Как по "Пътя на плъховете" нацистките главорези избягаха в Аржентина

В много от случаите това става с помощта на Католическата църква
25 апр 2020 14:15, Елка Василева
161
Как по "Пътя на плъховете" нацистките главорези избягаха в Аржентина
Йозеф Менгеле. Снимка: Дойче веле

Хиляди нацистки главорези се спасяват след Втората световна война по т.нар. "Път на плъховете" през Италия към Южна Америка. В много случаи - с помощта на църквата. На 2 март Ватикана разсекретява архиви от онова време.

Втората световна война приключва официално през 1945 година. Три години по-късно един от най-големите нацистки военни престъпници - Франц Щангл - успява да избяга от затвора в Линц. Бившият есесовец и комендант на концентрационните лагери „Собибор" и „Треблинка" е отговорен за смъртта на близо един милион евреи. Щангл прекосява Австрия и стига до Италия. Целта му е Рим, където е разположен Ватикана, пише Дойче веле.

„Вие трябва да сте Франц Щангл, вече Ви очаквах", посреща го римският епископ Алоис Худал, който го снабдява и с фалшиви документи. С тях Щангл заминава за Сирия, където изчаква семейството си. През 1951 отпътува от Дамаск за Бразилия. Мъжът, отговорен за едни от най-зловещите лагери на смъртта, години наред работи за „Фолксваген" край Сао Пауло.

Франц Щангл и "Пътят на плъховете"

Австриецът Франц Щангл е един от хилядите нацистки престъпници и колаборационисти, които успяват да избягат с помощта на църквата. Те използват т.нар. „Път на плъховете" - от Инсбрук през Алпите до Южен Тирол, а после през Рим за Генуа. От тамошното пристанище Щангл първо заминава за Сирия, но повечето от останалите нацисти се отправят направо към Южна Америка и преди всичко към Аржентина.

Историкът Даниел Щал от университета „Фридрих Шилер" в Йена казва, че по „Пътя на плъховете" са преминали 90% нацистите, избягали през Алпите към Италия.

Няколко манастира приютяват престъпниците по това трасе, докато те събират пари за пътуването си до Южна Америка. Затова наричат „Пътя на плъховете" също и "Манастирски маршрут". Стига се и до абсурдни ситуации – някои от нацистите се оказват съседи на собствените си жертви, евреи, които в същото време искат да отпътуват за Палестина.

Кои се спасяват по този маршрут?

Даниел Щал разказва, че обитаването на италианските манастири е давало на бягащите нацисти основание да искат от Червения кръст в Рим документи за самоличност.

И той ги е издавал масово: до 1951 са издадени около 120 000 подобни паспорта. Според историка ситуацията е била много хаотична.

Самият Щангл се е лутал из Рим, преди да се срещне с австрийския духовник Алоис Худал, който симпатизирал на нацисткия режим. Худал по-късно твърдял, че много от преследваните са били „напълно невинни", поради което той искал „да ги отърве от техните мъчители".

Така с помощта на Католическата църква постепенно се оформя маршрутът за бягство на нацистките престъпници. „Пътят на плъховете" преминавал и през Генуа. По-късно същия маршрут използват и американските тайни служби, за да изпращат шпиони към Съветския съюз.

Списъкът на нацистките убийци, успели да се спасят в Южна Америка, и най-вече в Аржентина, е дълъг. Ето някои от тях:

Адолф Айхман

Основният организатор на Холокоста бяга в Аржентина през 1950 година под името Рикардо Клемент. По-късно успява да докара и семейството си. От благодарност към Светия престол, помогнал му да избяга извън Европа, протестантът Айхман дори става католик. Известно време той работи като електротехник за „Даймлер-Бенц". През 1960 година е заловен от израелските тайни служби „Мосад". Изправен е пред съда в Израел, където е осъден на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена на 1 юни 1962 година.

Йозеф Менгеле

Садистичният лекар от Аушвиц, получил прякора „Ангел на смъртта", през 1949 година бяга в Южен Тирол, където му помагат да вземе фалшив паспорт. В документа му пише:  Хелмут Грегор, 38-годишен, католик, механик по професия, роден в южнотиролското село Трамин (Термено). После той успява да избяга в Южна Америка. До края на живота си Йозеф Менгеле живее в Аржентина, Парагвай и Бразилия. На 7 февруари 1979 година, докато плува в морето в района на Бертиога, Бразилия, получава инфаркт и се удавя.

Ерих Прибке

Капитанът от SS, отговорен за избиването на 335 заложници в Италия, бяга под името Ото Папе от Латвия. Той успява да се добере до Аржентина. През 1995 година аржентинските власти го предават на Рим, където три години по-късно е осъден на доживотен затвор. Прибке умира на 100-годишна възраст през 2013 година.

Клаус Барби

Новата самоличност на „Касапина от Лион" е Клаус Алтман от Румъния. С помощта на ЦРУ той получава виза за Боливия през 1951 година. През следващите години получава редица поръчки от американските и германски тайни служби. През 1970 година местонахождението му става известно, а през 1983 година Боливия го предава на Франция, където е осъден на доживотен затвор. Барби умира зад решетките на 25 септември 1991 година от рак.

