Афро-турците в днешни дни - потомци на роби, бежанци в родината си

Често стават обект на подигравки, расизъм
9 яну 2020 21:29,
80

Когато Ялчин Яник отива на работа в родния си турски град Измир винаги се отбива край семействата сирийски бежанци и ги пита как са.

Той им съчувства, защото дори в родния му град често се случва да го вземат за бежанец.

Той е афро-турчин, потомък на африкански роби в османската империя, доведени тук в средата на 19 век

На улицата, а и в шивашката му работилница често се обръщат към него презрително с думи като "черен" или "арабин".

"Такива изрази човек може да чуе и от познати, макар и подхвърлени на шега. Може и цяла година да не чуеш подобни думи, а после в рамките на седмица да те нарекат така 10-на пъти", обяснява пред DW Ялчин.

С времето афро-турците като него са станали по-уверени, дори създават свой фестивал в Измир. Минувачите обаче се чудят и някои от тях за първи път чуват, че има такива хора в Турция.

Много от самите афро-турци обаче също не знаят много за себе си.

Като повечето Ялчин Яник и семейството му живеят скромно. Те не знаят много за предците си. Той знае, че предшествениците му са от Танзания.

"Дрои и да почнеш да търсиш документи от онова време почти няма", обяснява той.

В училище децата не са учили нищо са съдбата на африканските роби, защото тя не се преподава. Те също са се сблъскали с расизма.

Афро-турците не могат да си позволят да пътуват до континента, от който са корените му, затова винаги се радват на хората от от Африка.

"Разбира се, че ни се иска ние самите да идем в Африка. Може пък мечтата ни да се сбъдне".

Ялчин Яник обаче иска първо да промени нещо в Турция. на изорите през 2018 г. се кандидатирал депутат от една лява партия, но не събрал достатъчно гласове, за да спечели поста.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
16
 
! Отговори
истината преди 4 години
Турски народ НЯМА! Ататюрк изкуствено създава нацията турция, за да може да се разграничи от османската империя и за да не плаща на бившите поробени народи за кланетата и дивотиите, които са вършели. Така наречените турци са потомци в по-голямата си част от поробените народи хора. Имало е кръвен данък също. А най са ми смешни русите и светли турци как се имат за турци. В нито едно тюркско племе не е имало светли хора. Всички са били ***, тъмни коси и очи. Нямат общо с нашите турци!
18
2
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
зелен червен кафяв....няма значениепри подходяща среда може да бъде по успешен от всеки друг цвят религия етнос....
17
3
 
10
 
! Отговори
До Ахмед преди 4 години
Ах, ромотурците, колко сте обидчиви само!
16
4
 
3
 
! Отговори
melez преди 4 години
g-a borana-bilgarka li,makedonka li,sribkina li,pomakina li,girkina li,turkina li.....znae li pra pra dado si i baba si kakvi bili......pisete nesto obedinavasto ne razdelenie.lesno se sizdava dusmanin a priyatel mnogo trudno........
15
2
 
7
 
! Отговори
CAMBODIA POWER преди 4 години
АФРО-ТУРЦИ ТОЕСТ СМЕСИЦА МЕЖДУ ГЪРЦИ И ТУРЦИ ХАХАХАХА
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ха-ха 6По-скоро индо-българи.........'ф'ани едните и цапни другите
13
6
 
8
 
! Отговори
Бед Бой преди 4 години
Африканците в Турция не са потомци на роби. Просто са били мюсюлмани по коренност. Африканците които са били роби в Европа и САЩ са ги асимилирали и са ги превърнали в християни. Африканцит са станали мюсюлмани преди 1500 години с идването на пророка Мохамед и исляма. Гледах репортажа тъй като съм турчин тези африканци в Турция се мислят за Турци. Дори и те самите се приемат за такива. В Турция кюрдите също се приемат за турци. Всички следят идеалите на Ататюрк само Ердо разделя народа
12
21
 
16
 
! Отговори
Ахмет преди 4 години
В света няма Африкански турци, няма Български турци, няма, няма Английски турци и т.нИма само турци, иаз съм ЩАСТЛИВ, ЧЕ СЕ ЧУВСТВАМ ТУРЧИН и всеки турчин е щастлив от това и съм сигурен в това.Германците казваха че са чиста нация с вожда им ХИТЛЕР. А питай някой в Европа дали има чист Германец сега. ДОЙЧЕВ ВЕЛЕ само пропагандира против Турция и това е от яд , че са успяваща нация
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-голяма глупост отдавна не бях чел в тази медия !
10
3
 
16
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Тези от Дойче зеле са невероятни непрокопсаници.Значи Ялчин който се кандидатира за депутат няма 500евро да отиде на една екскурзия в Африка!!На тея като им четеш статийте и се чудиш на кой свят си
9
1
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Я!...Бех чул че сега се използва в Щатите израза "Афроамериканци" вместо другия,ако си го спомняте,който са оказа "запретен израз" от известно време,но за "Афротурци" за пръв път чувам!..А местните какви са?..-"Анадолски турци"?.."Близкоизночни турци"?.."Български турци"?..Какви са "оригиналните турци"?..Изобщо има ли такива?Защото да си ПОДАНИК на Султана не те дефинира по друг начин,освен като.."ПОДАНИК"....много е объркана и тая тюркоблъсканица..Ама то кой ли народ може да претинди..
8
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неудобната за мнозина истина е, най-много роби е имало в ислямския свят. Повече и отколкото американците са внесли от африка със съдействието на местните вождове. Мюсюлманите са взимали предимно жени робини и бели и цветнокожи за харемите си и като вече не са им трябвали за плътски наслади... познайте какво е ставало с тях! Ама нали сега сме либерални никой не смее да говори на тази тема.
7
1
 
23
 
! Отговори
Далновиден преди 4 години
Дойче веле,един ден,като ви купят китайците,какво ли ще пишете?Майтап бе,просто ще фалирате с глупостите си.
6
1
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До АнонименПо-скоро индо-българи.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Афротурците не е ли едно и също с турцотурците и индотурците!?
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Афро туркиня:***************Диалектът е тракийски или по скоро румелийски а кожата черна. Във видеото момичето казва че не знае откъде са предците й и че не знае друг език освен турския. Дайте видео и за афро-американците.
3
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то има ли изобщо турски турци? Ромотурците от Анадола са ясни.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние пък си имаме афро-българи но по манталитет.:)))))))
1
5
 
19
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
Сега като видя турчин ще го питам дали е турски турчин или афро-турчин!