Китай впрегна технологичната си мощ: Втори учебен срок под знака на Covid-19

Учениците се върнаха в час, но не и в училище
18 фев 2020 19:00,
10
Китай впрегна технологичната си мощ: Втори учебен срок под знака на Covid-19
Снимка: БГНЕС

200 млн. ученици в Китай вчера се върнаха в клас. Вторият срок в страната започна, но не както друг път.

Обикновено денят започва пред китайското знаме и с химна на страната. Вчера обаче учениците гледаха знамето пред екраните, защото учебният процес беше възстановен, но онлайн - заради Covid-19.

В някои части на страната толкова много деца е трябвало да се вържат онлайн, че скоростта на интернета е била забавена многократно.

Часовете по китайски, математика, точни науки - всичко е онлайн. Едно момче в Пекин, застанало пред входната си врата, било попитано какво учи. Отговорът - физическо възпитание.

Усилията на китайските власти да възпрат разпространението на коронавируса са крайни. Почти половината от 1,4 млрд. жители на Китай са ограничени по един или друг начин от свободно излизане от дома си. Публичните събирания са забранени. Това включва и училищата.

Недоволството на родителите

Повечето китайски училища трябваше вчера да отворят врати за втори учебен срок, но вместо това почти всички останаха затворени. Вместо това учениците бяха насочени към системи за учене у дома. Вниманието на децата, усилията на учителите и търпението на родителите - всички тези неща са подложени на изпитание.

"Какъв живот живея!?", пита се Чао Джинг, майка от Джънджоу, която не просто гледа 11-годишната си дъщеря и 7-годишен син, но и също така преписва тестове на ръка и се опитва да разбере технологиите на онлайн класовете.

Децата й пък съвсем не издържат, затворени у дома, принудени да учат онлайн. Майка им просто се надява училищата скоро да отворят врати, преди тя да се разпадне.

Някои родители изразиха недоволството си в социалните мрежи. "Когато всички часове станат днес онлайн, родителите ще се превърнат в асистенти на учителите и бавачки", написала една майка в китайската социална мрежа Weibo. Постът й обаче не е бил оценен от властите и скоро бил изтрит.

Образователната програма

Из домовете в цялата страна ситуацията е подобна. Здравната криза продължава и учебните заведения остават затворени за неопределен период.

Затова Китай впряга цялата си технологична мощ, за да осигури образованието на учениците. Просветното министерство на Китай пусна "национална облачна класна стая". Системата изисква 7 000 сървъра и е предвидена да осигури часове за 50 млн. ученици от начален и среден клас. Уроците са по 12 предмета, сред които "морално образование" и "епидемично образование".

Китайската образователна телевизия пък излъчва обучителни програми по сателит за по-отдалечените райони със слаба интернет връзка. Държавната медия се опитва да изкара най-доброто от ситуацията.

"Всяка катастрофа може да служи като шок и предизвикателство за нашите житейски ценности", пиша China Comment. "Продължаващата битка с вирусът е невероятен урок за учениците и добър опит за възрастните".

Ани Яо, майка на петокласник от Пекин, е всъщност доволна от онлайн уроците. От нея не се искали особени усилия, а 11-годишният й син бил зает с учене от 8:30 до 16:30.

"Доволен е, че днес има часове", казва майката. "Учителят им каза да четат книга и после да напишат доклад". В останалото време можели да рисуват, да смятат, да правят всичко, в което са добри.

Все пак Джери предпочитал да е в училище. В междучасията поне можел да си играе със съучениците.

Предизвикателството пред образователната система

В южния град Шънджън учителите в Експерименталното училище Миндж се опитват да влязат в новия ритъм на работа.

"Това е компромис, който правим, между училище и родители, защото не всички, които ходят на работа, могат да контролират децата си", обяснява пред Washington Post учителят Янг. На него не е позволено да говори публично.

Наистина, системата има много недостатъци. Много семейства например нямат компютри. Тези с повече от едно дете пък може да нямат две устройства. В много китайски семейства за децата се грижат бабите и дядовците, които може би не са технически грамотни. Налице е и проблемът със застояването пред екрани, което е вредно за детските очи и мозък.

