Техеран решил снощи да признае вината си за сваления самолет

Записите от черната кутия ще бъдат пратени за разшифроване във Франция
11 яну 2020 15:30, Елка Василева
76
Техеран решил снощи да признае вината си за сваления самолет
Снимка: БГНЕС

Иранските власти са решили да обявят, че украинският самолет е свален погрешка от ПВО на страната снощи, след като станало ясно, че досегашните отричания на каквато и да е вина не издържат, предаде Ройтерс, цитирайки агенция Фарс.

Вчера върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей бил информиран за трагичната грешка, довела до гибелта на 176 души, намиращи се на борда на украинския боинг, и веднага свикал спешно заседание на Висшия съвет за национална сигурност на страната. На него било решено още тази сутрин, т.е днес, да бъде съобщена истината. Това направи генералният щаб на въоръжените сили на Иран в специално изявление още преди разсъмване.

Междувременно агенция ИРНА съобщи, че записите от черната кутия на самолета ще бъдат изпратени за разшифроване във Франция. Това е съобщил шефът на отдела за разследвания на произшествия при Организацията за гражданска авиация на Иран Хасан Резайефар. Според местната телевизия ИРИБ, обаче, която цитира осведомен източник в организацията, окончателно решение за изпращане на черната кутия зад граница още не е взето.

Още по темата

Председателят на Върховния съд на Иран Ебрахим Раиси нареди днес разследването на катастрофата на самолета да бъде ускорено, се казва на официалния сайт на съда. "Органите на Върховния съд на Иран трябва в най-кратки срокове да съберат съответните документи от генералния щаб, Корпуса на гвардейците на иранската революция и Организацията за гражданска авиация, както и да получат разяснения от официални лица", посочи Раиси.

Украинската служба за сигурност (СБУ) съобщи в декларация, цитирана от Ройтерс и ТАСС днес, че е била потвърдена една от работните й хипотези за причините за катастрофата на самолета край Техеран, а именно - работата на зенитния ракетен комплекс (ЗРК) в ръчен режим.

"Ние разглеждахме човешкия фактор като основна причина за авиокатастрофата - работата на ЗРК именно в ръчен, а не в автоматичен режим, както отначало казваха някои експерти", каза шефът на СБУ Иван Баканов, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че на заседание на специалната работна група на СБУ "експертите, имайки необходимите данни, се спряха на две версии - поразяване на самолета с ракета или терористичен акт". "Съобщението на иранските власти, че военните погрешка са свалили самолета, потвърди първата версия на нашето разследване, към която клоняхме и ние в СБУ", отбеляза Баканов.

В първите два дни след трагедията Иран отричаше всякаква вина и наричаше все по-настойчивите предположения за сваляне на самолета по погрешка с иранска ракета "психологическа война" срещу страната. Много иранци, цитирани от Ройтерс, се възмущаваха в социалните мрежи, че властите в тяхната страна отделят повече време за отхвърляне на критиките, отколкото за съчувствие към жертвите на семействата.

"Защо бе допуснато граждански самолети да излитат от летището на Техеран в тези условия?", писа в Тwitter Шива Балаги. А бившият вицепрезидент Шахийндохт Мораверди, също в Тwitter, подчерта: "Ние се надяваме, че поне един високопоставен човек ще подаде оставка, за да успокои разгневените хора, които смятат, че са били унизени".

А външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф отбеляза в Тwitter: "Тъжен ден. Предварителните изводи от вътрешното разследване на въоръжените сили (на Иран) сочат: човешка грешка, допусната в кризисен период заради авантюризма на САЩ, доведе до катастрофа". Зариф поднесе съболезнования и извинения на иранския народ, а също и на семействата на жертвите на трагедията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
5
 
