Платеният отпуск - най-честата мярка на фирмите в кризата

91 средни и големи предприятия са засегнати, сметна КНСБ
35
Платеният отпуск - най-честата мярка на фирмите в кризата
Снимка: Dnes.bg

91 средни и големи предприятия, в които са заети над 47 300 служители, са засегнати до този момент от кризата, по данни на КНСБ.

Още по темата
Те са от проучване на синдиката, проведено чрез регионалните структури в цялата страна за социалното напрежение във фирми и учреждения като ефект от пандемията с коронавируса към днешна дата.

Общо наблюдаваните предприятия са 114.

В 78% от фирмите с регистрирано социално напрежение работниците са в платен отпуск, в 26%  - в неплатен, а в 13 процента от предприятията се наблюдават или предстоят съкращения.

Най-много засегнати работещи са в градовете Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Враца, Сливен, Габрово, Разлог, Банско, следвани от Бургас, Варна и Хасково.

Експертите на КНСБ са проследили детайлно ситуацията в 68 фирми, организации и бюджетни институции с изградени синдикални структури:

При 4 от тях, или 6 на сто, се наблюдава преминаване на четиричасов работен ден. Една от наблюдаваните фирми е предприела действия за преминаване на 6-часов работен ден.

Десет фирми - или 15 на сто от общия им брой, кандидатстват за мярката 60/40. 10%  - или седем от фирмите, са в разпуснали работниците си в изцяло или частично неплатен отпуск.

Най-голям е броят на тези, които пускат служителите си в платен годишен отпуск изцяло или по график - 51 фирми или 76 на сто от наблюдаваните фирми са прибегнали към тази мярка.

В 4 (6 на сто) от предприятията са предприети действия за съкращаване на персонала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
8
 
! Отговори
25 преди 4 години
Не съм сигурен ,но при съкращение не се ли дължи една заплата при уволнение, още една, ако до един месец не си намериш работа, както и да ти изплати, ако имаш, неползвана годишна платена отпуска? Ако някой знае, нека обясни.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
казано по български, след изгичане на платеният отпуск една голяма част ще са безработни. А тези в неплатен са двойно прецакани от великите български робовладетели - няма заплата и няма и помощи. Ако искаш помощи - по взаимно съгласие, за да не се плаща една заплата обезщетение и на бэрсата за 4 месеца с по-ниско обезщетение. В Пловдив се изхитриха шефовете, ако искаш те съкращаваме и не взимаш едната заплата, но взимаш по-голямо обезщетение 1 година. И шефа прибира 1 зплата уж като разход.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платеният отпуск работниците са си го платили и колко е той нищо, кредити давайте вие ***, убийци
8
1
 
10
 
! Отговори
програмистите са си преди 4 години
програмистите са си добреработят си от вкъщи и имат високи заплати
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
смех....най честата мярка е шут в ***..и да идва следващия *** с една трета намалена заплата...
6
1
 
22
 
! Отговори
25 преди 4 години
А като свърши платената отпуска, а извънредното положение - не?
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платеният отпуск не е "мярка", а законно придобито право на работника да ПОЧИВА, за да е трудоспособен. Изолациите и карантините не са отпуск по Кодекса на труда, а принудителна мярка по Закона за здравето. За тях според същия закон трябва да се дава БОЛНИЧЕН отпуск, който се плаща от Здравната каца. Така че, ако самите вие искате да си отпочинете, излизайте в отпуск.
4
1
 
6
 
! Отговори
97552 преди 4 години
До АнонименДа, ама си получаваш заплатата в пълен размер и си запазваш работното място
3
0
 
7
 
! Отговори
78351 преди 4 години
До селтакЗа сметка на това френските им колеги са изковали решение да не се дават пари на фирми, които имат сметки в офшорни зони или изплащат дивиденти.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой от управляващите не се ли замисля , като го чете това колко хора ще му тежат на съвестта(ако има такава)? Защото е лесно да крещиш стой си в къщи, когато не си заплашен да останеш безработе.
1
0
 
16
 
! Отговори
селтак преди 4 години
Ама аз много се притеснявам за депутатите ,че няма да могат да коват законите !!!

Спонсорирани публикации