Социализъм? Берлин замразява наемите на 1,5 млн. жилища

Цените са високи за семействата от средната класа
24 фев 2020 21:12, Нели Христова
218
Социализъм? Берлин замразява наемите на 1,5 млн. жилища
Снимки: БГНЕС

През последните години наемите в Берлин скачат толкова много, че принуждават хората да се изнесат от столицата на Германия. За това властите предприемат крайни мерки – от тази събота, в следващите пет години, наемите в Берлин са замразени за 1,5 милиона апартамента. 

Така столицата се превръща в първия град, който се меси директно в цените на наемите на жилища, а това раздели германците. Едни твърдят, че е крайно време повишаването на цените да бъде спряно, а според критиците методът е прекалено социалистически.

“Правилно е Берлин да замрази наемите. Властите пропуснаха шанса да наложат ефективни мерки през последните години“, казва Улрих Роперц от Германската наемателска асоциация.

В Берлин много малко хора са собственици на домовете си. По-голямата част от жителите на столицата са наематели.

След падането на Берлинската стена през 1989 година столицата се превръща в мека на ниските наеми, след като вратите към изпадналият в икономически криза Източен Берлин са отворени. Там се заселват все повече артисти, които търсят по-бохемски начин на живот.

Ала през последните години наемите скачат толкова много, че семействата от средната класа са принудени да се преместят или в покрайнините на Берлин, или в градчетата наблизо. Дори и в работническите квартали цените са скочили толкова много, че дългогодишните наематели вече не могат да си позволят да живеят там, съобщава AP.

В същото време жилищата, които се дават под наем вече са толкова малко, че е изключително трудно за новодошлите в Берлин или онези, които вече не могат да си позволят да плащат за стария си дом, да намерят нов апартамент.

Замразяването на наемите ще държи постоянни цените на жилищата, построени преди 2014 година. Според критиците налагането на закона ще принуди наемодателите да не отделят средства за наложителни ремонти, тъй като те няма да могат да повишат наема след това.

Наемателите, които смятат, че наемът им е прекалено висок за условията, в които живеят, са окуражавани от асоциациите да помолят наемодателя си за намаляване на цената. Но експертите предупреждават, че всяко допълнително заделено евро трябва да се пази, тъй като законът бе изпратен за разглеждане пред съда от опозиционерите му.

Ако той бъде отменен, те отново ще трябва да плащат високи цени.

Твърд противник на закона е канцлерът Ангела Меркел .
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
1
 
! Отговори
До 195 преди 4 години
Другарю, твоя мозък е полиран от комунистическа пропаганда, исторически факт е че партията на Хитлер е имала сериозен комунистимчески уклон! Хитлер няма общо с фашизма, това е измислено от комунистите понятие, нещо което никога не е същуствувало в Германия, а само и единствено в Италия. Партията на Хитлер е НационалСОЦИАЛИСТИЧЕСКА германска РАБОТНИЧЕСКА партия, нейната доктрина на 95% съвпада с комунистическата, дори знамето на нацистите е на червен фон, поради същата причина.
184
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как хем наемите да скачат, хем хората да се изнасят - стига сте писали долнопробни комунистически простотии! Пазара е категоричен, цените се определят от търсенето и предлагането, щом търсенето е голямо, а предлагането ограничено цените скачат, докато се стигне до равновесие! Който не може да плаща наем, трябва да си намери квартира по джоба му - толкова по въпроса, останалото е популизъм и деградантщина.
183
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук пък един нарича Хитлер социалист - ха,ха,ха - Хитлер бил социалист, явно живеем във време на тотално объркани понятия, в които бялото е черно и черното бяло, а неонацисти правят... "демокрация" както се прави турлю гювеч. Фашистката демагогия няма край
182
0
 
2
 
! Отговори
до правист преди 4 години
:)))Усещането е за всеобхватен междуушен миш маш от прочетени, но недоразбрани, неосмислени и неподредени факти и полуфакти.
181
0
 
6
 
! Отговори
вземете мерки преди 4 години
В централно планината икономика на ЕС, където успеха в бизнеса зависи от дотации, определяни по политически пристрастия и "благонадеждност" единственото спасение е да се сложи таван на цените. След като тавана на доходите отдавна е сложен - обират ни по ен на браой непазарни методи. Да не споменаваме за 200 000 фирми, които бяха зорлем изтрити от лицето на България, защото нещо не уйдисваха на евробюрократите. Заменени с пишман фирми на калинки, които в свободен пазар не могат да оцелеят и ден.
180
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Преди и до 313 г.Много разпокъсано и алогично пишеш.Германските племена са си имали държавност. А липсата на добре усвоена територия не е била в техен плюс - напротив. Същот така, когато Рим загива не "громи" горите, а бива разгромен от тях няколко пъти. Четенето на комплексни текстове води до затъпяване хората, които си нямат капацитета да се занимават с подобна материя. Т.е. това сте повечето хора, не се впрягай.
179
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Берлинй замразява този основен за германците разход защото след приемането на еврото германците обедняха с поне 50% в кеш и разчитаха до момента на ниски цени. Тези ниски цени им стимулираха износа, което може би е било и основната германска стратегия, при голямата валутна трансформация...Сега сравнете у нас - нив сме 5 пъти по-бедни от гернаците, цените ни галопират и ни обясняват, как същите ще продължават да галопират.Колкото до соца - ЕС няма почи нищо общо със свободния пазар.
178
0
 
