IT секторът у нас се развива стремглаво, води се война за кадри

Експерт: В България има високото ниво на мениджмънт
10 фев 2020 18:30, Анисия Иванова
315
IT секторът у нас се развива стремглаво, води се война за кадри
Снимка: Bulgaria ON AIR

"IT секторът се развива стремглаво. Войната за таланти в този сектор е голяма. Инвестициите са големи, колегите там имат много придобивки, облагодетелствани са. Свидетели сме на какви ли не куриозни ситуации за привличането им. Останалите бизнеси би трябвало да заимстват от опита, който е натрупан там. Това каза Мария Тумбева, департамент "Администрация и управление“ – НБУ и експерт по публични лекции и обучения, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й бизнесът се развива, от икономическа гледна точка е по-добре да се наемат служители извън София.

Тя коментира глобалния индекс GTCI, според който България е 55-а по конкурентоспособност на талантите.

Тумбева посочи и че вече се говори за управление на талантите, а не за управление на кадрите.

"Това са агенти на промяната, ние се стараем да развиваме техните умения да дават пример на останалите служители", каза тя и допълни: "Талантливите служители са тези, които искат да останат в компанията, говорят добре за компанията навън и полагат необходимите умения да развиват стратегическите цели на компанията".

По нейните думи българинът е адаптивен като служител.

"Глобално знание" и "задържане на таланти" - това са показателите, по които страната е класирана най-високо. Експертът го обяснява с високото ниво на добър мениджмънт, който имаме в България.

"Мениджърите си дадоха сметка, че е важно да задържат служителите си", каза тя.

Социалните медии също имат роля в подбора на кадри. Препоръките също са важни, посочи тя.
Бонусни системи също се прилагат за препоръчан служител и те са обвързани с това до каква степен служителят ще се задържи, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има джавари контрактори, не през булпрос, не през скейла, не през не знам си кой, а те си пазарят контракта и взимат по 5-6к евро, ходят по 1 месец в Германия, половин година стоят тук. Тук сеньор спокойно взима 5-6к лева. Ако се напъва и повече. Архитект взима 10к, лийд взима 8-10к. Шефовете взимат повече. Нямало заплати?! За едни няма, за други има. Рекрутъра, като ме продаде някъде взема 2-4 мои брутни заплати, дали не иска да ме продаде по- скъпо, а?
193
0
 
9
 
! Отговори
Интегрирани системи преди 4 години
Тук може. Не ги харесвам, и аз пиша за докер в облака. Но съм виждал и съм си говорил с едни дебели чичковци в Рейтан и ДСВ по скандинавието, те поддържат поточни линии в халетата. Работата им е да нямат работа. Вземат по 6к евро чисто и се чудят какъв бизнес да направят по цял ден. На някои им връзва, на други не. Вярно, там 6к не са пари, но няма да умрат гладни.
192
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Не знам къде колко пари има. Аз си плащам всичко и го ползвам. Един автопилот е 10 000 евро, щом струва толкова, значи при по-висока цена няма да има търсене.
191
0
 
10
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Пхахаха, значи IT мениджърите ни са невероятните таланти така ли се оказа? :D И най-вероятно си и вярвате...
190
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Аз им се радвам на програмистите. Единият ми трактор вече е с автопилот, всичките ми машини са за прецизно земеделие, съвсем скоро няма да се налага и хора да стоят в тях. Вярно е, че всичко струва пари, но пък така е и по-лесно.
189
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало фирмичките от по-горе, с 4-6к забравете за таланти, за толкова обикновени кодери.Бат Бойко КАЗА - добрите програмисти взимат над 10 хил. лева!
188
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
зависи, дали е софт или хард специалисти, на вторите отдавна заплатите не са това, което бяха ама то и другите натам са тръгнали, като цяло ножицата се затвара в по-развитите пазари това отдавна се случи де, ще се случи и при нас
187
0
 
