Веган диетата ще спаси света? Може би не!

Някои от веган продуктите излъчват много въглеродни емисии
13 фев 2020 19:30, Нели Христова
45
Веган диетата ще спаси света? Може би не!
Снимка: БГНЕС

Смутито е вкусен начин да започнеш деня си – малко бадемово масло, авокадо, няколко резена манго, шепа боровинки и може би капчица соево мляко. Тази рецепта ще направи чудеса за имунната ви система. Но всъщност, въпреки разбиранията, тя може да не е толкова благоприятна за околната среда.

Не може да се отрече, че производството на месо, най-вече телешкото, допринася за глобалното затопляне с излъчването на много парникови емисии. В медиите непрестанно се тиражират мнения, че цената на месните продукти трябва да скочи, за да се компенсира влиянието им върху околната среда. Отвсякъде, включително от сцената на наградите "Оскар" и от пистата на "Формула 1" валят призиви всички да преминем към веган диета.
Ала... може би прибързваме малко, тъй като дори продуктите на растителна основа далеч не са най-щадящите околната среда.

И така, първото и най-важно нещо за онези, които са решили да спасяват света, неядейки месо, е това да проверяват откъде идва храната им. Ягодите и боровинките например се внасят в Европа и САЩ със самолети, за да запълнят празнината, когато не им е сезона.

Заради подобно недоглеждане се оказва, че двама вегани, участвали в италианско изследване, са оставяли по-голям въглероден отпечатък върху околната среда, отколкото хора, които се хранят с месо. Учените установяват, че главната храна на двамата вегани са плодовете. "Те се хранеха с огромни количества плодове. Може би 7 или 8 килограма на ден. Събирахме данните за тях през лятото, за това те главно ядяха диня и пъпеши“, обяснява Франческа Сказина от Университета в Парма. За отглеждането на тези плодове се изразходват огромни количества вода, а транспортирането им оставя сериозен въглероден отпечатък.

Но има и други практики, които трябва да вземем предвид, когато мислим за хранителни култури, които могат оставят сериозен отпечатък върху околната среда. Такива са изкуствените торове - те представляват най-малко 3% от глобалните емисии на парникови газове. Производството на синтетични торове отделя въглероден диоксид (CO2) и метан в атмосферата, а тяхното използване отделя азотен оксид - друг мощен парников газ.
Селскостопанските практики като обработване на полета също отделят големи количества парникови газове в атмосферата и спомагат за ускоряване на ерозията.

Всички те се комбинират в различна степен в зависимост от реколтата, но очевидно има някои растителни храни, които имат отрицателно въздействие върху околната среда. Ето и някои от тях:

Авокатодото бързо се превърна в една от най-любимите храни на хората. То е източник на протеини, витамини и мазнини за хората, които вече не се хранят с месо. Но отглеждането им далеч не щади земята.

Авокадото има нужда от ужасно големи количества вода. Само едно дърво в Калифорния се нуждае от 209 литра на ден през лятото. Така се компенсира по-сухото време в региони като Калифорния, Чили, Мексико и Испания, където са едни от най-големите производители на плода. А това се оказва сериозен проблем за околната среда.
Корените на дърветата са плитки, така че те трудно намират вода и трябва да бъдат постоянно поливани. Така, за един килограм авокадо, отиват 834 литра вода. В Перу и Чили това принуждава производителите да пренасочват вода от реките, водейки до недостиг на питейна вода за хората. Но авокадото не е само – килограм манго има нужда от 686 литра вода.

Крехкостта на тези плодове изисква те да бъдат доставяни в Европа, или където и да било по света, само по въздух. И така, заедно с изхабената вода, специалните условия за съхранение и опаковките, от които имат нужда, един килограм авокадо излъчва 2,2 кг въглероден двуокис, а един килограм манго – 4,4 кг.

Гъбите също са сериозен заместител на месото, въпреки че има дебати относно това, колко веган са точно, тъй като те са хищници и си похапват червеи. На пръв поглед, те са перфектни за хората, които не искат да се хранят с месо, но като култура, която живее главно на тъмно и се храни от разлагащи се органични отпадъци, отпечатъка, който оставят, може да бъде сериозен.

Според проучване на Американският департамент по агрокултури, един килограм печурки излъчват около 3 килограма въглероден двуокис. Повечето от тези емисии идват от нуждата стаите, в които се отглеждат гъбите, да са топли. Температурата там трябва да е близо 62 градуса.

Въглерод се отделя и от самите гъби докато растат. Те имат нужда и от торф докато растат, която ако не се добива както трябва, също може да окаже влияние върху природата.

Микопротеинът също се получава от гъби, а според изследванията, той излъчва 6,15 килограма въглероден двуокис на 1 килограм. 11% от тези емисии идват само от торът, който е  необходим за отглеждане на захар, с която се хранят гъбите. От тях се произвеждат заместители на пилешко месо, но заради процеса на обработка, те също генерират голямо количество въглеродни емисии.

Заради отглеждането на какаото пък губим гора. Изчислено е, че близо 3 милиона хектара от тропическа гора са изсечени заради какаови плантации между 1988 до 2008 г.  В Африка за да се засадят какаови дървета са изсечени 2,1 милиона хектара от 1998 до 2007 г.

Сега нуждата от какао става все по-голяма. За това изсичането на дървета се увеличава. Така, за производството на 1 кг какао, се отделят 11 кг. въглероден двуокис. А 1 кг какаов прах отделя 33 кг вредни емисии. Според някои изследвания, 50 грама черен шоколад излъчват 7 килограма въглероден двуокис, което е равно на това да караш кола 25 километра. Така цифрата скача и се оказва, че 1 кг черен шоколад остава 250 кг въглероден отпечатък.