Валтер Рауф

Изобретателят на мобилните газови камери е отговорен за поне 97 000 убийства. През 1949 година заедно с жена си и двете си деца бяга по „Пътя на плъховете". Първо стигат до еквадорската столица Кито, след това се местят в Чили. През 1963 година Федерална република Германия настоява той да бъде екстрадиран, но чилийските власти отказват, тъй като давността за престъпленията, за които е заподозрян, според чилийското законодателство, е изтекла. Рауф умира от инфаркт на 14 май 1984 година в Чили като заможен собственик на консервни фабрики.

Знаел ли е папа Пий XII?

Въпросът за съучастието на папа Пий XII и до днес е неясен. Италианецът Еудженио Мария Джузепе Джовани Пачели става папа малко преди началото на Втората световна война - на 2 март 1939 година - и остава на Светия престол до смъртта си през 1958 година.

Какво е знаел Папата за „Пътя на плъховете"? Специалистът по църковна история Хуберт Волф се опитва да повдигне завесата. Заедно със свои колеги от цял свят той ще изследва Архивите на Ватикана и по-специално документите, свързани с времето на Пий XII, които ще бъдат публикувани на 2 март 2020 година.

„Това е възможност да намерим отговор на много въпроси от онова време, но и голямо предизвикателство, тъй като става въпрос за близо 400 000 архивни единици, всяка от които съдържа по около 1000 страници", казва професорът по църковна история от Мюнстер.

В търсене на отговорите

Интересно би било да се разбере дали Папата е давал конкретни нареждания за спасяване на нацисти и дали е бил повлиян от ЦРУ, което е искало да разполага с доверени хора в латиноамериканските държави, за да не тръгват и те по пътя на Куба.

Известно е, че Папата е  изпитвал голям страх от комунизма. Възможно е да е бил воден от убеждението, че каквото и да са вършели националсоциалистите през Втората световна война, е следвало те да бъдат защитавани, поради това, че са били врагове на комунизма.

 


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
Един чичко преди 1 година
Аз бях прав
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може на някой да му е билодобре, но въпросът е далиако не всичко, то повечето важнинеща да са били правилни.
141
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Латинска Америка не участвавъв ВСВ, но на практика повечетоправителства са открито или скритона страната на нацистка Германия.
140
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самата католическа църква еподчинена на сатаната. Неслучайно се е появило протестантството,което се придържа максималнокъм Светото писание и отричапапската власт като посредникмежду Бога и човека.
139
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитлер също е избягал в Аржентина,на борда на подводница с жена сиЕва Браун и нейна придружителка,има хора които са го виждали, например когато е посещавал лидера на хърватскитефашисти Анте Павелич, също избягалтам, живеещ под чуждо име и занимаващсе със строителен бизнес.
138
7
 
14
 
! Отговори
Martin Bormann do139 преди 2 години
Обезпечени със злато викаш? Да ти кажа истина една. Дядо ми, бог да го прости, беше собственик на завода за тухли и керемиди в Севлиево. След 9ти, *** му "национализираха" завода и му го взеха ама той имаше вече милиони в сметката и какво? Какво ли? след няколко дни *** обезцениха бългаския Лев и 1000 лева станаха на 1 лев и отидоха парите на дядото...... туй то.... *** златото, *** обезпечението сес се?
137
13
 
40
 
! Отговори
Адолф Хитлер, цитат преди 2 години
"Братя и сестри европейски християни, еврейския кабал и техните слуги ви излъгаха, че аз и народа ми сме били чудовища и главорези. Ние всъщност бяхме последните рицари, които се опълчиха на сатанинския еврейски банков картел, който използва вас и децата ви като *** днес. Един ден целия свят ще разбере, че съм бил прав и че не аз съм започнал тази война и духът ми ще възкъсне! "А.Х., 29.04.1945г.
136
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 138 Бъзиците ти са неуместни! При една "демокрация" която беше ФРГ. Се оказа след години. Че канцлера Хелмут Кол.Е бил КОРУМПИРАН! И то с милиони марки!При същата тази система капитализъм!!! Нещо да добавиш? Или искаш и още примери за КОРУПЦИЯ В КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ<КОИТО НИКОГА НЕ СА БИЛИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ?! -:) Я ходи да спиш вече бре!
135
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей брей ... Много смели с "пътя нанолухивте" ... Пробвали хората, загубили войната ... Толкоз трябваше да е.
134
5
 
23
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до136 Не можеш!Нито ти дава правото някой! Да обиждаш тогавашна 9 милионна България! И само защото е живяла през социализма. Да ги изкарваш МЪРЗЕЛИВИ! Защото"социализма"така ги е"научил"!Щом си избягал и живял там.Говори от тяхно име! Но да изкарваш милиони работещи хора тогава "мързеливи" Си е кощунство! Тогавашните пари бяха обезпечени със злато на НРБ! А сега са само инфлационна шума!-:) Аз не приемам монархията при Борис 3 ти! Но не я оплювам както Ти социализма!Баба ми казваше че билодобре!
133
5
 
