Вирусът в Китай: Епидемия в най-неподходящото време от годината

Британците подозират, че правителството прикрива случаи
Обновена: 21 яну 2020 14:35 | 21 яну 2020 14:07, Нели Христова
26
Вирусът в Китай: Епидемия в най-неподходящото време от годината
Снимка: БГНЕС

Правителствата по целия свят винаги са изпитвали невероятни затруднения в опитите си да спрат разпространението на опасни вируси – от свинският грип, който се разпространи по цялото земно кълбо през 2009 г., до опасната Ебола, която и до ден днешен се опитват да задържат на територията на Западна Африка.

Но нито едно здравно министерство не се е изправяло пред проблем, пред който е изправен Китай сега. На прага на Китайската нова година стотици милиони души се отправят на път точно когато започна и разпространяването на мистериозния коронавирус, който вече взе 6 жертви, а близо 200 души са заразени.

Още по темата

По време на Лунарната нова година е най-голямата годишна човешка миграция в света

Хора от цял Китай ще се качат във влакове, самолети и автобуси, за да се срещнат със семействата си. Други ще се възползват от свободното време за почивка в чужбина. Според държавните медии в Китай миналата година 7 милиона души са напуснали страната по време на празника, който е най-важния в китайския календар. А сега цяла Азия е с повишено внимание.

Коронавирусът първо бе регистриран в град Ухан. Той е заразил близо 200 души или поне за толкова се знае, и се е разпространил в три други държави. В понеделник Китайското здравно министерство потвърди, че вирусът се предава от човек на човек. 15 лекари в една от болниците в Ухан са били заразени и то само от един приносител на вируса.

Останалите страни, в които са регистрирани случаи на мистериозния коронавирус, са Южна Корея, Япония и Тайланд. Всички заразени са хора, посетили Ухан в Китай.

"Едно от притесненията е, че светът е толкова свързан, което ще помогне на вируса да се разпространи по-бързо, отколкото преди 50 години“, казва Майк Търнър, научен директор в Wellcome Trust, британска благотворителна организация, пред CNN.

Много случаи, регистрирани в Китай, вече са извън пределите на Ухан, което значи, че епидемията се разпространява, създавайки риск от непредвидима по-голяма инфекция.

До днес пет случая са потвърдени в Пекин, два в Шанхай и 14 в провинцията Гуандун. Всички те са на стотици километри от Ухан.

На 9 януари китайските власти потвърдиха, че новият вирус е подобен на тежкия остър респираторен синдром, който през 2002 година причини смъртта на 800 души, а заразените бяха 8000. Пандемията обхвана цяла Азия и стигна чак до Канада.

Според назначения от китайското правителство експерт Чонг Наншан, новият коронавирус не е толкова силен, колкото тежкия остър респираторен синдром, но броят на заболелите се увеличавал, а "нивото на смъртност в момента не е толкова представително“.

Мистериозният китайски вирус вся паника и на фондовия пазар в Азия

От декември, четирима души са починали в следствие на вируса. 

Има много неясноти около вируса от Ухан, най-вече, неговият източник, което води до притеснението, че може би има много повече заразени от тези, за които лекарите знаят.

Джеръми Фарар, който също е част от  Wellcome Trust, казва, че "епидемията е много притеснителна“.

"Има вероятност много хора да са заразени без да проявяват симптоми, но да предават вируса от човек на човек“, обяснява той пред CNN. Също така първите симптоми на коронавируса са кашляне и треска, също като при грипа. Според СЗО, някои от заразените изпитват и трудност при дишането.

Епидемия в най-лошия момент от годината

Според скорошно проучване на Imperial College London, преди да бъдат взети мерки, броят на заразените в Ухан е бил много по-голям, а опасността – подценена. За това вирусът вероятно вече се е разпространил из цял Китай.
Говорителят на Външното министерство на Китай Дженг Шуан обяви, че след установяването на заразата, страната е взела необходимите мерки да спре разпространението й. Според Китайската здравна комисия ситуацията все още е "предотвратима и контролирана“.

Но британците твърдят, че заболелите са вероятно много повече – 1700 до 12 януари. В своите сметки те включват заразените в Тайланд и Япония, и броят на хората, които са отпътували от летището в Ухам.

Международното летище в града свързва страната с повече от 60 дестинации, които включват директни полети до Сан Франциско, Сидни, Париж и Лондон. В центъра на Ухам пък се намира ЖП гарата, от която тръгва скоростната железница.

Целият свят е готов с мерки, които да ограничат разпространението на вируса предвид голямото пътуване, което предстои. Австралия ще прави допълнителни проверки по летищата си за полетите от Ухам до Сидни. В Ню Йорк пък пристигналите от Китай ще бъдат проверявани от специални сензори. Сан Франциско и Лос Анджелис също обявиха подобни мерки.

Но Китайското правителство наложи проверките по летищата пет седмици след първия регистриран случай, което означава, че безброй хора са напуснали страната без да са проверени. Също така не е ясно дали тези мерки всъщност дават резултат.

Жената, която е заболяла от коронавируса в Южна Корея е развила симптоми като треска и мускулни болки. Лекарите й дали лекарство за настинка и я изпратили у дома.

