Турция обвини Франция и Гърция за ос на злото срещу нея

Пет страни осъдиха военната й активност в Средиземноморието
12 май 2020 21:40, Елка Василева
145
Турция обвини Франция и Гърция за ос на злото срещу нея

Дипломатически скандал се разрази днес заради съвместна декларация на пет страни, осъждащи турската военна активност в Източното Средиземноморие и Либия, която Анкара отхвърли днес с остър тон като опит за формиране на "ос на злото" срещу Турция, предаде ДПА.

Гърция, Египет, Франция, ОАЕ и Кипър окачествиха като "незаконни" военните действия на Турция в Либия, а така също и сондажните й дейности край Кипър. Те направиха това в декларация, приета след съвместна видеоконференция на външните министри на петте държави вчера.

В писмена декларация днес турското външно министерство обвинява страните, по-специално Гърция и Франция, в "двуличие" и опит за създаване на "ос на злото" срещу Турция.

Външните министри строго осъдиха вчера военната намеса на Турция в Либия и призоваха страната да спазва напълно оръжейното ембарго на ООН. В приетата от тях декларация също така се отправя предупреждение във връзка със "застрашаване на стабилността на съседите на Либия в Африка, а така също и в Европа".

В реакцията си Анкара критикува остро Атина, че използва "нечестни и незаконни претексти", за да засегне "легитимните" интереси на Турция. Тя обвинява също така Франция, че "се опитва да бъде водач на тази ос на злото" в региона.

Според говорителя на външното министерство Хами Аксой петте държави се стремят към създаване на "регионален хаос и нестабилност" в Източното Средиземноморие и жертват "надеждата за демокрация" на либийския народ, предаде АП, цитирана от БТА.

Турското външно министерство обвини Гърция и Кипър, че избягват диалога с Турция, а Египет - че не защитава правата и интересите на собствения си народ. За ОАЕ се твърди, че са се съюзили с други във враждебността си срещу Турция, посочва още АП.

"Призоваваме тези страни да действат в съответствие със здравия разум, международните закони и практики", каза Аксой. "Мирът и стабилността в региона може да бъдат осигурени само чрез искрен и истински диалог, а не чрез съюзи на злото", пише още в декларацията.

Анкара твърди, че издирвателните й дейности край Кипър съответстват на международното право и изпрати в района кораби за извършване на газови сондажи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
3
 
! Отговори
САМО ФАКТИ! преди 3 години
Криза + интрига = Световна войнаКойто не чете история, той не знае. :)))СтЕгайте коланите, че се започва. То тлееше от 30-40 години. Огъня се разпали :))))))))ПП а и младите не са виждали кръв, време е да се образоват :)))))
46
8
 
8
 
! Отговори
Рептила Еволют преди 3 години
Единствените по-гадни твари от турците са гърците. Много са отвратителни и двата народа. Те са наши врагове. Дължат ни компенсации и трябва да бъдат наказани. И двата народа.ФАКТ. ИСТИНАТА. ПОМНЕЩ!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилевИскаш да кажеш "Турция никога няма да разочарова САЩ", Уискито е силно. Агент Мълдър. Досиетата Х.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НАТьООбъркал си мястото, тук не е Хоремага.
43
9
 
9
 
! Отговори
Василев преди 3 години
САЩ никога няма да предадат Турция, и то точно в този момент, защото тя ще играе много важна роля в борбата на англосаксонските корпорации и банки срещу Китай и Иран, за геополитическо надмощие в Близкия Изток и Азия!Животът е жесток селяни прости, а вие сте много прости!!!Агент Матю Донахю!ЦРУ!!!
42
5
 
9
 
! Отговори
Осман преди 3 години
Това да си турчин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на *** човек и роб.Страховете на роба са много понеже е беззащитен
41
3
 
12
 
! Отговори
НАТьО преди 3 години
Тва НАТО много опасна военна мощ.. само дето ще се избият помежду си :DОще съм благодарен на Паси, че ни вкара там и си изгорихме ракетите, които можеха да ни пазят от Турция. Сега като започне клането, ние ще заминем като пушечно месо и никой няма да направи нищо срещу турците. Благодаря Ви г-н Паси! Даже и аз се просълзявам сега. :')
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турчулята както са тръгнали, май ще се наложи скоро 6ти американски флот да акостира до Истанбул да разгледат мостовете над Босфора.:)))))
39
8
 
11
 
! Отговори
Dark Lord Cthulu преди 3 години
Добрия грък е мъртвия грък. Аз съм родом от Беломорска Тракия и знам. Питайте ме мене.
38
12
 
6
 
! Отговори
Hhahahaha преди 3 години
Започва 3СВ - хората се подгАтвят...Само Боцко Ибрикa мълчи, ама като станат нещата, на нас ще ни го нaбият първи след Гърция.
37
15
 
13
 
! Отговори
Kubilay преди 3 години
След короната ще има война. Турция ще трябва да се доразправи с наглите гърци. Предупредиха ги многократно да си налягат парцалите и гледат фалиралата държава, но те си искат шамарите. Скоро ще освободят доброволно островите около турския бряг. А ако продължат да пречат на сондажите около полутурския Кипър, той ще стане изцяло турски, какъвто в бил по османско.
36
6
 
12
 
! Отговори
Василев преди 3 години
В Източното Черноморие и в Либия има много нефт!!!Покрай бреговете на Кипър има много газ!!!Турция има нужда от този нефт, ако иска икономиката й, да е конкурентна на световните пазари!!!Добър вечер селяни прости!!!Агент Реджина Болграф!ЦРУ!!!
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47Не го тълкувам. То е така. Хубавото е, че тая ос на злото Раша-Турциа-Либия-Иран, като започнат да падат чипчетата ще падат всички заедно, защото те един друг се "канят".:)
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42" ...... на законното правителство НА ТУРЦИТЕ "ХАХАХАХАХАХАХА. Как истината си намира пътя!
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Запомнете !Французите са в някои от най-горещите точки на света, а ти ако се чувстваш роб отивай да се образоваш, пък дано да успееш да се освободиш.
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците са хвърлили око на Сирия и Либия заради газ и нефт.
31
0
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
Значи ,Откакто се помня.Турция и Гърция.Ам Никога Не са се " обичали"! Гаранция! Нещо като Израел и Палестина! Познайте кога ще се ,заобичат"? Таман никога! Ама сега и нов " враг" като Франция? Недоумявам!-:)
30
1
 
5
 
! Отговори
я па тоя преди 3 години
След депресия задължително война правят.На Иран генерал утрепаха,но се услушват.въоръжиха ОАЕ и те се правят на луди.Сега що да не пробват с Турция?
29
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Цариград от коя страна на пророка е ?"Българче да се наричам..."Мустафа Кемал е роден в Солун през 1881 ( тогава са основани ФК ' Селтик' и пивоварна 'Каменица' - слочаенос?) година в турскоезично семейство. Тъй като по това време няма практика да се регистрират ражданията, не е известна точната му дата на раждане. Майка му си спомня, че е роден в един пролетен ден, а по-късно той сам решава да приеме за свой рожден ден 19 май. Роден като Мустафа (в превод Избраният" - (Мохамед)
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовТеб по принцип никой не те взема насериозно. Руските хибридници по принцип ставате само за пример какво значи морално деградирали люде, но това да плюеш в темата за децата беше особено долна форма на поведение. Надявам се всеки да прочете какви си ги натворил там.