Пазаруване онлайн - по-безопасно ли е в момента?

Вирусът може да се принесе по опаковката на пратката
23 мар 2020 20:41, Дарена Найденова
4
Пазаруване онлайн - по-безопасно ли е в момента?
Pixabay

Само за няколко дни коронавирусът успя да промени ежедневието ни с пълна сила. В момента е добре да стоим колкото се може повече вкъщи и да носим маски и ръкавици, когато пазаруваме. Заразяването, тръгнало от Китай в края на 2019 година, вече е обявено за пандемия и се намира на всеки един континент.

 
Една от препоръките на Световната здравна организация и държавните власти, е хората да се изолират напълно дори от приятелите си. Независимо, че сте много близки със съседите и всеки ден пиете заедно кафето си, хубаво е тази рутина да спре в следващите седмици.
 
Затворени бяха много търговски обекти, отложени бяха и стотици културни събития. Много хора имат възможност да работят от вкъщи и вече новото нормално положение е пазаруването онлайн и поръчването на храна до дома. Някои от нас използват купуването на дрехи и обувки като разсейване от реалността, а други го правят, за да подкрепят любимите си марки, които в момента изпитват големи финансови затруднения.
 
Ако и вие попадате в една от тези групи, най-вероятно сте се чудели дали коронавирусът може да се пренесе чрез пакетите, които получавате. Също така, някои от нас се притесняват и за доставчиците и тяхната безопасност.
 
Експерти отговарят на някои от най-често задаваните въпроси, свързани с онлайн пазаруването по време на пандемия:

Може ли вирусът да оцелее върху пощата или пакетите ми?
 
Според здравните власти, има много малък шанс коронавирусът да се разпространява чрез пощенски писма или пакети. Това е така, защото те пристигат при вас след няколко дни и преминават през различни стайни температури, където вирусът рядко може да издържи.
 
Д-р Фредерик Дейвис казва пред InStyle, че хората не трябва да се притесняват за своите покупки, тъй като най-големият риск от заразяване е в първите няколко минути. След това той започва да намалява и процентът му стига до 0, когато се озове във външна среда.
 
Въпреки че наскоро беше съобщено, че коронавирусът издържа до 24 часа на повърхности като картон и пластмаса, д-р Никет Сонпал бърза да успокои клиентите. „Тези тестове са правени в идеална среда, където температурата не се променя“, казва той. Добавя, че тези резултати не са свързани с доставките на пакети.
 
Все пак, ако искате да бъдете спокойни, може да носите защитни ръкавици, когато отваряте покупката си. Това обаче е изцяло по лична преценка и не е препоръчване от Световната здравна организация.
 
Също така много от доставчиците вече имат опция, където можете да поискате пакетът ви да бъде оставен пред вратата и да платите сумата онлайн. Така лимитирате всякакви контакти с човека отсреща.
 
Още за пазаруването онлайн може да прочетете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"вече имат опция, където можете да поискате пакетът ви да бъде оставен пред вратата и да платите сумата онлайн"Вие майтапи те ли се или живеете в 13 век, а да забравих, че България е с години изостанала
2
1
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 4 години
До 1 : Така и трябва Бау,дори и да нямаше Корона вирус :)
1
6
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Аз си разопаковам пратките и ВЕДНАГА си измивам хубаво ръцете.

Спонсорирани публикации