Появяват се и притесненията, че Китай може да прикрива броя на заразените

По време на пандемията от тежък остър респираторен синдром китайското правителство е прекалено бавно в разпространението на информация. Държавата цензурира новините и омаловажава последствията от вируса. Липсата на откритост предизвика недоволство у много държави, както и от Световната здравна организация.

През април 2003 година един от лекарите в Пекин обвини правителството в прикриване на информация.

Този път Здравната комисия на Ухам обяви началото на епидемията на 31 декември – три седмици след първия регистриран случай. Китайските учени идентифицираха патогена седмица по-късно, което бе достатъчно бързо, за да предизвика одобрението на СЗО.

Всеки ден Здравната комисия на Ухам обновява сайта си с повече информация за заболелите, но това не намалява притесненията за разпространението на вируса. Броят на заразените през събота и неделя скочи драстично със 136 нови случая.

Според СЗО тази голяма цифра е в резултат на интензивно проучване и тестване. Но преди тази информация да бъде обявена, властите в Ухам твърдяха, че от 3 януари нови случаи не са били регистрирани.

Фактът, че другите провинции не обявяват дали има заболели от коронавируса там, също води до съмнения за прикриване.

Много потребители в Twitter отбелязват, че мерки се взимат за хората в Ухам, които пътуват в чужбина, но не и за тези, които пътуват из страната.

"Това значи ли, че хората в Ухам пътуват само навън, но не и в Китай“, пише един от притеснените потребители.

Висшестоящите управници в Китай обявиха, че всеки, който прикрива нови случаи, ще бъде “прикован на стълба на срама за цяла вечност“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Тъпи журналя!!! преди 4 години
А кога е "подходящо" време за епидемии???
15
1
 
3
 
! Отговори
;-) преди 4 години
В зомбита превръщат ли се или само си кашлят?
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
туй дето сте гледали по филмите,ще ви се стори приказка, такъв ужас идва
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрах тези британски учени в Китай ли са и броят паралелно с китайките учени.Или са пуснали вируса и си седят в Англия но си имат предварителни изчисления колко по план трябва да са заразените и именно за този предварителен план говорят.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съмнително е че този вирус се "пръкна" точно преди тези празници и когато се очаква да пътуват толкова хора. Мноооого съмнително.
11
0
 
2
 
! Отговори
Лаик преди 4 години
До Анонимен 12Възможното обяснение е в географското разположение, произтичащите от това климатични условия и биологичното разнообразие от животински видове подходящи за пренасяне на вируси, най вече птици и прилепи. Умереният климат способства за по-дълго оцеляване извън преносителя и съответно преминаване в друг животински вид, в който да се комбинира с друг вирус. Не случайно в Китай е и най-големия вирусологичен институт.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не винаги умишлено се прикрива, а понякога се стремят да не създават излишна паника, особено ако е нов вирус и не всичко около него е ясно. Няма как всички навсякъде да могат правилно да го индентифицират. Границата е много тънка и грешките могат да са и в двете посоки.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, индийците уж живеят сред най голямата мръсотия, но от там Вирус не се е пръкнал!?Китайците уж са най-динамично развиващата се икономика в света, с хилядолетна традициона медицина и култура, а почти всички вируси се появяват имено от там.При положение, че населението на Индия и Китай е почти равно!ПСКитайците ядат почти всичко което "лази и пълзи", възможно ли е това да е едина от причините!?
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече ставаме на тая планета, толкова повече се увеличават непредизвиканите срещи и контакти помежду ни в ежедневието и всички свързани и произтичащи от това последици относно храна, вода, замърсяване, болести... Колкото до живота, едва ли ще сме първият вид пресякал граници в развитието си и отключил някакъв своебразен защитен механизъм за контрол на популацията. Примери от природата бол - повече хищници, по-малко тревопасни. Когато вторите изчезнат, идва гладът и с него и равновесието
7
6
 
20
 
! Отговори
АНТИЦИOHИСТ преди 4 години
Всичко това е искуствено създадено и се разпространява от евреите. Циoнистките канчета са само една прислуга, но проблема е, че не го осъзнават грам.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Интересно заглавиеКогато освен щама,в лабораторията са готови и с ваксината)Иначе бизнесът се прецаква!
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новите вируси от лабораторите ще убиват все повече хора!!Добър ден ,селяни прости!!
4
9
 
8
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
а пък другата половина от населението е болно от модерната, но унищожителна болест $оро$оuдна американолизакос ! Болестта се предава при *** на американски aнycu и се развива мълниеносно, като прави мозъка на заразените на каша, а сFинктерuте им се разширяват десетократно от приеманите обекти !
3
14
 
11
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
В България пък има стара болест казва се русофилостотокос, обикновенно носителите са с ниска мозъчна активност може би от носенето на каскетu или yшанкu, учените не са сигурни още, но търсят усилено лек за нея
2
2
 
12
 
! Отговори
Интересно заглавие преди 4 години
Кога е подходящо време за една вирусна епидемия?
1
2
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Я? Няма коментари? Как така не се е появил още някой специалист да ни разясни откъде точно се е появил вируса, как се лекува и т.н.

Спонсорирани публикации