да го вземат за бежанец.

Той е афро-турчин, потомък на африкански роби в османската империя, доведени тук в средата на 19 век

На улицата, а и в шивашката му работилница често се обръщат към него презрително с думи като "черен" или "арабин".

"Такива изрази човек може да чуе и от познати, макар и подхвърлени на шега. Може и цяла година да не чуеш подобни думи, а после в рамките на седмица да те нарекат така 10-на пъти", обяснява пред DW Ялчин.

С времето афро-турците като него са станали по-уверени, дори създават свой фестивал в Измир. Минувачите обаче се чудят и някои от тях за първи път чуват, че има такива хора в Турция.

Много от самите афро-турци обаче също не знаят много за себе си.

Като повечето Ялчин Яник и семейството му живеят скромно. Те не знаят много за предците си. Той знае, че предшествениците му са от Танзания.

"Дрои и да почнеш да търсиш документи от онова време почти няма", обяснява той.

В училище децата не са учили нищо са съдбата на африканските роби, защото тя не се преподава. Те също са се сблъскали с расизма.

Афро-турците не могат да си позволят да пътуват до континента, от който са корените му, затова винаги се радват на хората от от Африка.

"Разбира се, че ни се иска ние самите да идем в Африка. Може пък мечтата ни да се сбъдне".

Ялчин Яник обаче иска първо да промени нещо в Турция. на изорите през 2018 г. се кандидатирал депутат от една лява партия, но не събрал достатъчно гласове, за да спечели поста.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
А НИЕ БУДИСТИТЕ СМЕ ЧЕДА НА ВЕЛИКАТА БРАХМИНСКО(АРИЙСКА)-КХМЕРСКА РАСА!!!!!!
38
7
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
НЯЯЯ БАРАТЕ КОЛЕГАТА ИНАЧЕ КАМБОДЖА СА МНОГО ВЕЛИКА И СТАРА РАСА НО ДНЕШНИТЕ КАМБОДЖАНЦИ СА СМЕСЕНА РАСА МЕЖДУ:АРИЙСКИ БРАХМАНИ,ДРАВИДИ(ПАК АРИЙЦИ ФЕРМЕРИ ОТ ДНЕШЕН ИРАН),АВСТРОНЕЗИЙЦИ,МОНГОЛОИДИ!!!!!
37
7
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ЕМ ЧЕ ТЕ ИСТИНСКИТЕ ТЮРКИ И СЕГА СА СИ МОНГОЛОИДИ БЕ Я ВИЖ СНИМКИ НА ТЮРКСКИТЕ НАРОДИ ОТ ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ(КАЗАХСТАН,КИРГИЗСТАН,УЗБЕКИСТАН,ТУРКМЕНИСТАН) А ИНАЧЕ СЛАВЯНИ=МОНГОЛОИДИ!!! НЯМА СЛАВЯНСКА РАСА ИЛИ ЕТНОС ТЪЙ НАРЕЧЕНИТЕ СЛАВЯНИ СА ПРОСТО ЗАПАДНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА МОНГОЛОИДНАТА РАСА!!!! ИНАЧЕ ДА АРАБИТЕ И ИНДИЙЦИТЕ СА ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕИДНАТА РАСА!!!!!
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОТКАЧЕН БУДИСТСтига ,бе будист,ставаш досаден с тези големи букви!
35
6
 
5
 
! Отговори
ОТКАЧЕН БУДИСТ преди 4 години
ПРИЕМЕТЕ БУДИЗМА И ЩЕ СТАНЕТЕ СЛАБИ.ТЯ Е ИСТИНСКАТА СЪЩНОСТ ЗА ЧОВЕКА.ПРИЕМЕТЕ ЛИ БУДИЗМА ЩЕ ОТКРИЕТЕ ЧЕ НАИСТИНА СТЕ ВОДИЛИ ПРАЗЕН ЖИВОТ И ТЯ БУДДИЗМА ДАВА УТЕХА НА УМОРЕНИТЕ ОТ ЖИВОТА.В БУДИЗМА ЧОВЕК СЕ ХРАНИ САМО С ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА.ЕТО АЗ ПРИЕХ БУДДИЗМА И УПРАВЛЯВАМ ПСИ- ЕНЕРГИИ И МОГА ДОРИ ДА ПОВДИГНА ТУХЛА С ПОГЛЕД И ДА Я РАЗНАСЯМ В ПРОСТРАНСТВОТО
34
1
 
