Доклад: Малко вероятно е COVID-19 да изчезне през лятото

25 мар 2020 21:16, Анисия Иванова
130
Доклад: Малко вероятно е COVID-19 да изчезне през лятото
Снимка: Pixabay

Новият коронавирус COVID-19 едва ли ще изчезне през лятото, заяви в сряда агенцията за контрол на заболяванията на Европейския съюз

Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC) цитира проучване, което казва, че вирусът не става по-малко опасен при горещи и влажни условия, което намалява надеждата, че северното полукълбо може да получи известно облекчение от епидемията, когато настъпи лятото.

"До момента няма доказателства, че SARS-CoV-2 ще покаже подчертана зимна сезонност, като други човешки коронавируси в северното полукълбо", се казва в доклад на ECDC, използвайки името на новия вирус, който причинява болестта COVID-19.

Документът цитира предварителни анализи от епидемията в Китай, която установи, че вирусът е в състояние да поддържа високи нива на репродукция в тропически места с висока влажност, като Гуанси и Сингапур, съобщава БНР.

"Това подчертава значението на прилагането на мерки за интервенция като изолация на заразени лица, дистанциране на работното място и закриване на училище", посочва агенцията.

Системите на здравеопазването в Европа са изправени пред висок риск от насищане, се казва в доклада. Моделът му прогнозира, че съществуващият капацитет за легла за интензивно лечение ще бъде надвишен във всички европейски страни до средата на април, освен ако не бъдат предприети стъпки като увеличаване на капацитета и намаляване на разпространението на болестта.

ECDC също така преразгледа своята оценка на риска, причинен от вируса, за възрастните хора и хората с хронични заболявания в Европа, до "много висок" от "висок". Агенцията поддържа оценката си, че останалата част от обществеността е изправена пред "умерена" опасност от вируса.

Като цяло рисковете за страните са "умерени", ако предприемат смекчаващи мерки, такива като закривания на училища, но "много високи" при липса на такива мерки, се казва в доклада, който обхваща 27-те държави от ЕС, плюс Великобритания, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Властите трябва да осигурят защитна екипировка и да установят подходящи процедури за защита на здравните работници, които са все по-изложени на вируса и биха могли да разпространят болестта и върху други пациенти.

ECDC заяви, че в Китай до 10% от общия брой заразени инфекции са сред медици и медицински сестри, което е много над процента от близо 4%, който е докладван досега в други проучвания.

В Италия и Испания, двете страни от ЕС, най-засегнати досега от епидемията, процентът на засегнатите от вируса здравни работници е съответно 9% и около 13%.

ECDC също така цитира научни изследвания, според които вирусът може да оцелее до 3 часа във въздуха, до 4 часа върху мед, до 24 часа върху картон и до 2-3 дни върху пластмаса и неръждаема стомана, макар и със значително намалена жизненост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По - важно е сякаш да изчезне от президентството фат маГ румен радев ветото, тираринът, отговорен за геноцида над десетки хиляди българи на връх Шипка, заразявайки ги с бойния смъртоносен коронавирус!===========А още по-важно е да изчезне треторазрядната и полуобразована мутра, отговорен за оглупяването на стотици хиляди българи, заразявайки ги със своя "интелект"!
22
1
 
4
 
! Отговори
Даже напротив! преди 4 години
Срива се пирамида, но не каменна! Ела си при мама и тати пиле. Поигра си, поигра си, айде *** си!
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма да изчезне никога! спасението е ваксина най-рано след една година.проста математика която се учи в 4ти клас..
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милионерският вирус е много по опасен от КУРоната.
19
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да ИЗХВЪРЛЯТ всички китайци, които са в БЪлгария, към границата с Турция и към Китай. Китайците РАЗПРОСТРAНЯВАТ КОРОНА- вируса, за да разболяват хората в Европа и да ВЗЕМАТ парите на богатите( а бедните ще измрат). Китайците правят ДЪМПИНГ и искат да ОТКРАДНАТ бизнеса , работата и парите на българските фирми и работници.. И затуй трябва пълна ЗАБРАНА за китайски магазини или ресторанти в БЪлгария. Хем да НЕ ни заразяват с коронавируси, хем да НЕ ни вземат Бизнеса и работата.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквайте след 1г ваксина,за която ще одрусат всеки жител на планетата.За това става въпрос
17
1
 
2
 
! Отговори
Ей да ви светна! преди 4 години
Нищо страшно не става като се убие Фараон! Ама го е шубенце. Много го е шубенце какво ще му се случи. Той си мисли завалийката, че ще може нещо да направи с това! Веди не е този който си мислиш пиленце!
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Внезапно всички други новини изчезнаха...Ей тва медиите са голема отрова
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да изчезне ,жа го пуснат пак.
14
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизма ще ви се стори рай ! Ще го искате !
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеално, подготвят ви да живеете във военно положение.
12
0
 
38
 
! Отговори
шматки преди 4 години
промивка на мозъчета ! едно таков заглавие липсваше цял ден, че овчиците дето се бяха успокоили се попритесниха пак. Чудя се дали ще доживя деня в който всеки един човек осъзнае колко е бил лъган и манипулиран от медиите. Отворете си очите най-накрая, напънете се малко и се поразровете повече имате интернет и много свободно време, вижте мнения от колкото се може повече канали белкем разберете какво точно се случва в момента. Айде админче трий коментара
11
1
 
17
 
! Отговори
наблЮдИтел преди 4 години
това сега фейк нюз ли е или нещо доказано?имало вероятност...то има и вероятност да ти падне саксия на главата.
10
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте лъгали и шашкали хората. Вируса умира при 56 гадуса,латото е такъв мор,че ще умре. Освен това предишните вируси от Китай САРС, МЕРС, ТОРС изчезнаха ,и не са се появявали повече. Така,че и този ще изчезне,освен ако пусналите го не го ръснат пак.Трябва международен контрол на всички лаборатории по света,които съдържат билогично оръжие,и разследване на това от къде всъщност се появи тази болест.
9
6
 
9
 
! Отговори
гостенин преди 4 години
И сега който посмее да яде кучета, котки, змии и прилепи направо да бъде изправен до стената. А дали няма да потекат искове за обезщетение към Китай от целия свят. Тогава ще стане много интересно.
8
2
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
То до лятото има 2 месеца и повече.Дотогава я камилата, я камиларя ...
7
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По - важно е сякаш да изчезне от президентството фат маГ румен радев ветото, тираринът, отговорен за геноцида над десетки хиляди българи на връх Шипка, заразявайки ги с бойния смъртоносен коронавирус!
6
4
 
25
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Много съвършен,тоя вирус бре...Носят се слухове,в природата нищо не е ПЕРФЕКТНО!!!Хората,които са наясно с това,дават пример,човешкото лице...Видиш ли,ако било абсолютно пропорционално,сме щели да приличаме,на чудовища...А тоя вирус, ИДЕАЛЕН!!!
5
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вирусът ще изчезне, когато Бочко бъде коронясан!
4
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лятото вирусът ще изчезне. Той загива от ултравиолетовите лъчи. В някои африкански държави вирусът е внесен, но местните не се заразяват защото там е топло и слънчево.

Спонсорирани публикации