Напрежение в Кипър: Каква ще е съдбата на призрачния град Вароша?

Лидери се срещнаха в спорната територия, но до решение не се стигна
17 фев 2020 19:00, Нели Христова
45

Снимка: Getty

Преди Турската инвазия през 1974 година Вароша е един от любимите курорти както на кипърци, така и на звезди като Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. Ала днес улиците на града са празни. Някогашните хотели, ресторанти и магазини се рушат. Вароша се е превърнал в един от най-известните призрачни градове.

След инвазията на 20 юли 1974 година във Вароша нахлува турската армия. Месец по-късно следва втора, след което в града се възцарява тишина. Близо 40 хил. души са принудени да напуснат дома си и никога повече не се връщат в него. Едва шепа хора получават разрешение да влязат в спорната територия, обградена от телена мрежа.

В най-добрите дни на Вароша милионери събирали слънчеви лъчи на плажовете на курорта или от балконите на скъпите си хотели и се къпели в бистрите води. Днес тази територия струва близо 100 милиарда долара, според данни на местните медии. И въпреки че чистите води изглеждат по-примамливи от всякога, всяка една сграда във Вароша се руши, а градът сякаш е замръзнал назад във времето. През 2004 година дипломатът Кофи Анан прави първия  опит някогашните жители на курорта да получат позволение да се върнат у дома, ала то е отхвърлено след референдум.

Но може ли това скоро да се промени?

На 15 февруари представители на правителството на Кипър и Турция се срещнаха във Вароша, за да обсъдят бъдещето на града. На кръглата маса взеха участие вицепрезидентът на Турция Фуат Октай, турският министър на правосъдието, т. нар. "премиер” и "външен министър” на кипърските турци, политици, адвокати, бизнесмени. Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ не бе поканен.

До решение обаче не се стигна. Тъкмо обратното – напрежението в Кипър отново се повиши.

За турците Вароша трябва да бъде отворена и върната обратно на гражданите.

"Поддържането на този райски бряг под суверенитета на турската република Северен Кипър в бездействащо положение е неприемливо от юридическа, политическа или икономическа гледна точка“, каза Фуат Октай, докато се разхождаше из града.

Турските и северните кипърски представители продължават инвентаризационните си усилия там, каза той.

"За съжаление това е изоставена зона с рушащи се сгради. Надеждата ни е Вароша да бъде възродена по начин, който ще съживи икономическия, търговския и социалния живот тук", допълни Октай.

Ала за Кипър, думите на турският вицепрезидент са "неприемливи“.

"Кипър не приема и няма да приеме турските провокативни действия във Вароша, някогашен квартал на севернокипърския град Фамагуста, който стои затворен от времето на турската инвазия на острова“, заяви кипърският президент Никос Анастасиадис, цитиран от "Сайпръс мейл".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Българите преди 4 години
Защо ги пропускаш?
29
3
 
12
 
! Отговори
Нормален преди 4 години
Американците си мислят че всичко се решава с пари ще бутнем на тоз малко но оня малко.Ама не става гърци и турци ще се мразят винаги арменци и турци сърби и косовари и така нататък.
28
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туркмените-вън от Европа. Те са чужди. Както американците и китайците впрочем. А за Кърджали грижа не берете.Хората си знаят къде им е добре. Ако искаха щяха да се изнесат,ама си стоят тука!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къпят си се хората, пекат се, какво толкова? Е, няма ги милионерите, голяма работа. Тъкмо не е "гърч" на плажа..
26
0
 
3
 
! Отговори
ми купувай преди 4 години
До ннДвустаен 50 кв.м струва 100 хил евро!
25
8
 
7
 
! Отговори
ЛЕНИН МОРЕНО преди 4 години
КИПРОС = ХЕЛЛАС.ЕЛЛЕНИКИС1960---1974...Пропоркиа : Еллини -- Турчи == 84 -- 11 + 5 ДРУГИ !КИПАР Е ИЗКОННО ГРЪЦКА ЗЕМЯ ОТ 10 000 ГОДНИ...МАЛА АЗИЯ Е ИЗКОННА ГРЪЦКА ХИЛЯДОЛЕТНА ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТТУРЦИТЕ---В СРЕДНА АЗИЯ , В АЛЯСКА . И В КИТАЙ ПРИ ЖЪЛТИТЕ ИМ ГОСПОДАРИ--КИТАИЦИТЕ ХАН ....КИТАЙ И ГЪРЦИЯ СА ГОСПОДАРИТЕ НА ТУРСКОТО ЖЪЛТО ПЛЕМЕ . СМЕСИЛО СЕ С АРАБИТЕ И МАН....ЛИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ 600 ГОДИНИ .
24
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така ще се говори и за Кърджали през 2030.
23
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кипър е английска колония след 1878 г, като компенсация за Англия, че превозва с английски кораби войската на Сюлейман паша за да нападне Шипка. След 1960 г, се освобождават от Англия с въстание, но Гърция го напада и опитва да го заграби. Турция изблъсква гръцката армия и окупира северен Кипър, а в южен Кипър не смее защото Англия праща 2 дивизии и прави 2 бази.
22
3
 
7
 
! Отговори
нн преди 4 години
Българи, давайте да купуваме там. Защо не.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците искат сградите да паднат за да не ги плащат на собствениците. Накрая ще загубят и давностно владение и стават турски.
20
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
И къде е напрежението в цялата тази история?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне на правилен български ако беше писала, за превода ясно, не ти се отдава
18
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Константинопол трябва да се върне на Гърция
17
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименA Bulgarskata kradlivost e izvestna v cql svqt i nqma nayajdane
16
20
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Възродителният процес беше направен, за да не се допусне кипърски сценарий в България. Турция е агресивна държава, която не уважава съседите си. Турската алчност няма наяждане.
15
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Факт!A uspqhteli kakto gledam BG se obezbulgari,3 miliona bulgari a ostanaloto turci i romi
14
8
 
37
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Възродителният процес беше направен точно за да предотврати кипърски сценарий в България.
13
33
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Ердоган кърти руснаците в Сирия,Кърти ги и в Кипър,А днес САЩ подкрепи Турция ХА-ХА-ХА-ХААААААААААСънувайте розови сънища братушкиХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
12
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kolkoto i minusi da slagate malagite yadoha yatagana zaradi alchnostta si
11
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Angliya,Turcia i Gurcia sa garanti za mira v Kipur ,no Gruckata voenna hunta iska da prisvoi celiya Kipur i Turcia po silata za dogovora za garantnostta spasqva turcite ot masovo izbivane

Спонсорирани публикации