За учениците в горните класове проблемът е още по-голям. Всеки юни около 10 млн. завършващи в Китай се явяват на изпит, подобен на нашите матури. С тази оценка се кандидатства за университет. Един тест, от който зависи бъдещето им.

Образователното министерство заяви, че следи отблизо епидемията и ще реши по-късо дали да отложи изпита, потвърди служител на министерството преди седмица.

Приковани у дома обаче са не само учениците, но и родителите. Много от хората, които работят в офиси, работят от вкъщи, с дете, което не може да излиза и да изразходи енергията си. Това е проблем не само за малчугана, но и за родителят, който има служебни задължения. В опит да уталожи напрежението властите в Пекин заявиха, че в семействата с двама работещи родители ще е възможно един от тях двамата да остане у дома и да се грижи за децата без да загубят заплатата си.

Самите ученици пък са ограбени от сигурността и комфортът на учебния ден. Децата може да се чувстват стресирани и е възможно да станат по-зависими от родителите си, по-тревожни, ядосани или пък апатични, заяви СЗО в съветите си за справяне с епидемията.

Всички обаче се опитват да се справят по някакъв начин. Китайското образователно министерство заяви, че онлайн часовете са не само за академично обучение. Според тях учителите могат да осигурят и съвети за психично здраве. Училищата в цялата страна са променили часовете по начин, по-лесен за справяне със ситуацията за децата.

В Шънджън учителят Янг се опитва да е оптимист.

"Никой не знае кога точно ще можем да се върнем в училище, но все пак правим най-доброто, което можем, за да задържим вниманието на учениците", казва. той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
ДРУЗЯ, преди 4 години
ОСТАВЕТЕРАША, СЕГА ПРАВИМЕ КАТО ВЯТЪРА НА КИТАЙ, А
8
6
 
0
 
! Отговори
ГОСПОДА, преди 4 години
КИТАЙСКОТО ЧУДО ПРИКЛЮЧИ!КАТОКОРЕЙСКОТО И ЯПОНСКОТО ПРЕДИ ТОВА.ДОНИ, ПОЛЗВАЙ МОМЕНТА, УДАРИ ГИ С МИТА, ДОВЪРШИ ГИ ***!
7
0
 
9
 
! Отговори
Мирева преди 4 години
Китайчетата са предпочитани в най-елитните училища в Германия, в най-елитните университети - машини за успех, толкова са добри, че местните изпитват страх да ги устоят с най-високи звания и да им поверят цялата власт...Китайската образователна система за 20 години успя да достигне с някои от университети си до топ 10 в Световен мащаб, а това е недостижим скок за заглъхващи е елити...
6
0
 
10
 
! Отговори
Мунчовци с Шлемофони преди 4 години
Поклон пред Усилията на Китай да спре разпространението на Вируса!!!Мисля, че няма друга такава държава в Света, която да може толкова мащабно да впрегне подобни огромни, титанични усилия за да спаси Населението си от Гибел!!!Българската здравна министърка да заминава за Китай на обучение, а ако не се върне, едва ли ще забележим?!
5
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двеста милиона на училище онлайн,тия са уникални!
4
28
 
5
 
! Отговори
от сидней,австралия преди 4 години
Китайците за хора не ги броиме, а вие за древен народ ми говорите. Ако вие ги броите за хора, то смятайте вас за какво ви броят в белите страни
3
6
 
16
 
! Отговори
Фсб преди 4 години
Трябваше да замина за Китай на 7 март, всичко пропадна... Та китайците са луди, за мен те са бъдещето, познавам ги кви са... А и са много...
2
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време беше малко да понамалее населението на Китай- няма как планетата да изхрани всички. Отдавна там има строги правила при зачеване. Много хора раждат заради помощите и пращат децата си да работят по 18 часа на ден срещу 8 долара. Трагедията е огромна. Именно затова мерките идват на време- майката Земя си изпраща на най-големия вредител (най-мръсно производство, най-мръсен въздух от горене на въглища, най-голям генератор на нерециклиран ***) предупреждение. Дано има ефект.
1
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много са силни, няма спор .... Само некви 200 млн деца . Ние тука 5 милиона не моем да ги научим на елементарен български...

Спонсорирани публикации