У-лицата с Панайот Чанков и за силата да преодолееш себе си

Младеж с церебрална парализа с огромни успехи в спорта
Обновена: 6 фев 2020 09:38 | 5 фев 2020 17:45, Петя Славова
13
У-лицата с Панайот Чанков и за силата да преодолееш себе си
Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Макар и роден с детска целебрална парализа, Панайот Чанков успява да прави нещата, които обича. "Всичко се свежда до нагласата как искаме да живеем, няма значение дали има човек здравословни затруднения или не", споделя младият човек пред Dnes.bg.

По думите му, много от хората в България, не само онези с някакви затруднения, мислят по негативен начин.

"Търсят вина и съдят обстоятелствата за това, което им се случило или случва. Човек се превръща в това, което мисли и ако идеята на един човек е да живее добре и се стреми към това - той ще го постигне", убеден е Панайот.

Младият човек осъзнава, че спортът е неговият път и не се спира пред нищо. Тренира от доста години и освен спортни завоевания, печели и голям отбор от последователи в социалните мрежи, а и не само. Сред хората, които го подкрепят са и големи спортисти като Йордан Йовчев.

"Преди година си мечтаех, само да го познавам! И никога не съм си и представял, че един ден ще играя рамо до рамо в тандем с големия шампион и човек Йордан Йовчев! За пореден път се убеждавам, че и най-недостижимите мечти понякога се сбъдват и точно, когато най-малко очакваме, се случват неща, за които дори не сме и подозирали", разказва емоциите си Панайот на страницата си във Facebook.

 

"Преди 10 години започнах да се занимавам с по-активен начин на живот като първо стартирах с лостове и след това включих карате, бразилско жио жицу и канадска борба“, разказва още Панайот.

Първоначалната му идея е била да подобри физическото си състояние. Спортът му помага за това, но и не само. Именно той му дава сила да се справя с трудностите, които му поднася животът всеки ден. А такива има много.

"Всеки човек има сложни моменти, които могат дори да го откажат от нещо важно за него, разказва още младежът. По думите му, е важно човек да има нужната мотивация, среда и хора които да го разбират и подкрепят.

"Лично аз не се отказвам от нещата които обичам да правя и се боря до край", заявява Панайот.

С времето става по-силен и уверен в себе си. "Благодарение на спорта промених начина си на мислене и тренировките ме изградиха не само физически, но и психически. Общо взето психиката е основата на всичко, а тя се гради за жалост с преминаване на трудности", разказва още той.

И макар в момента постиженията му да звучат като сбъдната мечта, пътят му в спорта не е лесен.

В спорта  нищо не идва веднага. Всичко се постига с много упорита работа, търпение и време. Когато започнах да тренирам, не съм си и помислял за състезания. Чак на четвъртата година започнах да ходя по състезания и последните две години успявам да показвам добри резултати. 2018 година ме приеха в отбора по Street Wokout Bulgaria, като вече участвам на техните спортни форуми и никога не са ме делили. Винаги са ме подкрепели по състезанията и помагали.

Днес Панайот Чанков продължава със спорта. А на хората пожелава да правят това, което обичат и да не се страхуват да опитат, защото "всичко е възможности, стига да го повярват."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
9
 
! Отговори
Кирил Костов преди 4 години
До БаТи да беше наблегнал на уважението.. липсват ти първите 7 години
11
0
 
9
 
! Отговори
до Ба преди 4 години
явно или не четете, или не разбирате какво е написано. За да наблегне на книжките също му е нужна психическа нагласа, за която спорта му е помогнал. Дали щеше да е по-добре да гледате или четете още една обява или зов за помощ, вместо тази статия .... не бъдете негативни подкрепете го. Не го познавам не му симпатизирам ама е борец и за това го уважавам като човек.
10
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо е решено, че щом някой спортува, е ***...
9
25
 
1
 
! Отговори
Ба преди 4 години
Блъскането на тежести и кикерченето по лостове е само пилеене на енергия. Професионалните спортисти нито са с перфектно здраве, нито живеят по 100 години. Ядеш ресурсите на земята, после изразходваш енергията за да блъскаш железа , "да направиш баници и плочки та селската мома да те ареса" , и после да се изсереш в ***. Това момче да беше наблегнало на учебниците, поне да има полза за обществото от него.
8
0
 
17
 
! Отговори
ogin преди 4 години
Евала продължавай напред и нагоре,силен си
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сила и воля на духа, които малко от съвременните мъжлета притежават. Браво, момче, невероятен!
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхотни цяло . Много труд дисциплина и постоянство са нужни. Браво
5
0
 
28
 
! Отговори
Браво на... преди 4 години
...това момче и от мен!
4
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това в корема мозъчни гънки ли са?Да не е глътнал некви буркани или знам ли...
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
страхотно! на много хора дава пример
2
9
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Да направят държавна автомобилна компания на държавни начала и ще потръгне!
1
12
 
3
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Хайде да направим държавна поръчка на аналогови телевизори с кинескоп че новите не са хубави!