7
 
! Отговори
за произхода преди 4 години
......Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и в следващите години.Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса,и от същото това коляно. А между тях има една част,които не говорят друг език освен български"Митхад паша(1822-1883)
33
2
 
3
 
! Отговори
за произхода преди 4 години
Митхад паша е българин по произход,макар,че се опитват да скрият произхода му,той става и велик везир на османците,а преди това е бил управител на Дунавския вилает и самия той казва "Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в исляма през епохата на завоеванията и в следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не
32
3
 
4
 
! Отговори
ОТКАЧЕН БУДИСТ преди 4 години
НИЕ БУДИСТИТЕ ЯДЕМ НАТУРАЛНА И НЕТОКСИЧНА ХРАНА,ДОРИ АЗ СИ ЛОВЯ РИБАТА ТУК И СИ ЯМ ГОРСКИТЕ ПЛОДОВЕ, В КАМПУЧИЯ И ВСИЧКИТЕ ХОРА СА СЛАБИ И ЗДРАВИ А НЕ ЗАТЛЪСТЕЛИ КАТО ГРИНГОСИТЕ С ВИСОКИО СТАНДАРТ!НИЕ БУДИСТИТЕ РЯДКО НАПУСКАМЕ СВОИТЕ СТРАНИ И ЯДЕМ САМО НАШАТА СИ ХРАНА И ДОРИ НЕ ПИЯ КОКА КОЛА А С НЕЯ ЧИСТЯ РИКШИТО СИ ОТ РАЖДАТА
31
6
 
4
 
! Отговори
ОТКАЧЕН БУДИСТ преди 4 години
ПЛЮС ТОВА БУДИСТИТЕ РЯДКО НАПУСКАМЕ БУДИСТКИТЕ СИ СТРАНИ ЗА ДА ХОДИМ ДРУГАДЕ!!!! НИЕ СМЕ ГОРДИ С НАШАТА КУЛТУРА И СЕ СТРЕМИМ ДА СИ Я ЗАПАЗИМ!!!!! РАЗБИРАСЕ ТИ ЯВНО СИ ДОСТА ДАЛЕЧЕ ОТ БУДИЗМА КАТО ЦЯЛО И НЕ СА ТИ ЯСНО ДОСТА НЕЩА
30
7
 
4
 
! Отговори
ОТКАЧЕН БУДИСТ преди 4 години
НИЕ СМЕ ТООООЛКОВА НАПРЕД В ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО НИВО ЧЕ БЪЛГАРСКИЯ БАЙ *** НЯМА ДА ГО ПРОУМЕЕ 1000 ГОДИНИ ВЕ!ВИЖ В БЛОГА МИ КАКВИ ИСТИНИ СЪМ НАПИСАЛ И ЩЕ ТИ СЕ ОТВОРЯТ ОЧИТЕ! paraatmajiwaatmavedaanta. blogspot/ ТУК МАЛКО СЪМ РАЗДЕЛИЛ СРИЧКИТЕ СЪС ШПАЦИЯ В ЛИНКЧЕТО
29
4
 
4
 
! Отговори
ОТКАЧЕН БУДИСТ преди 4 години
РУСНАЦИТЕ СИ МИСЛЯТ ЧЕ МОГАТ ДА ВЛАДЕЯТ СВЕТА С ОРЪЖИЯ А НЕ ЧРЕЗ ЛЮБОВ И ВЯРА В БУДИЗМА.НИЕ СМЕ МИЛИОНИ БУДИСТИ И СМЕ СВЕТЛИНАТА НА СВЕТА КОЙТО Е ПОТЪНАЛ В МРАК И РУСОФРЕНИЯ.БУДИЗМА Е ИСТИНСКАТА СЪЩНОСТ И НИЕ СМЕ РОДА С ТЮРКМЕНИТЕ,ОГУЗИТЕ,ДРАВИДИ,РОМИ,СИАНХУК,БЪЛГАРИ,КАМБОДЖАНЦИ ВСИЧКИТЕ СМЕ ОТ ЕДНА И СЪЩТА ЕТНОГРУПА
28
5
 