1
 
! Отговори
Правист преди 4 години
до Преди и до 313-2чИзвинявай, ама като се напъвам да те чета, не мога да се оттърся от усещането, че си ***.
177
0
 
1
 
! Отговори
Преди и до 313-2ч преди 4 години
Човешката г"лупост е безгранична казва ислямофоба Айнщайн след Холокоста воюващ срещу белия расизъмКарл Маркс пък е славянофоб и русофобОще от 1910 та чак до 1917 световното еврейство опищя планетката ни срещу Цар Николай ВториПоявата на Адолф Хитлер е съпроводено с пълното мълчание на еврейските агнетаПиша го ПРЕВАНТИВНО да се знае защо юдеистите мразят ХристаЩот евреиството си няма ИСТОРИЦИ и незнаятХристиян-Гностическата църква от 100г. до 313г. е смятала Йехова за Сатана и т.н.
176
1
 
1
 
! Отговори
Преди и до 313 г. преди 4 години
Хитлер е по-гоуем Цоциал от скръндзата МеркелИде ТРЕТАТА ...катастрофа за Германия която ще изпрати в небетието и САЩ,и Ю Кей и целият ЗападРИМ като загива громи всички варвари най-вече германски но на своя територия защото те си НЯМАЛИ ДЪРЖАВА която Рим да нападне то ест римските граничари се провалилиДо 313г. ХРИСТИЯНИТЕ стават безбройни и разцепени като ХРИСТИЯН-ГНОСТИЧЕСКАТА църква дори твърдяла че Йехова е Сатаната и в Стария Завет е описан ЗЛОБЕН,ЗЪЛ и Престъпник за БогИСТИНА Е
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблем са не точно нивата на наемите, а данъците, с които одират кожата на хората в Г-я. "Нейзнайно" защо таблицата за подоходно облагане не е променяна от 20г.Ако тогава 2К Е е била добра заплата, то сега съвсем не е.Отделно - данък телевизия - това никъде го няма. Имаш-нямаш TV - плащаш, а и се гласят да го вдигат, не стигал бил, тоо кое ли стига.
174
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако един инвеститор не може да вземе справедлива пазарна цена за имота си, каква сила ще го накара да построи други, за да се попълни дефицита на жилища. Глупаците не разбират, че тази мярка ще има обратен ефект, или чудесно разбират, но са популисти. Наемите ще са изкуствено ниски, но ще им излязат през носа с времето.
173
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наемите са пропорционални на инфлацията! Трябва да се вдигне минималната ставка на час и то незабавно! Но как ще стане, като трябва да се дават пари на бежанците, които лежат по цял ден и вечер подпомагат бирената индустрия :)
172
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търсите социализма,но вече е късно.
171
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази мярка на замразяване на наемите в Берлин си е напълно адекватна, защото явно наемите са стигнали спекулативни нива, надвишаващи необходимите разходи и полагаемия се нормален доход. Един такъв проблем се корени в липса на визия за правилно развитие на териториите -защото, първо, е нужна програма за жилищно строителство, но тя трябва да се подкрепи от строеж на паркинги, супремаркети, детски заведения, бързи транспортни връзки, линии на метрото и крайградската железница и т.н.
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 180 За да се постигнат високи доходи в чужда държава,, освен сериозно висше образование и профессионален опит, чоек трябва да мине през два етапа - на интеграция (усвояване на езика) и след това - на натурализация(най-вече гражданство). Така вие сте постигнали нивото на висшата прослойка от средната класа и не мислете, че те не си решават по подобен начин жилищния въпрос , купувайки си луксозни къщи и апартаменти, защото това е във възможностите им
169
6
 
8
 
! Отговори
Мислещ от Германия преди 4 години
Замразени наеми, а какво ще стане, ако ИНФЛАЦИЯТА скочи ? Мислят ли другарите-коалиция от леви, зелени и соц.демократи в Берлинския Сенат, че без инвестиции в подръжка и саниране на обектите, след десетина години сградите в Берлин ще изгеждат като в бившия Източен Берлин и цялото ГДР. Освен това няма да се намерят нови и инвеститори при растящата регламентация и бюрокрация за строителство. За мен Берлин е един ПРОЛЕТАРСКИ ГРАД. Тази мярка е лов на гласове за управляващата про-соц. коалиция.
168
3
 
12
 
! Отговори
Един от Германия преди 4 години
Хич не ги съжалявам германците, да живеят под наем като не желаят да си купят жилище. Аз след 5 години работа в Германия като инженер си построих къща 160 кв.м., половината със спестени пари, половината със заем (над 9% год. лихва тогава). Ние българите имаме друг манталитет - искаме собствено жилище, особено по-възрастните от нас сме възпитане, че един мъж ( а защо не и жена) трябва да построи поне една къща (или апартамент) в живота си и да остави нещо на децата си. Точка.
167
0
 
1
 
! Отговори
do Ха-Ха-Ха преди 4 години
Много ли ти е смешно само ми кажи
166
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да вземат пример от Бг, строят блокове за 2 месеца в градинката м/у блоковете и ето ти апартаменти! блок върху блока другари, никакви паркинги и полянки, така се прави!

Спонсорирани публикации