12
 
! Отговори
Martin Bormann преди 2 години
Вижте - умерения Социализъм не е лоша идея - никак даже, но е почти невъзможна за имплементиране защото хората включително тези на върха би трябвало да са абсолютно некорумпирани. Колко такива познавате? Аз съм чувал, че Батман е абсолютно некорумпиран, но не съм сигурен, че става въпрос за истински човек или за герой от комиксите... Национал-Социализма или Нацизма на Хитлер би трябвало да е същата система, само че с нотка расизъм понеже е националистическа - и тва беше ден до пладне...
132
6
 
15
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до131Тогава щом се появи слуха Че социализма пада.Просто всичко постепенно спря да работи,намали темпото по скоро! Започнаха да затварят предприятия и заводи! Млакото от кравите,хората го хвърляха защото нямаше кой да го изкупи!Много малки и млади хора ,помнят точно него момент!С празните щандове в магазините! Изискваше се време,за преструктуриране,за преминаването на отраслите в държавата.От държавно в частни ръце!После във времето,много съжалиха,че дадоха властта в ръцете на СДС! Но късно уви!
131
17
 
6
 
! Отговори
Martin Bormann do134 преди 2 години
Това което казвам е, че парите свършиха за икономика, социално развитие и обикновения Съветски гражданин. Куфарчета, чували или вагони с долари изнесени от КПСС не се вписват по обявними причини. Роден съм в комунистическа държава България, израстнах в Америка и в момента живея в Лондон. Виждал съм горе долу всички системи и мога да кажа, че комунизма и социализма учат на мързел - в Лондон се убедих с техните социални норми и тн. Утопия е социализма, възможна но не и при това поколение...
130
2
 
15
 
! Отговори
Пишман арийци преди 2 години
До Анонимен Немците по време на войната са отмъкнали хиляди руски и полски деца защото отговаряли на арийските им критерии и са ги възпитавали за арийци.Славяни и германските народи са генетично най-близки в сравнение със всички около тях. Иначе Химлер търсил арийци в Хималаите при жълтурите!!! Не ги е било гнус да правят дивизии от черкези,татари и всякакви мюсюлмани. SS дивизията "Принц Ойген",разбита от Бронираната бригада е съставена от мюсюлмани. Нацистите са пишман арийци,и са окултисти.
129
3
 
14
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до 131 Парите са "свършили" ли казваш? Хм.То вие днес младите. Всичко измервате само във финикийски знаци! Не не бяха свършили! Доказаха го комунистите с червените "куфарчета"!Пари имаше! Идеята момче! Хората повярваха в различното до тогава! Мислеха.Че всички ще станат "милионери"!Може да е било и слух че "социализма" пада. Но той проработи! И падна! В "демокрацията" По различно ли е?Гледам я как 30 г вече се лутат всички! Даже и в самата Америка! Измислена икономика без производство?!
128
3
 
8
 
! Отговори
Бесни преди 2 години
Пий XII е колаборирал с фашистите и нацистите както преди,така и след войната. С тези си действия е седнал на трикракото столче с дупката на което проверяват дали поредният папа е мъж. Е.реите и протестантите са го гепили за м.дите с тонове изобличителни документи. От тогава Римската курия е кукла на конци в ръцете на .вреи и протестанти.Ако пуснат документите с Римската курия е свършено и католицизмът ще трябва да се преосновава.В Латинска Америка,Филипините и Полша са бесни на Римската курия.
127
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Италианците са били много слаби като завоеватели.Опитали са се в Гърция и те са ги пребили от бой, опитали са се в Африка, по точно Египет, пак пребити.Имам предвид че Хитлер е трябвало да поправи грешките на Мусолини и ги е поправял.Все пак да не забравяме, че според Хитлер, Балканите са буре с барут което чака да избухне.Друг е въпроса за българската страна че осигоряваме път към Гърция за инвазията.
126
13
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann do131 преди 2 години
Добре де, ако Горби се е продал той е дал много ниска цена понеже в момента живее като обикновен ратай...... Ако не е бил той, ще е бил друг, него са сложили на топа на устата - защото комунизма е бил мъртъв - парите са свършили, гейм овър!
125
1
 
9
 
! Отговори
Martin Bormann преди 2 години
Do 129Логично е мисленето ти. Замисли се, коя държава е единствената която печели от ВСВ? Само една..... всички други са разрушени и им трябват пари! Кой им ги дава? :))))
124
6
 
19
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до 117Русия беше майката на СССР!Русия е създадена много преди жалката"1991" година!!Та СССР се разпадна благодарение на Горбачов!Просто властта беше в неговите ръце тогава!А той се продаде като Юда за 30 сребърника!И тогава Не РЕйгън беше голям"политик"А съветниците му са усетили че Горби,Така го наричаха тогава,Е податлив на подкуп!-:) Русия си я има днес!Нас и соц лагера ни няма! И да те попитам само.А какъв го държи Америка в България.А и като цяло в Европа? И то вече 30 г окупация?!-:)

Спонсорирани публикации