15 000 безплатни теста на ден: Как Южна Корея се справя с COVID-19?

Мерките за подпомагане на бизнеса са били моментални и много бързи
18 мар 2020 15:53, Анисия Иванова
69
15 000 безплатни теста на ден: Как Южна Корея се справя с COVID-19?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До момента в Южна Корея са направени над 300 хил. теста за коронавирус и по 15 хил. нови се правят всеки ден. Това отличава страната от мерките, които се взимат от другите държави в региона и по принцип.  Това каза Крис Георгиев, основател на Imagga, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Във включване по скайп от Южна Корея Георгиев посочи, че основните мерки в страната са насочени към повишаване на информираността на обществото по отношение на начините, по които се предава заразата. "Проследяват се заразените случаи и всички контакти, които хората са имали", добави той.

По думите му тестват се всички, не само хората, които имат симптоми, а самите тестове са безплатни.

Той обясни, че предпазните маски са стандарт в Южна Корея. "Хората знаят, че те не могат да им помогнат напълно, но считат като дълг, когато са на публично място, да използват маска", обясни той.

"Разбира се, маските не са достатъчни в момента... Държавата се намеси и ограничи ценовия скок. В момента всяка седмица всеки регистриран в страната може да получи по 2 маски, разпространяват се в аптеките", обясни той.

Според Георгиев мерките на Южна Корея за бизнеса са били моментални - много бързи и много решителни.

“Гласува се допълнителен бюджет, милиарди долари бяха отделени за подпомагане на малкия и среден бизнес - почти безлихвени или нисколихвени заеми, отложиха се  държавни вземания”, каза още Георгиев.

"Държавата обикновено отпуска между 15 и 20 хил. лв. на среден или малък бизнес. Има специално подпомагане за изплащане на работни заплати”, разказа той.

“Търговската дейност в Южна Корея не беше преустановена напълно, няма пълна карантина, почти всички бизнеси действат в нормални условия. Хората спазват изискването за социално дистанциране. Голяма част от служителите работят от вкъщи”, даде за пример той.

“Най-засегнат в Южна Корея е бизнесът на услугите”, отбеляза Георгиев.

Целият разговор гледайте тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 34Колко данъци си плати без смазан льольо?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36Е, не са хаберни като тебе да могат всичко.особено плюенето и мрънкането много ти се отдават - спор няма.
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а в България за направени около 300 теста до момента, Тиквеника от банкя пести от тестове за да покрие милиардите загуби от неработещ бизнес .....Безхаберие както винаги, толкова си могат - да крадат единствено и само, за всичко друго има причини непреодолими
27
1
 
10
 
! Отговори
Еврокашлящ преди 4 години
А празната кратуна от Банкя купи само 3 000 тестчета за да не се прекара и сега ще му трябват милиарди за да възстановява икономиката.
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Северна Корея и милион заразени да имат няма да си признаят.Това нали ти е ясно?А Куба откъде да се заразят?Те отвъд острова достъп нямат.
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Северна Корея имат над 6 хиляди заразени и това по официални данни, на които никой в света не вярва
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Корея нямат нито един заразен, а Куба са със 7 при много по-голямао население от България.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЮК имат много лекари и сестри а в бг те избягаха и като звъниш на личния, никой не ти отговаря и няма кой да ти направи теста.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МИСЛЕЩИ днес ли ще измиташ ГЕРБ бе Копейкин?
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, да помагаме на частни лица, а държавни лица, може би ще са улицата. Това е подсъдно, популистко и мерзавско. Н.
20
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тттттКато стигнеш Южна корея по БВП, тогава ще правиш тестове колкото тях.Ама селски Андрешковци неплащащи данъци да искат безплатни тестове е нагло.
19
1
 
12
 
! Отговори
МИСЛЕЩ преди 4 години
КОГА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ И В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ИМА ТАКИВА МЕРКИЗА ЛИЧНО СЕ РАЗБОЛЯВАМ САМО КАТО ВИДЯ БОРИСОВ И НИНОВА
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеНМожеш да виждаш в бъдещето за април и май.А да ми кажеш числата за тотото за утре можеш ли?Ще почерпим.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
страната която най-добре се справи със ситуацията е Япония, изолиране на рисковите групи, а останалите с маски и ръкавици си продължиха работния процес и напрактика последните 3 седмици почти нямат изменение на ситуацията, като същевременно си запазиха икономиката с минимални щети
16
3
 
1
 
! Отговори
Комерсант пише преди 4 години
"Рублъ не устоял"
15
2
 
9
 
! Отговори
ттттт преди 4 години
Вчера най нагло гологлавия генерал изълга, че в Китай са направени 70 хиляди теста, а се оказва че Южна Корея е направила 300 хиляди теста и по 15-20 хиляди на ден! Колко теста правим ние в България на ден!????
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде не излизайте, не кувайте нищо излишно тоз вирус ще продължи поне 2 години щото все ще има държави дето ще го мъкнат по тез ширини. Ако затворят границите тотално ЕС ще се разпадне. Лош коронавирус сега гейовете и *** ще останат без гей-паради и Тиквите евроатлантици ще трябва да обяват национален траур и да се самозапалят пред портрета на Кончита Вюрст от отчаяние.
13
1
 
5
 
! Отговори
Глупости на търкалци преди 4 години
Данните от преди малко за Южна Корея - заразени 8413, починали 84. Днес имат 93-*** новозаразени и трима умрели. Тоя хипстър нещо не е в час.
12
4
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДО 5НАПИШИ СИ КОМЕНТАРА ПРЕЗ АПРИЛ И МАЙ ТАЗИ ГОДИНА ТА ДА ВИДИМ ДАЛИ НЯМА ДА УМИРАТ МАСОВО!!!ИНДИЯ БАНГЛАДЕШ И ПАКИСТАН КОИТО СА БИЛИ ЕДНА ДЪРЖАВА В МИНАЛОТО СЕГА СА В НАЧАЛЕН СТАДИИ НА ЗАРАЗЯВАНЕ КАТО ВИРУСА ОЩЕ СЕ НАСТАНЯВА ТАМ!! АПРИЛ ЩЕ Е СТРАШНО А МЕСЕЦ МАЙ УЖАСЯВАЩОТОЧНО ИНДИЯ, БАНГЛАДЕШ И ПАКИСТАН ЩЕ ПОКАЖАТ КАКВО СЕ НАРИЧА АПОКАЛИПСИС ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ !
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стойте си вкъщи!!! За да не могат да опрадаят милионите!!!