5
 
! Отговори
ОТКАЧЕН БУДИСТ преди 4 години
НИЕ БУДИСТИТЕ СМЕ НАЙ НАПРЕДНИЧАВИТЕ НА НАС ОРЪЖИЯ НЕ НИ ТРЯБВАТ,НИЕ СИ ИМАМЕ МОЩИ ПСИ ЕНЕРГИЧНИ ОРЪЖИЯ НАСОЧВАНИ С УМА МОЖЕМ ДА РАЗМАЖЕМ СЕКАКВА АРМИЯ И ЗАТОВА КАМПУЧИЯ Е МОЩТНА ДЪРЖАВА И ТУК ВСИЧКИ СМЕ БУДИСТИ ДО ЕДИН
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто Османската империя е станала доста голяма и са потурчвали всички хора с ятаган и насилие де що сварят,разбира се и с войска от други народи и еничери от Балканите, дори управляващите им са били смесени със славяни от Балканските народи или византийци, самите турци са били много малко и оригиналните турци са били монголоиди,днес монголоиди между тях няма,арабите,които също са били под турско робство,но те също са от европеидната раса.
26
1
 
6
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Не знаел откъде е дошъл....айде не на нас тия.Предците му са били евнуси в харема и това е скритата неудобна истина както и спахии са имали афрослуги-вижте в снимките от ,,Изгубената България,,-Бейове със своите афро-слуги в секцията снимки 1800-1900г
25
1
 
8
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Вече и афро-турци имало. Предполагам, че има и афро-българи... точно, както има и ромо-българи,ромо-американци, ромо-италианци... Не знам обаче как може да се меша раса с народност?!? По тази логика трябва да има монголо-турци, монголо-американци, европеидни американци, европеидни българи и т.н. Що се отнася до този на снимката, той си е чист не гър, дори не е мулат! Т.е. в него няма капка турско семе. Той е турски гражданин, да, но не е турчин по произход!
24
1
 
5
 
! Отговори
Мда преди 4 години
ДВ оправи дефицита на лук в Турция,па подхвана афро-турците...
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: турчинаТи ДНК тест правил ли си си? Хайде направи си и ела да ни разправяш пак, че си турчин! Гарантирам ти, че ще останеш много изненадан, като видиш, че няма нищо турско в теб. Нали преди време правеха ДНК тестове в България, за да се види какъв генотип сме. По-близо сме до италианци и народите от западните Балкани отколкото до който и да е друг народ. Оказа се, че по ДНК в България хора с тюркски корени няма. Доста интересно нали. Та какъв турчин си викаш? Горд, нали, хахаха...
22
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
извинявай,"истината",когато започнах да пиша "поста" ти го немаше..
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искате да видите истински турци отивате в Анадола и там ще видите. Но няма нужда да ходите чак до там. Отивате в най близката шведска махала и ще видите горе-долу какви са и тамошните турци. Онова турчеещото се същество по-долу дето разправя, че кюрдите се мислят за турци ми е много интересно дали може да го каже това нещо в присъствието на кюрди. Кажи на някой кюрд, че е турчин и ще видиш какво ще ти се случи. Имам приятели кюрди и много добре знам какво им е отношението към вас.
20
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Ахметдраги,аз адмирирам ентусиазма ти!..Нема лошо да си .."националист"....Но:-..Май не си много запознат с историята на ОСМАНСКАТА империя..Май не си наясно,че ТУРЦИТЕ СА ЕДНА МАЛКА ЧАСТ сред ОСТАНАЛИТЕ племенни представители?.."Турци" има СЛЕД Ататюрк,на който наистина трябва да издигате паметници!ТОЙ постави "основите" на така наречената "турска нация"Иначе сте "СБИРЩАЙН" от секакви близкоизточни и не толкова близкоизточни ЕЛЕМЕНТИ!Слугуването ви на Исляма НЕ ви прави "нация"!