От какво се лишаваме, когато не излизаме навън?

Обездвижването води до здравословни проблеми
8 апр 2020 20:32, Иванка Гъркова
22
От какво се лишаваме, когато не излизаме навън?
Pixabay

Социалната изолация заради коронавируса накара много хора да се замислят за свободата и предимствата на разходките на открито, които преди това сякаш не са оценявали. Да излезеш на чист въздух, да поседиш на пейката, докато пиеш кафе или просто да се полюбуваш на слънцето, да прегърнеш приятелите си, да седнеш да обядваш в заведение... Всичко това ни липсва адски много в момента, но за да бъдем здрави, трябва да се примирим с предпазните мерки.

 
С развитието на технологиите оставането у дома за повече от седмица може и да не бъде толкова скучно. Всеки, ако не с интернет, разполага с телевизор, на който може да гледа филми, развлекателни програми и да се информира за случващото се в страната. А представете си какво е било преди години, когато тези екстри не са съществували?
 
Сега, ако не искате да се редите на опашка пред магазина, само с един клик може да си поръчате продукти по интернет. При това дори ще ви ги доставят до вратата, без да се налага да излизате от сградата. И въпреки това и много други удобства, които имаме, ние не можем да стоим затворени у дома и искаме да излизаме. Причината е, че организмът ни се нуждае от чист въздух и движение, за да функционира нормално.

Защо излизането навън е толкова важно за здравето?

Трябва ни витамин D
 
За разлика от повечето витамини и хранителни вещества, витамин D не се складира в организма и се налага да си го набавяме периодично. Това става чрез слънчевата светлина, с чиято помощ организмът синтезира мастноразтворимия витамин. Ето защо, когато сме само вътре и не излизаме никъде, до кожата ни не достига достатъчно слънчева светлина. Това води до дефицит.
 
Когато UVB лъчите достигнат до тялото, те променят холестерола, съхраняван в кожата. Той преминава през кръвообращението, за да достигне до черния дроб, където след това се превръща в предхормонален калцифедиол. Следва „пътуването му“ до бъбреците, където се преобразува в биологично активираното съединение калцитриол. Той помага за усвояването на калция от храната, която приемаме и насърчава растежа и здравината на костите.
 
При недостиг на витамин D се наблюдава деминерализация на костите, водеща до заболявания като остеопороза. От друга страна витаминът насърчава растежа на клетките, нервно-мускулната функция и работата на имунната система, която ни предпазва от вируси и настинки.
 
Има някои храни като масло от риба треска, гъби или морски дарове, в които има витамин D, но не всички хора могат да го усвоят добре. Затова най-сигурният начин да го получат, е като излизат навън докато грее слънце.
 
Още по темата четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политпропагандата не ме интересува. Не гледам и не слушам плешиви чичовци с малко знания и голямо его. Всеки ден върна по 19-15 хлд. краки на въздух и слънце. И се чудя на акъла на треперещите пред телевизорите си паникьори, които мислят, че вегетирайки, ще живеят вечно.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако сега е годината на Плъха и всички сме сврени в миши дупки заобиколени от провизии, представям си какво ще е догодина - годината на Вола. Живи и здрави!
18
2
 
8
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Докато стоим под домашен арест в опърдяните си и усмърдяни през цялата зима жилища инкубатори на всякакви вируси, бактерии, бацили и не излизаме навън се лишаваме от въздух, облъчен от слънцето, от въздействието на разлистващите се дървета, от простора на отвореното пространство, от физическа активност, въобще от всичко, което е необходимо за поддържането на здравето и живота ни! Явно точно това е и целта на нашите ''любящи ни'' бащици и майчици във властта!?
17
2
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Опитвате се да нагнетявате напрежение,по-добре недейте,защото хората са достатъчно изнервени.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кака Корнелия кфо казва, да го кажа и язе?Оти *** мръзи да мисла...
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аде Бе! Призовете ме да си сипа още една!Иначе излазам! Отувам у МОЛо да са мотам, оти немам пари.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кфа Коронеа бе! Короната си отиде!Тука а Република! Я сичките вънка, па после и язе.
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УЖАСТ!Лъжат ни, че има някакъв корона вирус! Всичко е измама! Всички вън и да знаете - нема страшно!И витамини ще съберете и впечатления!Хората си ходят насам-натам! Само вие се натискате тука да пишете щуротии.Я всички - марш навън! После да кажете какво се случва.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителствата обичат кризи, защото когато хората се страхуват, те са по-склонни да се откажат от свободите си срещу обещанията на управляващите, че ще се погрижат за тях. Например, след 11 септември американците приеха почти пълното им лишаване от граждански права чрез *** обещания за сигурност в Патриотичния закон.
11
2
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Средновековният арабски лечител и философ Авицена е казал: -Движението може да замени много...хапчета,но нито едно хапче не може да замени...движението. За това аз практикувам всеки ден ходене пеш поне 6-8 хиляди крачки,най....добре е да си в парк или тиха улица,където няма движещи се коли.Всеки сам си решава,но не стойте седнали и обездвижени,движението е лек за всички депресии и болежки.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е спряло а по телевизията върви пропаганда.
9
3
 
16
 
! Отговори
Опосум преди 4 години
Някакви клоуни по телевизията докато правят алъжвериж се опитват да дават житейски напътствия, гнусотия до шия.
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Витамин Д е измислен от коронавируса за да ви подмамва с него навън и там да ви хваща. Не се поддавайте на лукавствата му!
7
2
 
17
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Ти лично ги "видя" и преброи "труповете" в камионите или вЕрваш на всичко, което ти казва телевизора....
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съседките събират чист натурален витамин на терасата. Най-после им премина свяна да покажат пищни форми. За съжаление и мъжете им не се свенят да покажат валчести форми и гравитационни вълни по желеобразно тяло.
5
3
 
2
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
браво господин НИКИ БРАВО
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви камиони бе , има статистики. И преди измислената пандемия в Италия са умирали по толкова души на ден , колкото и в момента . Всичко е измама. Докато вярвате , че има смъртоносен вирус ще го има. Кукловодите точно това искат. Да занулят държавите и после да ги изкупят от продажбите политици за една *** яйца , както се изразява Киро брейка.
3
4
 
9
 
! Отговори
ники преди 4 години
Миии... не съм спирал да спортувам на вън. Три пъти седмично тичам по около 20 километра в парка, ФП- то в къщи. Ако е писано да се разболее човек, от каквото и да е, и бункер да се затвори, ще го стигне.
2
20
 
8
 
! Отговори
Фелшера преди 4 години
На някой да му трябва КоронаВирус?Да излиза и да си го пази за себе си! Честито на печелившите!Не мога да разбера как някакви цял ден си натискат з***дниците пред компютрите и трябва да им четем дивотиите! В Италия возят трупове с камиони, някакви нещастници искат и тук да стане така. Ами витамин Д и т.н, ама и Короната! Някой умник от Тия замисля ли се, преди да се изходи по въпроса?
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената утеха е, че остава много свободно време, да храним гърбавите в нета