Днешната пандемия предсказана преди 41 години… в комикс

Хората в комикса са представени с маски на лицата
29 апр 2020 08:20, Елка Василева
44
Днешната пандемия предсказана преди 41 години… в комикс
Кадър: БНТ

Пандемията от COVID-19 е предсказана преди 41 години във френското списание ПИФ. Епизодът е озаглавен "Един изпуснат вирус" и описва буквално днешната ситуация с пандемията.

Находката е на комикс клуба в Русе, където е изграден и първият музей на комикса в страната, предаде БНТ.

Любителите на комиксовото изкуство се натъкнали случайно на списание „Пиф" от януари 1979 г. Останали изумени как разказът в епизода „Един изпуснат вирус" пресъздава кризата с коронавируса днес.

„В този епизод на д-р Жустис се разказва за внезапна информация, която се получава в централата на Световната здравна организация в Женева, че страшен вирус върлува из Европа. Той покосява много хора на легло“, разказа Стоян Стоянов - Комитски.

„Бива насрочена пресконференция, но човекът, който трябва да даде информация, за съжаление също е болен от този вирус и тогава се намесва д-р Жустис, който хвърля бомбата, че този вирус е разработен в лаборатория“, обяснява Николай Маринов.

Аналогия се открива между днешното изображение на коронавируса и тогавашната представа за „изпуснатия" вирус.

„Изображението на вируса по ирония на съдбата обхваща точно Северна Италия“, казва Стоян Стоянов - Комитски.

В комикса хората, дори и гвардейците пред Бъкингамския дворец, са представени с маски на лицата. Оказва се, че рисуваният разказ в списание „Пиф" е пореден пример, че изкуството може да предвижда бъдещето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това нищо не е. Гледайте предсказанията в Симпсънс. По-точно не са предсказания, ами програмиране на населението. Също и играта на карти Илюминати от 85 год. Всичко се казва с точност, в ютуб има инфо.
16
2
 
7
 
! Отговори
манипулация преди 4 години
като че ли не са били с маски през 1918 г
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Офф, дано не стане реалност Терминатора и деня на страшния съд
14
0
 
15
 
! Отговори
умник преди 4 години
Има множество художестерни произведения, в които по един или друг начин сюжета се върти около възникването и разпространението на глобална зараза. Е, в повечето произведения тази зараза е много по-силна, за да се постигане драматичен ефект.Спомням си: Щамът Андромеда - Майкъл крайтън, Сблъсък - Стивън Кинг, филми - Аз съм легенда, Зараза...
13
6
 
12
 
! Отговори
Д-р Дамян Илиев преди 4 години
Не си падам по комикси, но гледах преди години един холивудски блокбъстър за световна пандемия тръгнала от Ухан. Този сюжет не се ли е изчерпал вече? А Бил кога пуска ваксината, че се попотихме с тия маски?
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Доц. Дамян ИлиевПропусна рептилите, малките сиви от Зета Ретикули, летящите слонове и Дарт Вейдър.
11
0
 
11
 
! Отговори
80129 преди 4 години
До Инспектор СтрезовПрофесоре, изпуснахте съществен подробност - ПИФ е френско списание. Логиката Ви ще навреди на отношенията между Италия и Франция. Да не създаваме международно напрежение а?
10
17
 
18
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 4 години
Цялата пандемия е един трагикомичен комикс, нарисуван за балъците от финансовите господари на света. След края на водевила едните ще са много по-богати, а другите много по-бедни от преди! Можете ли да се сетите кои? Четете "Пиф" и си носете маските!
9
6
 
13
 
! Отговори
шоп преди 4 години
За ПИФ-а ясно какво казва, сега напишете и за Ванга, а после и за Нострадамус.
8
1
 
24
 
! Отговори
52904 преди 4 години
Да погледнем и от друг ъгъл, като се съобразим с твърдението, че нашата мисъл създава действителността. Помислил си нещо лошо и то се осъществява. Нашата цивилизация спр да създава хармония. Уродливото, разрушението, разпадът, смъртта триуфират във всички изкуства - белег за изчерпването на цивилизацията или непредпазлива игра. Защо човекът се заигра със злото и образът на Доброто не му е итересен? Информационното поле е натъпкано. Децата растат с грозни образи.
7
10
 
5
 
! Отговори
Да преди 4 години
То в комиксите пише че марсианците ще завладеят земята. А на Марс няма живот.
6
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търсят сензация. Типични неуки хорица. Първият коронавирус при животните е открит през 1930 година. А първия човешки коронавирус през 1960. А този брой е е много години след това 19.
5
4
 
21
 
! Отговори
Читател преди 4 години
Материалът ме навежда на мисълта,че вирусът е създаден от човек от поколението,което четеше и събираше ПИФ.Може да бъде всеки по света,най-вероятно е около 65 години и нагоре като възраст,невероятно интелигентен и паметлив,любител на миналия живот-сантиментален,чувствителен,обичащ природата и всеки и всичко,но твърдо решен,че живота,който водим е НЕПРАВИЛЕН...
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тази разлика, че числата на умрелите не са големи и НЯКОИ ПОЛИТИЦИ искат да наложат диктатура
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В края на разказа идва ли астероид на помощ?
2
6
 
21
 
! Отговори
Ебльо на 3 морета преди 4 години
Най-вероятно има хиляди подобни книжки и комикси навсякъде по света съдето има описани подобни работи, и не може да се хващаме за всяко еддо като предсказание. Виж за пътешествията в книгите на Жул Верн е по-различно
1
5
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
едва ли епредказана тогава е било комикс

Спонсорирани публикации