Китай забранява "западната архитектура", за да спаси местния дух

В много китайски градове има реплики на известни западни сгради
8 май 2020 22:11, Нели Христова
42
Китай забранява "западната архитектура", за да спаси местния дух
Снимка: Getty

Китай събира на територията си много култури - в азиатската страна има британски градчета, алпийски селища и дори Айфелова кула. Копия на чуждестранна архитектура могат да се открият в цял Китай, но сега държавата иска да сложи край на копирането и да промотира повече "местно производство".

Нов закон в страната забранява "имитирането и копирането на чуждестранни дизайни" за нови обществени сгради. В изявлението си, властите твърдят, че "сградите показват културата в един град", и "големите, чуждестранни и странни проекти трябва да са лимитирани". Новият закон засяга и небостъргачите, които вече имат доста по-нисък лимит - максимум 500 метра.

Според Global Times много "фалшиви и умалени версии на западни сгради могат да бъдат открити в много градове в Китай". Правителството все още не е обявило какво ще се случи с тях, но властите заявиха, че всички те ще бъдат инспектирани за проблеми.

"Градските конструкции са комбинация от външния образ и вътрешният дух на града, разкриващи културата на града“, гласи изявлението на правителството. То призовава за "нова ера" в архитектурата, която да "засили културното доверие, да покаже характеристиките на града, да прояви съвременен дух и да покаже китайски характер".

Потребителите в социалните мрежи приемат забраната с възторг: "Толкова по-хубаво е да защитим историческата си архитектура, пред това да строим чуждестранни копия", пише един потребител в Weibo. Друг китаец заявява, че "очите му изгорели", когато видял копието на Белия дом в провинцията Джингсу.

През 2013 година BBC прави специално предаване за "Градът на Темза" - малко градче край Шанхай, което е копие на британско селище. В него можеше да се открие всичко - старинни британски сгради, кметство, червени телефонни кабини и дори статуя на Чърчил, популярна за снимки на младоженци.

"По принцип, за да видиш чуждестранна архитектура, трябва да пътуваш в чужбина. Но ако я пренесеш в Китай, хората ще спестяват пари от пътуване", коментира един от туристите в града.

Разбира се, Китай не е единствената държава, която купира архитектурата от други страни. Най-големият й съперник е Лас Вегас, където можеш да видиш всичко - от Айфеловата кула до каналите във Венеция. Тайланд също обича да копира дизайна на малките италиански и британски селища, за да привлича повече местни туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен съм с жълтите,но и на белите трябвада им уврат тиквите.Ние сме различни светове с огромна пропаст по между ни.Затова ние в нашия те в техният свят.Без омраза.Без обида .Без насилие.Да си създават вируси колкото искат там,но изолирани от нас,
27
0
 
18
 
! Отговори
СКИТНИК 13 преди 3 години
А Европа трябва да спре да купува китайски стоки за да запази и сахрани европейскиа дух и традициива
26
0
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Защо сте забравили Македония -там има всичко - от статуята на ЧИНГИЗ ХАН и ТУТАНКАМОН ДО СПАЙДЪРМЕН и ДАРТ ВЕЙДЪР!!
25
5
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Е,това са повече "грешки на растежа"!Като се видяха с много пари,китайците се поувлякоха в кича и простотията.не е само там така.След като вече придобиха собствено самочувствие и увереност,нещата ще си дойдат на мястото.Нормално е да искат да светят със собствена светлина,а не с отразена.
24
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави са китайците.Затова е крайно време да попитаме нашите управляващи защо се вирят нови минарета из християнска Европа? Защо странни хора се д/пят около джамиите, без да се съобразяват, че в Европа тази поза се счита за неприлична и се тълкува като израз на неуважение спрямо околните? Който иска, да се моли у дома си.
23
13
 
5
 
! Отговори
Парен каша духа преди 3 години
след копирането на западния корона вирус - вече не им се правят такива неща!
22
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Е, те ако спрат всичките имитации трябва да се върнат на оризовите плантации.:))))
21
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нов закон в страната забранява "имитирането и копирането на чуждестранни дизайни" за нови обществени сгради.Защо само за сградите бе джанъм? Значи за всичко друго от връзките за обувки до космическите апарати кацнали на Луната може да се копира, но за сградите не.
20
8
 
0
 
! Отговори
Та аз да кажа: преди 3 години
На момиченцето, на момченцето, на пастрока и на бабата и на майката, че проблема с това момченце с мотопедче е огромен, защото яко се е публикувал. Много яко .... И чукал наляво и надясно и разни участници в европейски проекти с осем държави. И станала една *** аз като разбирам в тая работа, че нямам нищо общо пък те ме подслушвали. Ама аз не съм *** усещам че са ме подслушвали и се гордеят с това, че подслушват невинен човек и жена в достойна пенсия! И затова поздрави Пляс, пляс ***.да.ли.те
19
0
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
По-добре си легай, кратуно! Мислиш се май за страшно оригинален, но просто тъпотията ти не се чете.
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22"А ние да забраним ли китайската храна?"Ама то още ли има китайски ресторанти в които някой ще ходи? Щото доколкото знам всички мои познати съвкупно се отказаха от тези "питейни заведения".:)))
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кошерните нации могат само да имитират. Сега ще видим кривата реалност в действие.
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а ние да забраним ли китайската храна
15
10
 
1
 
! Отговори
Русия преди 3 години
И кък прицинихти , чи са отнася за копиране на западното коптори? Де го пручетайти туй у закона? Или от Козяк някой Ваниш ви ги написа.
14
0
 
8
 
! Отговори
ANGKOR WARRIOR преди 3 години
до 16:може и задушени Лалугери хаха
13
4
 
19
 
! Отговори
Шеф Съ За Пън преди 3 години
Предполагам, ще забранят хубавия сочен телешки стек, спагетите болонезе, виенския шницел, хубавата българска саздърма и ще оставят в менюто сал една супа от прилепи и филета от панголини (броненосци)?М?
12
0
 
6
 
! Отговори
ANGKOR WARRIOR преди 3 години
АНГКОР ВАТ НЕ Е ЗА ТЯХ ПРОСТО.... АНГОР ВАТ Е ПРАВЕН ОТ ДРЕВНИТЕ КХМЕРИ А ТЕ СА БИЛИ АРХИТЕКТИ ДО ЕДИН..... ТОЯ КОМПЛЕКС Е НАПРАВЕН С АКЪЛА СИ И Е ЕДИНСТВЕН ПО РОДА СИ ЗАПАЗЕН И ДО ДЕН ДНЕШЕН!!!!!
11
6
 
4
 
! Отговори
ANGKOR WARRIOR преди 3 години
ЕМ ДА АМА НЕМОГАТ ДА КОПИРАТ АНГКОР ВАТ ПОНЕЖЕ НЕ Е ЗАЛЪГ ЗА ТЯХНАТА УСТА.......
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А небостъргачите,с които са осеяли всичките им многомилионни градове и които са си чиста западна архитектура, КАГДА?
9
5
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Хубаво е, че се и поспряха и да пълзят из Европа чайниците. Че с това поклонение към Швейцария последните години, местните се видяха у чудо. Едни сдухани, свити, с вехти пуловерчета, щрак тук-там, нудълсите в кутийка от магазина, гореща вода от кафенето, крайпътно мотелче за спане, организирани с рейсове заливат известните дестинации. Пренасят си мизерията в Европа. Неудобно е да ги гледаш - едни безлични, жални.

Спонсорирани публикации