Паника в Китай: Новият коронавирус е по-непредвидим отколкото се смяташе

Той се разпространява дори и при по-далечен контакт
24 яну 2020 16:00, Нели Христова
96
Паника в Китай: Новият коронавирус е по-непредвидим отколкото се смяташе
Снимка: БГНЕС

В Ухам все едно е дошъл края на света. Властите призовават: "Не идвайте в Ухам! Не си тръгвайте от Ухам!“ Магистралата е блокирана, задръстването е километрично. Самолети не кацат и не излизат. Влаковете не тръгват от гарата. Дори градският транспорт не се движи. Мъже в предпазни костюми дезинфекцират площадите в града. Военни пък пазят гарата, обградена от метални решетки.

Оказва се, че вирусът е много по-непредвидим, отколкото учените очакваха. Според експерти от СЗО той се предава много по-лесно, отколкото първоначално се твърдеше.

Още по темата

Един човек, който се е заразил от животно на пазара в Ухам, както се предполага, че е започнала заразата, може да е предал вируса на втори човек, а той – на трети и четвърти. Повечето вируси се предават при близък контакт, най-вече в рамките на едно семейство, чрез прегръдки, целувки или от общи прибори за хранене. Но новият коронавирус вече прескача между хората дори и при по-голяма дистанция. Тоест, никой на улицата не е в безопасност.

14 града, подобно на Ухам, бяха "заключени“. За посетители бяха затворени и част от Китайската стена, "Диснеленд" в Шанхай и дори някои от заведенията на "Макдоналдс".

Пекин пък се отказа от всички празненства по-случай най-важния празник в китайския календар – Лунарната нова година.

Заразените вече са почти 700, загиналите – 26. Учените предупреждават, че истинският брой на заразените може да е и много по-фрапиращ – близо 10 хил. В почти всички административни райони на Китай има заболели от вируса.

Ухам е изправен и пред друг проблем – хората са в паника, че магазините вече затварят заради националния празник. А след като градът е блокиран, може би те трудно ще получат и доставки от продукти. За това повечето граждани са се отправили към супермаркетите, където пълнят количките си с най-необходимото за оцеляване. Щандовете вече са почти празни, хората – в паника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекалено много филми преекспонират проблемите с епидемиите. Дори в Средновековието 4умата не е убила цялото население. Просто всяко нещо има капацитет.
42
3
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
Жертвите за сега са малко но това е вирус за който няма лек поне за сега.Така, че ситуацията е извън контрол---------------По неофициални източници, мъ хич не съ малку!Говори се за десетки хиляди, мъ дано да е голям фейк!В Световната здравна организация може и да знаят приблизителният брой на жертвите (китайците не казват всичко), мъ мълчът... за сега!
41
3
 
4
 
! Отговори
Лаик преди 4 години
Интересно ми е, след като има излекувани, дали са произвели антитела срещу вируса, или просто е изчезнал. Ако са произвели антитела, ваксината трябваше вече да е в производство. Ако е второто, то риска е по-скоро да се е скрил, тогава вероятноста да има ремисия и еволюция на вируса е огромна. При огромната РНК на коронавирусите, възможните комбинации с наличните вече в човека вируси е огромна.
40
1
 
23
 
! Отговори
Вълнаро преди 4 години
А вие кво си мислехте, че Природата ще търпи вечно нашите безобразия? Има си механизми за саморегулация, и вече се се включват един по един.. Много сме и ще трябва да се редуцираме, иначе не става.. Може би най-дълбоката заблуда на хората е, че смятаме нещата за даденост и че вечно ще е така.. ми няма да е!!!
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влизате у Твитъра и .... картинката е ужас!!!!, кото от филмите по Стивън Кинг!Възниква въпроса: - Готови си са нашите власти и Здравното ни Мининистерство да се справят с грипна Пандемия?
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36Жертвите за сега са малко но това е вирус за който няма лек поне за сега.Така, че ситуацията е извън контрол.
37
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този вирус е създаден от хора.
36
2
 
22
 
! Отговори
Въпрос на време е преди 4 години
Турците днес върнали една болна китайка обратно в Китай направо от летището, ама нашите не връщат.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Световната здравна организация излезе с изявление властите на държавите да се готвят за борба с новия вирус.Препоръчвт:- мерки за ранното му диагнастициране- изолиране на болните- контрол за състоянието на болните- информация за разпространението на вируса да се предоставят на органите на Световната Здравна Организация от властите на всяка държава!Май, някой "без да иска, ама малко нарочно" е отворил "Кутията на Пандора" с този вирус!
34
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега правителството на Тръмп ще забрани вноса от Китай.Ако този вирус се разпространи не ми се мисли какво ще стане с Китай.
33
1
 
5
 
! Отговори
къв УхаМ бе, лелче? преди 4 години
То бива, бива, ама вашето вече...
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ухан е 20 милиона.
31
3
 
9
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
До ХмУхан е малко затънтено китайско градче - само 9 млн души.
30
4
 
10
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Засега смъртността е 3% (колкото на обикновен грип), но ако се разболеят 100 милиона китайци, това все пак прави 3 милиона.
29
12
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Когато започнат да се превръщат в зомбита и да хапят народа по улиците, тогава ще се разтревожим.Инак - китайците имат нужда от лека редукция на населението.
28
10
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Ще кажа истината гола - при нас е вируса ГЕРБола.Опитала е ваксинация,чрез Изборите, нашта нация.Единственото ни лечение,си е Военно положение !!
27
2
 
17
 
! Отговори
печена змия преди 4 години
Дано да не идва в Европа , че както няма граничен контрол , не ми се мисли.
26
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че никой не контактува с Китай, иначе става страшно.
25
6
 
14
 
! Отговори
Биоексперимент преди 4 години
Сега го пробват в Китай, скоро и по целия свят.Който оцелее - ще живее 100 години.
24
4
 
21
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
НА НАС НЕ НИ ТРЯБВАТ ВИРУСИ ИМАМЕ СИ ГЕРБ + БСП+ ДПС = БКП Е ЗА ТОЯ ВИРУС НЯМА ЛЕК

Спонсорирани публикации