Но нищо не отделя толкова въглеродни емисии, колкото бадемите и кашуто, които са част от всяка веган диета. За всеки килограм кашу се отделят 4 134 литра вода. А 100 грама бадеми отделят 2,61 килограма въглеродни емисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уважавам избора на всеки, но тази статия е леко казано несериозна, предвид много факти, които е би трябвало да се вземат в предвид.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази седмица Светата Православна църква е благословила да Не се пости...Ами отиди на църква, целуни ръка (Ролекс) и не се занимавай. Защото тук ти четем определено човеконенавистните простотии, според които някой друг е човеконенавистен.
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
70%от световната реколта на технически култури е за биогорива,20% за фураж и само 10% за пряка консумация! Още ли са ви виновни неядящите месо? От кога транспорът на дини и пъпеши на 20 км от съседното село е дълъг и скъп? И кой по дяволите би си купил мaнго и авокадо повече от 2-3пъти годишно, при вкусните зарзавати растящи по тия земи?
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е откровено малоумно написана(преведена). Гъбите не са "хищници" и "68градуса" от които се нуждаят, вероятно са по Фаренхайт, което е около 25 по Целзий, иначе са се самосготвили. Няма как гъбата с 20калории/100грама да замести месото с 200кал/100грама. Иначе малко са чисто месоядните култури, примерно нависоко в Хималаите,където не се обработва земя. Последните 30-40г научиха западния консуматор да яде месо 3 пъти на ден. Баба ви е постила поне 200 дни годишно!
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чуя думата "веган" е ме се гади
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази седмица Светата Православна църква е благословила да НЕ се пости и хората ( по- точно миряните) хапват безпроблемно месо, риба, млечни продукти, яйца, аламинути, и сладкиши. Ако се спазват Църковните Пости ( в началото на месец Март започва Великия Пост) НЯМА да имаме нужда от безсмислените и безполезни диети, а също така и нямаме нужда от вегетарианство и вегани (определено вегетарианците и веганите са психично, умствено и физически болни човеконенавистни сектанти и лъжци)
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако така се гледа на нещата живота на земята е свършен.Ето тревопасните животни се хранят с растения,но има месоядни и ги регулират.Представете си,че и хора и животни ядат само растения,няма хищници и никой не консумира месо.Е няма да остане никаква растителност на планетата.А какво ще дишаме ако няма растения?Та нали те отделят кислород.А какво ще консумират рибите,ако и в океана няма хищници и се хранят само с растения?Да може диета от време на време,но не и всички да са вегани,ще се самоунищо
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Смутито е вкусен начин да започнеш деня си"Да, ако си *** вода от кeнeфа преди това...Вкусен начин е: с филе "Елена" и зелена салатка, няколко яйца с бекон, таратор със свински шишчета, риба тон с айсберг, салата Цезар с повече пилешко. Смути - не. Изглежда като повръщано, на вкус е подобно, нула протеин и след половин час озверяваш от глад...
32
2
 
9
 
! Отговори
Лъв преди 4 години
Стриктно невегетарианец!Бог е отредил кравата да се храни с трева която не е подходяща за хората. Хората отглеждат крави за да ги консумират. Това се нарича биотехнология завещана от предците ни.Ако хората не отглеждаха крави, популацията на крави ще се стесни значително и те ще станат застрашен вид.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези всичките изброени "вкусотии" толкова натурални, направо в градината на баба расли прясно откъснати - полезни ама другия път.
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пасе като крава - умна като краваИзказал се като прасе, освинил се.
29
3
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Веганската диета прави хората глупави. Пасе като крава - умна като крава.
28
1
 
7
 
! Отговори
A сега преди 4 години
Купувайте си зелени очила слагайте ги и си хапвайте слама.Може и в гората суха трева.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
истината е една :населението на земята е прекалено голямо , особено определени части на света , като Индия и Китай
26
0
 
10
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Не разбирам защо когато пиша при/мат сайта го трие.При/мати,лат. Primata е биологичен разряд,който включва семействата на антропоидите,част от който са маймуните и хората. Думата значи "пръв" и аз просто не разбирам колко трябва да си комплесиран за да го разбираш като обида.Тя просто оказва произхода ни всички ни.Все едно да се обиждаш от думата "човек".
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно, светът вече е спасен, но просто не го осъзнаваме. Спасението идва от Китай.
24
4
 
11
 
! Отговори
az преди 4 години
Аз не мога да разбера от къде дойде тая идея, че болните вегани имат нещо общо с опзване на околната среда? Отглеждането на растения е в пъти по-вредно за околната среда и почвата от отглеждане на животни? Колко чалнат трябва да си наистина да свързва веганство с опазване на околна среда?
23
3
 
5
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
До Анонимен Всички при/мати консумират животински протеини и месо.В някой части на Африка,като Конго например годишната консумация на месо при мъжките шимпанзета е около 90 кг.Това без личинките и термитити с които обогатяват менюто си самките, защото ловците-самци делят месото само помежду си.Според някой антрополози хората сме се отцепили от останалите *** защото за разлика от тях мъжките Хомо са делили плячката си с женските и малките.Като си помисля,че сега те ни карат да ядем трева.
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На работата имаме един веган, произвежда въглеродни емисии та се не трае. И само дрънка някакви бърканчета. Още с постъпването много ме издразни. Запознаваме се, а той "Приятно ми е, а аз съм веган". Много лошо ме изгледа като го попитах "Веган... Веган чий?
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дискотеката беше във Враца и 3- *** му скочиха, препарира ги за секунди с по един тупаник. Това 2012-та година.

Спонсорирани публикации