Не знаеш, че мечките и вълците живеят заедно? Швейцария отказва гражданство!

С любопитния отказ се сблъскал италианец, живял 30 г. в страната
30 яну 2020 21:10,
57
Не знаеш, че мечките и вълците живеят заедно? Швейцария отказва гражданство!
Снимка: pixabay

Един мъж, роден в Италия, може да прекара 30 години в Швейцария, да отгледа два сина и да създаде свой собствен бизнес за сладолед. Но нищо от това не може да му осигури швейцарско гражданство, ако не знае, че мечките и вълците могат да си делят заграждение в зоопарка.

Точно това се е случило с един италианец, чиято кандидатура за гражданство е отказана през 2015 г.

Според властите решението е напълно разумно. Лекият му недостиг на знания за зоопарка и животните показвал, че той не се е интегрирал социално в страната.

В понеделник обаче решението на местните власти беше отхвърлено от Швейцарския федерален трибунал, върховния съд на страната. Според съда това решение е неразумно и субективно. Според местните вестници Le Matin и 20 Minutes съдийският състав е наредил мъжът да получи гражданството си незабавно, пише Washington Post.

Прессъобщението на трибунала не споменава името на швейцареца, а сочи само, че е италиански гражданин на 50 г.

Странните швейцарски закони за гражданството

Няколко подобни случая с необятностите на швейцарските имиграционни закони станаха известни през последните години.

Един от тях касаеше мюсюлманска двойка, на която беше отказано гражданство, защото отказва да се ръкува с хора от отсрещния пол. В друг случай защитник на правата на животните се размина с гражданство, само защото е "твърде дразнещ", за да се натурализира.

Докато в повечето държави решението за това кой може да стане гражданин се взима на правителствено равнище, в Швейцария това не е така. Кандидатурите в странта се обработват на местно равнище. В някои селски райони дори все още се провеждат общи събрания, на които се гласува с вдигане на ръка дали някой заслужава да стане гражданин.

Често решението зависи дали кандидатът за гражданство може да бъде "достатъчно швейцарец" - въпрос, който няма категоричен отговор. В един скандален случай от 2016 г. на семейство от Косово, което иначе покрило всички други изисквания, е отказано гражданство. Защото носели анцунзи на публични места и не поздравявали съседите си.

Две години по-късно властите в Лозана отхвърлиха молбите на мюсюлманска двойка, заради отказ от ръкостискане с представител на противополоцния пол. Според властите религиозните убеждения на двойката пречат на интегрирането им в швейцарското общество.

Тестове, изисквания и необосновани откази

Италианецът, чиито стремежи към гражданство били спънати заради липсата му на познания за живота в зоологическата градина, подал документи за натурализация в село Артх край Цюрих. Той и съпругата му живеели в района от десетилетия. Швейцария има изискване минимум от 10 г. прекарани в страната, за да може да се подадат документи за гражданство.

За първи път семейството на италианеца подало документи за натурализация през 2015 г. Синовете им били все още в училище и също трябвало да положат изпит, на който да стане ясно колко знаят за швейцарската култура. Всеки кантон в страната има различни версии на теста, някои от които имат доста странни въпроси.

Някои кандидати трябва да изброят местни театри, кина, спортни отбори, музеи и дори да кажат харесва ли им катеренето. В примерен тест онлайн има дори още по-безумни въпроси като "Кой инфраструктурен проект е приключен през 1980 г. и е смятан за инженерен шедьовър на времето си" или пък "Къде е последното голямо пристанище преди водопада Рейн?".

Не се знае какво точно швейцарците са питали италианеца, но явно са били много недоволни да разберат, че той не е наясно, че мечките и вълците в близкия парк за диви животни Голдау са в едно и също заграждение.

Според местни медии през 2015 г. само големият син на семейството получил гражданство. Те обжалвали и през 2018 г. местен административен съд разрешил съпругата и по-малкият син на мъжа да бъдат натурализирани. Италианецът все така получавал отказ заради "малки дефицити" в разбирането му за географията и недостатъчни знания за културата на района, както и невежеството му за животните.