8
 
! Отговори
друг програмист преди 4 години
PHP не е точно сред най-добре платените технологии.Няколко компании в България са обявили публично заплатите по левели и е интересно да се видят. Видях SAP и VMware и заплатите се движат между 4 и 6хил лева ,като изключим джуниърите и мениджърите. Но това са по-големи фирми.Пайтън+ML поради огромното търсене и малкото хора могат да взимат повече.И разбира се с хазартните компании могат да се договорят най-добрите заплати (7000 и нагоре),но там съм чувал и за издивели шефове мафиоти.
186
3
 
4
 
! Отговори
Питониста преди 4 години
до 215На питон в няколко реда мога да събера код на С от няколко стотин страници
185
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мога да пиша малко, но добре обмислен код, мога да пиша и много злеобмислен код на ден. Но ако дойде някой да ми мери колко код пиша като количество, а не като качество, бих напуснал на момента, фирми бол.
184
0
 
21
 
! Отговори
До 215 преди 4 години
Мечтата на дебеловратия нискочел работодател е да измерва труда на програмиста с броя на редовете код, които е написал, независимо дали са на асемблер или SQL например.
183
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честно казано трудът на средният програмист трябва да струва около 13000 лева бруто заплата, а не 2500-2600 лева, както е сега. В държавният сектор са с под 1300 лева заплата, което е кощунство.
182
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То, че ИТ специалистите не взимат такива заплати по 5000-7000 и повече лева е ясно. Друго има при програмистите, много обичат да оправят компютрите и чуждите булки, като тази на кранисчето. На месец не взимат 7 хиляди лева, но 7 чужди булки оправят. Освен чуждите булки, програмистите доста пият. Работата им е много тежка и алкохолът някак си ги отпуска.
181
3
 
19
 
! Отговори
дърт PHP програмист преди 4 години
аз изкарвам 2700 чисто.вече гоня 50-ка и хич не ми се занимава да уча нови неща - има и проекти на питон ,но все още има и за php и аз си ги дундуркам.Работата ми е по 3-4 часа на ден не клатя лодката и без това си имам достатъчно грижи покрай децата.Малка фирма сме познаваме се но ,напуснаха хора за повече пари.И тия заплати от по 5-6 хиляди ми се виждат доста ,но е възможно и да има хора които изкарват по толкова.
180
6
 
0
 
! Отговори
до 206 преди 4 години
Баце, недей, че съм завършил именно в Германия :) Много добре знам какво е там. Живях 5 години. Електрониката, с която ще те лекуват някой ден в някоя болница се запоява на машина. Издавай си ти сАртификати. Не отричам твоята работа, трябва да има и такива като теб. Но ти ме хейтиш, що да не те потроля малко :D
179
1
 
9
 
! Отговори
Месаря преди 4 години
колко и да взимате, накрая при мене ще ги дадете, оти без мръвка нестава :) ай създраве
178
0
 
12
 
! Отговори
до търговец преди 4 години
Баце, 4 хил лева за сайт е евтино. Ако искаш по- евтино - пробвай някоя индонезийска страна. Сори. Днес съм бил от 10:00 до 20:00 на работа. Скарата ми стана, сипах си вино. Някой колега ще поеме щафетата. Наздраве от мен, живи и здрави!
177
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само лажат младежите да стават ИТ-та и след 5-6 години аре всичко че се измести я у Индия я некаде другаде, както стана с телефонния бизнес всичко у Китай и накрая че дуВате суБата
176
13
 
7
 
! Отговори
търговец преди 4 години
за мен българските програмисти са едни нескопосани алчняриИсках да ми направят сайт в който да има регистрация и конфигурация на елементи подобно на сайтовете където продават автомобили-само мойте елементи са си другиПочнаха да ми говорят за едни цени от десетки хиляди - просто не са в час тияАз не ги бера от дърветата тия париНаправиха ми един дървен сайт за 4хил лева ,в който трябва да си въвеждам компонентите на ръка през админският сайт И всичко е бъгаво.Сега си викам клиентите в офиса
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТи въобще наясно ли си какво значи да имаш сартифика за отговорни заварки бе ***, издавал някой в ТУ такива сертификати, на тия в Германия и въобще на ТУ-то ви му се смеят на глас

Спонсорирани публикации