! Отговори
Бай 100ян преди 4 години
На Ирак не им трябва враг. Тея сами ще се самоубият ако стане война.Личи си че нивото им е толкова зле ,че ако стане война България vs Ирак имаме сериозни шансове за успех !!!
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Южен поток" бе отменен от България през есента на 2014 г., поради украинската криза и след посещението на американските сенатори, водени от вече покойния Джон Маккейн, който в крайна сметка поиска ултимативно от София да се откаже от проекта с Русия.
15
5
 
16
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
С този акт, иранците красноречиво доказаха че са абсолпютни пи те кантропи! В което никога не съм се и съмнявал. Това да свалиш граждански ссмолет си е чиста проба некадърност, непукизъм и непрофесионализъм.
14
9
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
Аллаху акбар...
13
8
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 4 години
На крив *** кифлата му е виновна. За провала на Южен поток сме си виновни само и единствено ние .Че си подарихме златото на КАНАДЦИТЕ сме си виновни само и единствено ние(незнам защо намесваш САЩ ,явно не си запознат ).За войниците ни в Ирак, си пролича колко добри военни сме. А ако съжаляваш за 89г значи си бездарно същество което въобще не заслужава моето внимание !!!
12
6
 
5
 
! Отговори
ПОЧВАМ ДА СИ МИСЛЯ преди 4 години
че водната криза в ПЕРНИК е сатанинско/американско дело след като изкупиха всички минерални източници у нас /концесиии по за 50-100г/ и сега бедните перничани се мият и пия минерална вода
11
4
 
7
 
! Отговори
ТРЪМП КАЗАЛ преди 4 години
че може и нефта на СИРИЯ да си присвоят. Официало. Засега само го пазели и точели по 30млн$ месечно. За джоб пара на главорезите в СИРИЯ
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8С един куршум (ТОР) - 4 "заека"!Свалят украински самолет, пълен с "невъзвращенци" (спрямо иранския режим), нахлузват го яко на иранците (да се оправят...с компенсации и т.нат.) и - ни лук яли, ни лук мирисали!Безценни наглеци! Сатанинско измислено!
9
8
 
9
 
! Отговори
БЕЗГРЕШНАТА ХАМЕРИКА преди 4 години
е отговорна за смъртта на милиони по света, започвайки със стотиците хиляди невинни в ХИРОШИМА и НАГАЗАКИ, ДРЕЗДЕН, невиннни десетки хиляди българи 1944г в резултат на варварските бомбардировки на София и , ВИЕТНАМ, измислените епруветки на САДАМ и така навсякъде по света
8
15
 
8
 
! Отговори
САЩ КОГА ЩЕ ПРИЗНАЯТ преди 4 години
вина за нещо. За нас БЪЛГАРИТЕ са виновни за провала на ЮЖЕН ПОТОК, за краденето на златото от ДЪНДИ, за смъртта на българските войници в ИРАК, за безбройните злини стоварили се върху нас след преврата 1989г , инспириран от тях и осъществен от местни предатели, богато нагушили се с държани пари и имоти след това
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А родните русофили продадоха и вяра, и всичко, за да защитават своите братя иранци...Очередной удар в спину... :)
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Хипотеза,логиката е безпогрешна. И удрят точно украински самолет, слочаенос?!?
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре вижте какво пише в Скандално нет за застреляния,както за новите азиатски държави и Австралия,които ще влизат в НАТО.
4
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иранците поне извадиха топки да си признаят. Руската раздърпана мечка никога нищо не признава и затова е толкова слаба.
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Москва кога?
2
10
 
11
 
! Отговори
Иран наскоро закупил преди 4 години
ППО установката разположена до летището от Русия и в сделката се предвиждало руски военни съветници да помогнат с инсталацията и оперирането на ракетните установки.В деня когато е ударен украинския самолет руски военен е бил началник на оперативния състав, а няколко часа след като самолета е бил поразен руснака е изчезнал. Иранското военно разузнаване го издирва, а руското външно министерство отказва да коментира по въпроса.
1
13
 
13
 
! Отговори
Хипотеза преди 4 години
Да не би някой от многобройните съветски инструктори там да е натиснал спусъка, "погрешка"?