България с най-бързо увеличени разходи за отбрана в света - цели 125%

Светът дал над $1,8 трилиона за отбрана през 2019 г.
9 яну 2020 17:56, Елка Василева
59
България с най-бързо увеличени разходи за отбрана в света - цели 125%
Снимка: архив, БГНЕС

Световните разходи за отбрана през 2019 г. надхвърлят 1,8 трилиона долара. Това се казва в доклад, издаден от информационно-аналитичната агенция "Джейнс" (Jane's), предаде ТАСС.

"Този резултат до голяма степен се дължи на нарасналите отбранителни разходи на европейските страни", отбелязват експертите на "Джейнс".

По данни от доклада нарастването на световните разходи за отбрана през 2019 г. се е забавило до 1 процент срещу 6 процента през 2018 г. "Докато в повечето региони имаше спад, разходите на европейските страни в тази сфера нараснаха с 5,2 на сто. Нещо повече, шест от десетте най-силно увеличени през 2019 г. отбранителни бюджета са на държави от Европа", посочват анализаторите.

Още по темата

Най-бързо са нараснали през 2019 г. разходите за отбрана на България (125 процента). "Причината е осъщественото от тази страна през август плащане за осем изтребителя F-16 Блок 70", поясняват специалистите.

Според цитирана в информацията оценка на "Джейнс", през следващото десетилетие световните разходи за отбрана ще нарастват всяка година с по 1,5 до 2 процента.

В топ 10 на страните с най-големи разходи за отбрана през 2019 г. влизат САЩ (726 милиарда долара), Китай (217 милиарда долара), Саудитска Арабия (57 милиарда долара), Индия (57 милиарда долара), Великобритания (56 милиарда долара), Франция (53 милиарда долара), Германия (48 милиарда долара), Русия (48 милиарда долара), Япония (45 милиарда долара) и Южна Корея с 41 милиарда долара. Списъкът остава почти непроменен в сравнение с 2018 г. - Германия се качва на 7-а позиция, а Япония слиза на 9-а.

Според експертите на "Джейнс" до две години общите разходи за отбрана на европейските страни ще достигнат 300 милиарда долара.

Десет страни членки на НАТО са повишили отбранителните си разходи до 2 процента от БВП - България, Великобритания, Гърция, Латвия, Литва, Полша, Румъния, САЩ, Франция и Естония. През 2014 г. този показател е бил изпълнен едва от четири държави от алианса - Великобритания, Гърция, САЩ и Франция, напомнят авторите на доклада, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
5
 
! Отговори
НЯМА ПАРИ за ДЕЦА преди 4 години
Вместо да поискат подарък от САЩ И НАТО за нужните им самолети и друга техника/вижте милиарди годишно как отиват в Турция и Гърция подарени з а военна техника.Подставени на власт в София купуват осем опасни истребителя за милиарди ограбени от народа.Справка показва че за един f16 плащат по скъпо отколкото е цената на НАЙ ГОЛЕМИЯ БОИНГ><Воиниците нямат пари з а нови дрехи.Ограбен е мобилизационния резерв..
50
0
 
5
 
! Отговори
Ликвидират Българите преди 4 години
Бюджета на БЪлгария за 2020 предвижда ограбването на над 43 000 000 000 кървави лева от най бедния европейски народ.В България над 70 % от населението нямаме доходи за оцеляване в страна членка на Европейския съюз.НАд 2 900 000 нямат никакви доходи/ООНРЕкламата че май бил нарастнал брутния вътрешен продукт/ не печалбите и това давало право да се ограбят толкова милиарди е срам и позор з а управляващите
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да ... от 100 лв. на 225 лв. ТОП УВЕЛИЧЕНИЕ.. Пичове процентите не работят така както си мислите :)
48
0
 
8
 
! Отговори
Гост + преди 4 години
125% - каква гордост ! Така е с марионетните държави. Ще се опазим, няма страшно! Най-вече защото никой не ни заплашва.
47
5
 
5
 
! Отговори
преди 4 години
Който не храни собствената си армия храни чужда !
46
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Е-е, нали трябва да храним Каракачанов и лобито му от висши военни пенсионери...
45
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците с 48 милиарда на 8 място, краварите с 728 мииарда на първо място -и въпреки това , краварите се о-къкват от страх пред руснаците !
44
1
 
10
 
! Отговори
БОСТАН за тикви преди 4 години
Еха какви тикви е раждала, ражда и сега нашата земя ...подготвена за продан.
43
0
 
12
 
! Отговори
Здравейте Лъвове! преди 4 години
Пословицата :На гол тумбак - чифте пищови.Е казана за нас...
42
1
 
5
 
! Отговори
До Пешо преди 4 години
Прав си, но не си разбрал, че нашите са управлявани управляващи и ги командват от друго място. Докога на избори ще си ходим за гъби, вместо да гласуваме за ПП ВЪЗРАЖДАНЕ, които наистина могат да оправят нещата!!!
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ви бъде ли много неудобно драги журнaлисти да повдигнете въпроса какво и колко са си купили другите държави за тези суми и какво ни натресоха на нас за същите пари?
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България с най-бързо увеличени разходи за отбрана в света - цели 125%-------------То и с толкова сме обедняли общо взето...
39
1
 
12
 
! Отговори
Гаманов преди 4 години
На гол тумбак,чифте пищови....Въоръжават се ама за война с народа...
38
3
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Не мога да разбера защо ни трябваха тия консерви с криле? Нарязахме си сс-23 ракетите, които и врабче можеха да нацелят и сега имаме това? Ами тия пари да ги бяхте дали за бедните, социално слабите, бездомните, пенсионерите. Някой трябваше да вземе едни пари, нали? И сега си имаме абсолютно непотребни летящи ковчези. А най-големият майтап е, че това харчи като звяр гориво и пари няма за него.
37
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
една от боковите пиарки,напъваща се да лъска чизмите му тук, непрекъснато влиза от ника на "ПроСоТо"..Интересното е,че има някакси "властта" да затрива неудобни на нея коментари..Как го прави?..-Не знам,а и сега думата е за друго:..-Ако сте забелязали,вече дори не се и напъват да ВЪЗХВАЛЯВАТ "вожда",защото той се е оакал до уши....Сега тактиката е:..-ОТ ИМЕТО НА ДРУГИ,да напишат:"Не харесвам бориссоф,ама НЕМА АЛТЕРНАТИВА"..демек:-"Въпросния е Тъ..П,но упорит"..СВИКВИКВАЙТЕ!
36
1
 
5
 
! Отговори
пазар... преди 4 години
И като се вдигнат заплатите ще скочат пък цените на стоките. Няма угодия.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е добре. Рецептите на лютеницата и суджука се охраняват на 125% по-добре!!!
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пенсиите с колко?
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас! Срамота! Мизерна държава с болно и бедно население ще харчи за това?! Ама разбира се, от похарченото си заделят комисионни управляващите.
32
9
 
4
 
! Отговори
Аман от БГ преди 4 години
ноу плийзчета?! Който е беден да върви да бачка,заводи бол!!!Не може да се протягаш по цял ден в къщи на диваня или да се подпираш на по едно кафе със замечтан празен от съдържание поглед и да се оплакваш,че си беден и че правителството не ти туря в устата да дъвчеш джолани,като Румен Ветов!!Какъвто п,резидента,такива и останалите жаби!!