IT секторът у нас се развива стремглаво, води се война за кадри

Експерт: В България има високото ниво на мениджмънт
10 фев 2020 18:30, Анисия Иванова
315
IT секторът у нас се развива стремглаво, води се война за кадри
Снимка: Bulgaria ON AIR

"IT секторът се развива стремглаво. Войната за таланти в този сектор е голяма. Инвестициите са големи, колегите там имат много придобивки, облагодетелствани са. Свидетели сме на какви ли не куриозни ситуации за привличането им. Останалите бизнеси би трябвало да заимстват от опита, който е натрупан там. Това каза Мария Тумбева, департамент "Администрация и управление“ – НБУ и експерт по публични лекции и обучения, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й бизнесът се развива, от икономическа гледна точка е по-добре да се наемат служители извън София.

Тя коментира глобалния индекс GTCI, според който България е 55-а по конкурентоспособност на талантите.

Тумбева посочи и че вече се говори за управление на талантите, а не за управление на кадрите.

"Това са агенти на промяната, ние се стараем да развиваме техните умения да дават пример на останалите служители", каза тя и допълни: "Талантливите служители са тези, които искат да останат в компанията, говорят добре за компанията навън и полагат необходимите умения да развиват стратегическите цели на компанията".

По нейните думи българинът е адаптивен като служител.

"Глобално знание" и "задържане на таланти" - това са показателите, по които страната е класирана най-високо. Експертът го обяснява с високото ниво на добър мениджмънт, който имаме в България.

"Мениджърите си дадоха сметка, че е важно да задържат служителите си", каза тя.

Социалните медии също имат роля в подбора на кадри. Препоръките също са важни, посочи тя.
Бонусни системи също се прилагат за препоръчан служител и те са обвързани с това до каква степен служителят ще се задържи, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
1
 
3
 
! Отговори
И още нещо преди 4 години
Гугъл, Фейсбук и т.н. не са ми технологичен идеал. По-добре статист, отколкото да спомагам за това споменатите технологични гиганти да пазят данни за това колко порно си гледал, къде и кога и по какви каки си падаш, какъв шампоан използваш и къде си ходил последно на екскурзия, къде си бил еди кога си и т.н. и т.н.
233
0
 
3
 
! Отговори
До 268 и 270 преди 4 години
1.До 268 - виж коментара на Kiro за пазарната икономика. Бъди и ти пъпчив програмист с 3 години стаж "копирай чужд код" и взимай 5000лв. До 270 не съм завършил селски "академичен курс" не съм и статист, не съм и велик програмист. Интересна теория за "окраденият софтуер", къде да си намеря и аз такава работа, че да взимам пари за статист или още по-добре да "окрада" готов продукт и да наема 1000 статисти, че да им плащам и добре. И все пак има някаква истина в коментара ти, но не е много.
232
2
 
1
 
! Отговори
@248 преди 4 години
Както казах нашето ИТ е бутафорно в 90% и се състои от статисти. Има обаче 10%, които правят технологиите на гугъл, фейсбук, майкрософт в България. Технологиите се крадат брутално или легално се изнасят като резултат на наемен труд, после се създава работа за статистите, които трябва да легитимират кражбите, защото не може да ти платят 5 бона и да спечелят 500 милиона. Един иск може да им струва 30-50%, затова дават някой милион за бутафория. Няма сериозен бизнес без българска технология.
231
2
 
2
 
! Отговори
@268 преди 4 години
Проблемът не е, че трудът е надценен. Проблемът е, че това са пари, които са за статисти в 90% от случаите. Не можеш да завършиш един селски "академичен" курс и от счетоводител да станеш програмист, освен ако мястото не е за статист. Някой е окрал софтуер, идеи или лъже хора с пари какви сложни и велики неща им продава - трябват му 1000 евтини статисти да се правят на програмисти. Това не носи принадена стойност иначе щеше да повлече и заплати на доктори и на инженери. В това е проблема.
230
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 248Ако наистина си мислиш че някой ползва ms access за нещо извън малко офисче смятай колко ти разбира празната глава от програмиране...
229
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде, айде. Никой не ви обивнява, че не заработвате с честен труд. Но на фона на минималната и средната работна заплата в България, трудът ви е надценен в пъти. Не може един инженер (нормален, не софтуерен), например машинен, електро- и т.н., с 10 години стаж да изкарва 1500-2000 лв. и същевременно един пикльо дето копира чужд код да взима 5000 с 3 години стаж. Както и лекаря да почва на 700 лв., а пъпчивото ИТ на 1500 лв. Зацепвате ли къде е проблема или не?
228
7
 
