Змия яде дете или пречистване? Загадките на емблемата на Alfa Romeo

Какво се крие зад символите в логото?
14 мар 2020 09:46, Елка Василева
42
Змия яде дете или пречистване? Загадките на емблемата на Alfa Romeo
Снимка: Alfa Romeo

Вглеждали ли сте се внимателно в емблемата на Alfa Romeo? Не? Струва си да го направите, защото има много повече да се види от обичайните пръстени, звезди, букви или форми, пише Automedia.bg.

Емблемата на Alfa Romeo е кръг от две части, а отляво е поставен червен кръст на бял фон. Произходът му бързо може да бъде обяснен: той съответства на герба на Милано, където е било първоначалното производство на марката. Всеки футболен фен би трябвало да го е виждал и преди, тъй като той също е неразделна част от герба на клуба на AC Milan.

Вълнуващата част е в дясната половина на кръга. Когато погледнете набързо, може да си помислите, че това е вид короновано змийско-драконово създание с червен език. При по-внимателен преглед обаче езикът не се разцепва, както е обичайно при змиите, а по-скоро е разделен на три и изобщо не е език, а човек, който виси наполовина от устата на влечугото. Но защо Alfa Romeo показва змия, която яде човек в емблемата си?

Простото обяснение е: животното произхожда от герба на Висконти, най-могъщата фамилия в Милано през 14 век. Какво обаче прави чудовищното същество, чието правилно име е „Бисчоне“ и как е попаднало там, не е толкова ясно.

Легендата гласи, че Висконти взел герба от щита на враг, победен по време на кръстоносните походи. Според някои източници този половин човек е сарацин или мавър. Най-популярната легенда гласи, че това е дете. Носели се слухове, че един млад Висконти е бил погълнат от змия, но после отново изплют.

Което ни води до въпроса какво всъщност прави змията. При по-внимателна проверка инстинктивното впечатление, че половината човек е изяден, е също толкова вероятно, колкото и че току-що се е родил от устата на змията.

Колкото повече източници търсите, толкова повече вариации в историята на герба ще намерите. Ясно е само едно: Бисчоне е символ на Милано от векове и като такъв се използва и в емблемите на други италиански компании. Каквото точно може да се види и в емблемата на Alfa: производителят на автомобили от Ломбардия остава до голяма степен верен на него от първата версия през 1910 г., въпреки че изглежда не е напълно ясно какво всъщност е изобразено на него.

В изявление, изпратено до Jalopnik от Automobilismo Storico Alfa Romeo, се твърди, че основателят на рода Висконти – Отоне Висконти – взима герба от щита на паднал рицар Сарацин. Това, което виси от устата на змията, в никакъв случай не е жива закуска, а „нов човек“ в смисъл на „пречистен и обновен“. Предполагаемото значение на картината: змията като кръгло животно (може да заеме кръгова форма) също е животно на промяна, способно редовно да сменя кожата и себе си.

Не толкова безобидно и сложно – но много по-разбираемо – звучи обяснението на началната страница на Alfa Romeo. Там бе направена бележка, че Бисчеоне е „змия, поглъщаща змей дракон“. И въпреки че може би не казва цялата истина, тази версия е по-подходяща за автомобилен производител, отколкото змия, която задушава дете без причина.

В по-ранните версии на логото на Alfa Romeo имаше и два възела от герба на Савой, знак на уважение към италианското кралско семейство. Те изчезнаха в средата на 20-ти век. Бисчоне е запазен.

Повече за историята на логото на марката може да се научи в FCA Heritage. В него се чете, че идеята се заражда на трамвайната спирка на линия 14, където Романо Катанео - близък приятел на автомобилния дизайнер Джузепе Мероси – вижда Бисчонето на Висконти в Торе дел Филарете, кула в Кастело Сфорцеско. Предполага се, че Романо Мероси е предложил интегрирането на хералдично животно в емблемата на новосъздадената компания A.L.F.A.

Емблемата на Alfa Romeo е коренно променена от 2015 г. Двата централни елемента са запазени, но след повече от век линията на разделяне между герба на Милано и Бисчоне на Висконти е изчезнала.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Alfa Romeoемблема
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
La Scala преди 4 години
Бишоне, не Бисчоне!
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичките тези съвременни интерпретации са за избягването на обяснения по линията на политкоректността. До колкото знам змията на Висконти изяжда небял човек. Ха не го е разбрал някой чувствителен скандинавец, ха не ги е спукал от съдене.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Определено аналогията е с изяждане, защото на оригиналния герб на Висконти жертвата пищи в агония.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Змията винаги яде жертвата си откъм главата.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рептилите са пригодени да общуват, чрез символи не са като нас чрез реч.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да повторя - тук май има много луди.
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Змията е с корона. Демек короната ще затрие човечеството. Алфата се е опитвала да предупреди за апокалипсиса от създаването си.
30
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЛФАТА Е НОМЕР 1 !!! КОЙТО НЕ Е КАРАЛ АЛФА НЕ Е КАРАЛ КОЛА , А КАРУЦА!!
29
18
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Не мога да разбера, кой нормален човек ще си купи алфаромео?
28
13
 
9
 
! Отговори
БомбардировачътДобри преди 4 години
Ми купете си Алфа Ромео, за да видите какво е тормоз - финансов :) Красив автомобил със слаба надеждност.
27
3
 
4
 
! Отговори
Sata NATO преди 4 години
Червеният кръст на бял фон е знамето на Свети Гьорги, което е и знамето на Англия и на рицарите-кръстоносци. Свети Гьорги е светецът-воин, който се бори със злото. А злото открай време се олицетворява от змей (мъжка голяма змия), който тормози хората.
26
7
 
10
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Това е образът на Сатаната, който поглъща съгрешилия християнин - вижте ръцете на човека как са настрани изпънати под прав ъгъл като кръст.Поредният масоно-caтанински символ. За съжаление има много подобни гнycoтии в света около нас. Аз лично не ползвам и не купувам нищо с масоно-caтанинска символика.По принцип не вярвам в магии, но като клиент ми е неприятно производителят да проклина продукта си и да го бележи със сатанински знаци.
25
6
 
22
 
! Отговори
Алфа вирус преди 4 години
Половината и повече дето на писахте относно марката са пълни глупости от невежи хора дето плюват 110 годишна марка която изражда Ферари Българинът си остава Бай *** пак
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 24 Змията е жената до теб в живота! Това е ясно!)))
23
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е просто - ако си купите алфа-ромео сте изяден от змията, ако успеете да го продадета, сте изплют от змията и възкръснал. Трябва да умеете да четете символиката.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 19 За разлика от хората компютъра ми като се "разболее" от вирус, го преинсталирвам и продължава да си работи, а човек го преинсталирваш в гробищата с 2 кубика пръст отгоре му!
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже, колко л.у.д.и има тук.
20
1
 
7
 
! Отговори
Ъхъ... преди 4 години
До Анонимен 10!Даааааа... Всичко им е *** - и Ламборгини, и Ферари, и Мазерати...
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма как да знаеш, много антивирусни програми не знаят че компютърът ти е заразен.
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 18 Единствената ми китайска стока в дома ми е компютъра от който пиша в момента. Но пък съм си го взел още преди 3 години- не е заразен.....спокойно!