Днешната пандемия предсказана преди 41 години… в комикс

Хората в комикса са представени с маски на лицата
29 апр 2020 08:20, Елка Василева
44
Днешната пандемия предсказана преди 41 години… в комикс
Кадър: БНТ

Пандемията от COVID-19 е предсказана преди 41 години във френското списание ПИФ. Епизодът е озаглавен "Един изпуснат вирус" и описва буквално днешната ситуация с пандемията.

Находката е на комикс клуба в Русе, където е изграден и първият музей на комикса в страната, предаде БНТ.

Любителите на комиксовото изкуство се натъкнали случайно на списание „Пиф" от януари 1979 г. Останали изумени как разказът в епизода „Един изпуснат вирус" пресъздава кризата с коронавируса днес.

„В този епизод на д-р Жустис се разказва за внезапна информация, която се получава в централата на Световната здравна организация в Женева, че страшен вирус върлува из Европа. Той покосява много хора на легло“, разказа Стоян Стоянов - Комитски.

„Бива насрочена пресконференция, но човекът, който трябва да даде информация, за съжаление също е болен от този вирус и тогава се намесва д-р Жустис, който хвърля бомбата, че този вирус е разработен в лаборатория“, обяснява Николай Маринов.

Аналогия се открива между днешното изображение на коронавируса и тогавашната представа за „изпуснатия" вирус.

„Изображението на вируса по ирония на съдбата обхваща точно Северна Италия“, казва Стоян Стоянов - Комитски.

В комикса хората, дори и гвардейците пред Бъкингамския дворец, са представени с маски на лицата. Оказва се, че рисуваният разказ в списание „Пиф" е пореден пример, че изкуството може да предвижда бъдещето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус е предсказан много по-рано, преди хиляди години.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната глупост. То кой ли не го беше предсказал този вирус...
35
1
 
10
 
! Отговори
асддс преди 3 години
Хората се манипулират лесно.Мафията управляваща Света са вманиачени в символиката,всичко което смятат да правят го съобщават години по-рано чрез киното и комиксите.Доза истина с 3-4 дози лъжа се смесват в т.н. "изкуство" и се дава на раята за забавление и на двете страни. А защо това "изкуство" е претъпкано със страх,ужас и насилие под всякаква форма и въобще изкуство ли е то ? Отговорът е,че не е изкуство и се прави с цел манипулация,контрол. Преди-"много филми гледаш", след-"то филми мноого" .
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Оказва се, че рисуваният разказ в списание Пиф" е пореден пример, че изкуството може да предвижда бъдещето." Всъщност се оказва, че придвеждане на бъдещето могат да бъдат открити както в литературни творби така и в изкуството или забавленията. Не изкуството, а създателите на произведенията на изкуството, зад които стои мисъл или идея, прорицават в бъдещето.
33
4
 
6
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
А защо не е " предсказано ", че идва от Китай ?
32
3
 
5
 
! Отговори
РНК преди 3 години
Няма ДНК, но има РНК. Вирусът не е жив организъм, а последователност от протеини...
31
3
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Драги ми смехурко вируса няма ДНК!
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хиляди пъти беше повторено от учените, че нямаме технология да създаваме изкуствени вирусиА? Кои учени? Изкуствените (синтетични) вируси са цял клон от вирусологията.
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Понякога реалността се опитва да наподобява филмите".
28
6
 
1
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Баавиванга не се ли е изходила още по въпроса?
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте предсказанията в Симпсънс. По-точно не са предсказания, ами програмиране на населениетоАйде стига де. Повечето от тях отдавна са разобличени като фейкове. Първият епизод за Тръмп е от 2000-та, когато той за първи път се е кандидатирал за президент като независим кандидат, а вторият е от 2015 и също пресъздава актуални и вече случили се събития в анимационен вариант. Бяха взели сцена от 2015-та за уж сцена от 2000-та с твърдението, че Симпсън предсказали бъдещето.
26
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много простотия беше изпусната покрай този вирус - поредния пример. Хиляди пъти беше повторено от учените, че нямаме технология да създаваме изкуствени вируси, но фейсбук простотията не познава граници.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само комикс, но и един тон холивудски бози са посветени на пандемичната тематика. Има и книги, и картини, и видеоигри - всичко, за каквото човек може да се сети. Що за новина е това? Предсказания са ви в главите.
24
3
 
8
 
! Отговори
Дъга преди 3 години
За Чоко и Боко комиксите по ме кефят.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво предсказание? Представата за епидемия е стар страх, който почива на реалността, от чумата до испанския грип и сигурно и много преди чумата. А откакто се разработват биологични оръжия и има лаборатории, които пазят опасни вируси, има купища книги и филми за вируси, изпуснати от лаборатории.Това не е нищо необичайно.
22
1
 
15
 
! Отговори
Чикатин преди 3 години
Семейство Симпсън какво казват по въпроса?
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКато останат безработни още хора, няма да има кой да му купува от роботизираните складове на бай ти Джеф. Още повече, че в такава криза, навиците на хората не играят вече много голяма роля и алгоритмите му за промотиране на стоки, на база на данните, които са събрани за потребителите, се дънят, което допълнително сваля приходите. Както ги е спечелил, така и ще ги е загубил - това не е устойчива печалба, а "блип", който ще се коригира скоро.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джеф Безос след корона кризата за един ден спечели $6 млрд. ако не се лъжа. И складовете му са до голяма степен роботизирани.
19
5
 
9
 
! Отговори
Доц. Илия Дамянов преди 3 години
До Доц. Дамян ИлиевИ как точно богатите ще станат по-богати, като пандемията удари именно капитализма - всеки се стиска, не купува, компании фалират... Обясни принципа, по който богатите стават по-богати в условията на пандемия, като източникът на парите им (работещите за тях маси) не работи.
18
3
 
17
 
! Отговори
пфффф преди 3 години
Какво са предсказали, че не разбрах?! Разглеждат потенциална пандемия. Не са казали "през 2020г. ще има пандемия от коронавирус". Ситуацията сега прилича на описаното, защото така се действа при пандемия и авторите само са го описали. Човек ще каже, че са предсказали числата от тотото, като ви чете заглавията.

Спонсорирани публикации