Според съда тези пропуски в знанията доказвали, че мъжът не е успял да се интегрира в социалния и културен живот на района. Федералният трибунал обаче отбелязва, че мъжът е ръководил свой бизнес в страната вече десетилетия, така че е нечестно да се предполага, че той няма връзка с общността си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
6
 
! Отговори
ined преди 4 години
Решението на съда е незаконно. Швейцария е с местно самоуправление и ако в селото не го искат италианиеца, ще трябва да отиде някъде другаде за да стане "швейцарец"
27
2
 
7
 
! Отговори
Ахаха преди 4 години
За българското гражданство също трябва да има такова нещо. " Какво трябва да направим на баба Меца, да ни носи мед?". Ако не го знаеш, не получаваш гражданство. Или друг въпрос " Какво трябва да ти е направила мечката, та да и носиш мед в пещерата, горски?".
26
1
 
27
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Мен пък ме шокира, как в статията са обвързани напълно правилните откази за гражданство на мюсулманите, за това, че отказват да се ръкуват със срещуположен пол и на оня с отвратителното държание, - с комичния отказ за италианеца и зоопарка.Каква целта знаем. Да се осмеят и напълно правилните откази защото .....знаем защо. Нали?
25
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доводът за анцунга - много правилно са ги ковнали.
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луда нация.Хората искат гражданство а не да стават зоолози и еколози все пак
23
0
 
16
 
! Отговори
За онзи етнос преди 4 години
... значи не са се интегрирали социално в нашата страна, в която от векове важи правилото "Залудо работи, залудо не стой!"Който е трудещ се човек, той си е заслужил гражданството, независимоот какъв етнос е.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"... той не се е интегрирал социално в страната", затова му отказали гражданство, макар че 30 години е живял там.Ето го изходът да намалим броя на мързеливците, които източват социалните ни фондове!Няколко стотин хиляди от един етнос са докарани тук преди 50-60 години. Да разпитат потомците им как се борави с елементарни работни инструменти, да им зададат въпроси, на каквито да може да отговори само човек, който има професия. Ако не могат да отговорят на подобни въпроси, значи не са се интегри
21
5
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
Живея в Люцерн.
20
12
 
11
 
! Отговори
Булгар! Булгар! преди 4 години
Че кой изобщо се пъне да им ходи в кирливата държава?! Аз лично нямам подобни мераци.Чак ще ме изпитват.... Тия трябва да ми се молят да отида, така че айде баста от тука. Кавaли
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 20, потресающи глупости. Ясно е, че се информираш само от москалските фейк нюзове.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Швейцария залешва. Млодото им поколение в градовете особено няма нищо със старото. Пък и парите са в отлив , не в прилив. Държат качество и затова все още продават каквото произвеждат на много високи цени. Стандартът се подържа висок, но трендът с младежите е обезпокояващ.
17
2
 
8
 
! Отговори
Handel преди 4 години
Статията от DW ли е или от BBC?
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре са го измислили хората. Пазят се от нашествието на лилава, кафява, черна и забулена ***.
15
12
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ FOREVER преди 4 години
БОЙКО БОРИСОВ НА ВЛАСТ ДО КРАЯ НА СВЕТААААА!
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези мразят Българи предпочитат араби и *** пред нас!
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В един скандален случай от 2016 г. на семейство от Косово, което иначе покрило всички други изисквания, е отказано гражданство. Защото носели анцунзи на публични места и не поздравявали съседите си. Правилно решение, какво му е скандалното?? Поведението на тези хора е демонстрирало нежелание за интеграция и незачитане на местните.
12
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев оставка!!!
11
1
 
19
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
да видите тримата баш албански мафиоти от косово търговци на органи как цефнаха преди време със швейцарски паспорти. те дали знаят животните в зоопарка или ако си доставчик на чаркове за елита минаваш метър. потули се на бързо цялата история. швейвария е номер едно щото е по инерция от мега парите изсипани тук последните 60 години ама малко по малко и на тях почва да им идва на главата. младежите и тука са леш поне 80% от тях.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все ми се струва, че е много по- важно хората , с които съжителстваме, да са честни, добри и работливи, а не да са бъкани с познания за мечките и вълците. Швейцарска им работа
9
6
 
38
 
! Отговори
Рънърса преди 4 години
Ето затова Швейцария е Номер 1 в света по всички показатели

Спонсорирани публикации