5
 
! Отговори
Башбрадър преди 4 години
То така преди 20 години беше и с икономистите,преди 10 с юристите,давай юруш сега всеки програмист ще става ,но има едно но 21 век нява да е века на юристи,икономисти и програвисти а векът на фермерите и природата,защото светът е живял и без юристи,икономисти още повече и без програвисти но без храна и вода една седмица не може да живее ,ето защо ако иска човек да живее качествено и истински да си продава гълабарника в града и да си купи земя на село ,сигурно е че ще живее и без да е зависи .
227
5
 
7
 
! Отговори
трагедия преди 4 години
Колегата по-долу твърди, че го боли главата. Главата не боли от мислене, а от напрежение. Напрежението идва от разминаването образование, талант - задачи, интелект - унизителна простотия на избраните за шефове и не на последно място сроковете, които пак се дължат на простотия. Дори да си много талантлив няма как да не те заболи главата, ако пишман шефа ти каже да направиш изкуствен интелект, до края на месеца. Едно е ясно - боленето на глава е несъвместимо с качествен софтуер, но явно е масово..
226
3
 
9
 
! Отговори
Kiro преди 4 години
Пазарна икономика. Има търсене, има плащане.От заплата няма забогатяване, може и да има изключения, но принципно е невъзможно.Програмирането не е лесно, цял ден седиш и гледаш монитори с код. Не е работа за завиждане.Много държавни служители взимат по малко, но с бонуси, премии и подобни в края на годината декларират огромни влогове. :-)
225
0
 
9
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН до 262 преди 4 години
Аз примерно ви се ВЪЗХИЩАВАМ!!!!Имам приятели във тази сфера и съм наясно,че е много трудно,но за съжаление има много "индивиди"които "пишат" без да разбират за какво иде реч.Вие си заслужавате заработеното,но проблемът в България е свързан със "коефициентът на ДЖИНИ",които е изключително нисък!!!!!!
224
0
 
13
 
! Отговори
Момчета преди 4 години
Знаете ли нещо за програмирането изобщо освен това, че се стой на стол в офиса пред комютъра. Знаете ли колко пъти ме е боляла глава и съм искал да се откажа. Вадя си парите с честен труд и такива, които ми гледат в канчето ще им кажа само, че си вадя парите били те малко или много с честен труд. И не заради мен няма достатъчно хидро инженери и не заради мен заплатите в други сектори не отговарят на труда на хората. Мога да си сменя крушката, мога и да извикам някой да ми я смени.
223
0
 
6
 
! Отговори
Защо бе хора преди 4 години
Вместо да се радват, че някой все пак взима пари за труда си - единия някакъв си били сме дебели от стоене в офиса и щял да пребие двама, другия заради програмистите нямало да има хидро-инженери...Печеля си парите били те малко или много с честен труд и такива като вас (не хора от други професии), а такива които ми гледат в канчето и приказват някакви врели-некипели нека си приказват.Знаете ли нещо за програмирането изобщо освен, че се стои на стол пред комютър? Острани ви изглежда лесно,но не е
222
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите най-мразят лекари, учители и програмисти. А в белите държави, това са най-уважаваните професии..
221
2
 
13
 
! Отговори
Икономист преди 4 години
Ай ти индустрия генерира 18% от бвп. Тия "мръ сните" програмисти, ако си бият шута, България ще стане Йемен!
220
2
 
9
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Ако само това се счита за "отрасъл" в икономиката и само там ако има "конкурентноспособност",тежко и горко на България като Държава за в "бъдеще"........
219
2
 
11
 
! Отговори
Трагедия преди 4 години
Българите са много умни и много прости, разбира се не едновременно. Лошото е, че умните избягаха. Вижте им само определението за талант - говори добре за компанията, иска да остане в нея и иска да реализира целите й. Това е работникът - мечта от конвеера. Тази капацитетна даскалка учи как да се управляват таланти. За тези, които мислят ще напомня, че покрай Бил Гейтс в Майкрософт има множество милиардери, не защото са реализирали целите, а защото са имали таланта и смелостта да поставят цели.
218
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скапанжендер вестник. Природата ще го върне там където най боли
217
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НБУ= красива външност без съдържание....за който разбира поне малко от образование
216
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако има компилатор за български език нито статията нито коментарите щяха да излезат щото са пълни с бъгове.
215
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великите БГ-програмисти................има ли една операционна система, създадена от тях???

Спонсорирани публикации