Разбилият се украински самолет улучен от ракета руско производство?

Комисия ще търси останки от нея на мястото на катастрофата
9 яну 2020 15:07, Елка Василева
224
Разбилият се украински самолет улучен от ракета руско производство?
Володимир Зеленски. Снимка: БГНЕС

Съветът по национална сигурност и отбрана на Украйна проучва версията за поразяване на украинския Boeing при излитането му на 8 януари от летището в Техеран с ракета от зенитно-ракетен комплекс „Тор“ руско производство. Това заяви секретарят на съвета Алексей Данилов, цитиран от ТАСС.

По решение на украинския президент Володимир Зеленски в Техеран е пристигнала държавна комисия, която ще разследва катастрофата на Boeing на „Международни линии на Украйна“ заедно с компетентните органи на Иран.

По думите на Данилов „сред основните версии е поразяване на самолета с ракета от зенитно-ракетен комплекс, включително ЗРК „Тор“, тъй като информация за откриване на отломки от ракета близо до мястото на катастрофата вече се появи в интернет“.

Още по темата

Освен това, посочи Данилов, се проучва възможността за сблъсък на самолета с безпилотен летателен апарат или друг летящ обект, версии за разрушаване и взривяване на двигател по технически причини, евентуален взрив вътре в самолета в резултат на терористичен акт.

В момента украинската комисия съгласува с иранските власти възможността за отиване на мястото на катастрофата и възнамерява да търси отломки от зенитна ракета.

Зенитно-ракетният комплекс „Тор“ е разработен и приет на въоръжение в СССР през 1986 г. Производството на модифицирани версии на този комплекс продължава и в момента в Русия. Комплексът може да поразява цели на разстояние от 1 до 16 км и височина от 10 м до 10 км. По данни от открити източници комплекси „Тор“ имат на въоръжение армиите на поне 11 държави, включително и Иран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алоу, как е диванници? Гледам, че и от авиокатастрофи разбирате веч?! Що не вземете да се хванете на работа бе?
139
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украинците са супер пропаднала нация, а ние ги гоним в това отношение...всичко това заради продажността.....не може тука да се набляга само на американския посланик, който вика и напътства боко....нашия ходи да отварят балкански поток, а америкаснкия посланик в същия ден му спретнала седянка...не може с подобна продажност, затова такива държави пропадат
138
9
 
4
 
! Отговори
Няма виновен преди 4 години
Тия боинги са *** падат като врабчета що не си карат украинските самолети,а купуват *** на фащ.Те са еднодневки с проблемни двигатели.
137
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Обясненията на иранците за падането на самолета са лъжи ,скоро ще стане ясно всичко!Самолет на 3 години минал технически преглед преди 5дни няма начин да падне по техническа неизправност!,,Украйнски авиолинии" е държавна компания без нито един инцидент !"Ех умнико влез в сайта Aviation Safety Network и поразгледай информацията. Само за един месец назад с Б-737 семейството има 10 инцидента само иранския вярно е катастрофа с жертви
136
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Сата НАТО"Ами всъщност не, защото:1. Украйна е производител на най-големият самолет в света2. Украйна продължава да конструира и произвежда нови типове самолети3. Украйна е производител на авиационни двигатели и има отлично подготвени специалисти, техници, а също така и летателен състав."1. Колко Украински самолети са произведени и продадени след 2014 година? - ъъъ няма2. РФ се отказа от Ан-124 и съсздава собствен нов тежеловоз кодово име Слон3. Произвежда двигатели по руски лиценз:-)
135
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обясненията на иранците за падането на самолета са лъжи ,скоро ще стане ясно всичко!Самолет на 3 години минал технически преглед преди 5дни няма начин да падне по техническа неизправност!,,Украйнски авиолинии" е държавна компания без нито един инцидент !
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на иранския удар по американските бази,а и след това, цялото ПВО на Иран е било в пълна бойна готовност да отрази атака на US самолети и ракети.В близост до мястото на трагедията има поделение на ПВО !Няма начин самолет на 3години минал технически преглед преди 4дни да има повреда на двигател ,която да свали самолета!
133
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гогоТози факнюз с "Тор" е фрицовско произведение! Ей, прав е бил Сталин, като е казал съветските войни да оплодят повече гретхени, та поколението да не мрази толкова руснаците!
132
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** свалиха техен самальот, та иранците няма да свалят Украинския.
131
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен самолета е бил леко в обхвата на балестичните ракети .Ракетата която е закачила леко единият двигател на случайно преминаващ самолет си е стигнала целта леко изкривена .Балистичните ракети се движат с много по висока скорост от самолета.Вижте кога е излетял самолета точно когато американските бази бяхапод обстрел . двигателя се самозапалва при драскотина от преминаваща случайно ракета или дрон.
130
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иранците са гръмнали самолета. Има доказателства от разузнаването. Канадците съобщиха преди няколко часа. Само остава да се изясни дали е било по погрешка или нарочно.
129
6
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Историята опровергава тебе и другите руски лакеи, защото ако човек се разрови в десетките руски авиокатастрофи, ще види купища непрофесионализъм, пофигизм и откровен руски идиотизм, заради които са загинали хиляди и даже десетки хиляди хора. Докато при украинците това не се наблюдава
128
3
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
всикчо друго става за доводи но:"Украйна е бяла държава, производител на самолети и подръжката няма как да не е безупречна."е ненаучна фантастика...историята те опровергава.-------Ами всъщност не, защото:1. Украйна е производител на най-големият самолет в света2. Украйна продължава да конструира и произвежда нови типове самолети3. Украйна е производител на авиационни двигатели и има отлично подготвени специалисти, техници, а също така и летателен състав.
127
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските роби сте болни хора!!!
126
3
 
17
 
! Отговори
Burzum преди 4 години
Хихихи абе ще излезе накрая че Путин е дебнал около летището с тръбата на рамо!
125
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не кажете за дрона забелязан наблизо?
124
5
 
10
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 4 години
ИРАНСКИТЕ МАМУНИ СА ПУЦАЛИ СЪС ''СРЪБСКАТА ИЗНЕНАДА'' С-125...МУАХАХАКОЙТО ПОМНИ 27 МАРТ 1999 Г. ЗНАЕ ЗА КАКВО ГОВОРЯ .ИРАНЦИТЕ СА ПО-ЗЛЕ И ОТ АРАБИТЕ..МОЖЕ БИ САМО ТУРЦИТЕ СА НА ЕДИН АКЪЛ С ИРАНЦИТЕ .
123
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна е най-пропадналата държава в Европа, което е много жалко за хората там. Искрено им съчувствам.
122
3
 
10
 
! Отговори
гого преди 4 години
даа украинците продължавст с рекламата на руско ПВО. Болни мозъци
121
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна е най-пропадналата държава в Европа, което е много жалко за хората там. Искрено им съчувствам.