Учени: Веганите са по-лабилни психически от месоядните

Подават се повече на депресия и безпокойство
91
Учени: Веганите са по-лабилни психически от месоядните
Снимка: Pixabay

Спазването на режим на хранене с повече плодове и зеленчуци отдавна е свързано с добро здраве и по-нисък риск от заболяване. Изследователи обаче са установили, че веганската и вегетарианската диета имат сериозно влияние върху психичното здраве, пише БГНЕС.

Двата режима на хранене биха могли да помогнат да се избегнат множество здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, рак и диабет. Експертите и диетолозите смятат, че консумацията на месо допринася за развитието на болести и дори изменението на климата чрез метан, отпадъци и потребление на земя за отглеждане на добитък.

Избягването на месото обаче може да повлияе негативно на психичното здраве. Изследователите открили, че хората, които са се лишават от месо, са по-склонни към депресия, безпокойство или самоубийство, отколкото тези, които консумират месо.
Новото проучване, публикувано в „Critical Reviews of Food Science and Nutrition“, идва на фона на нарастващи темпове на психичните заболявания през последните две десетилетия. Изследователският екип заяви, че увеличението се е случило по времето, когато са се увеличили вегетарианците.

„Моите колеги и аз бяхме истински изненадани от това колко голяма е връзката между избягването на месо и увеличеното разпространение на психичните заболявания сред населението“, каза Урска Доберсек, автор на проучването и асистент в университета в Южна Индиана. „Както казахме в заключението си, „нашето проучване не подкрепя избягването на месо като стратегия за подобряване на психическото здраве.“

Екипът разгледал данни от 18 по-ранни проучвания, в които са участвали 149 569 консуматори на месо и 8 584 вегетарианци от Европа, Азия, Северна Америка и Океания. Всяко изследване се фокусира върху това как начина на хранене се отразява на психичното здраве и качеството на живот.

Единадесет проучвания показват, че вегетарианците и веганите имат по-лошо психологическо здраве от месоядците, докато три други проучвания откриват положителните ефекти от диетите без месо. Но изследователите на последното проучване казват, че по-задълбочените проучвания показват, че ядящите месо имат по-добро психическо състояние.

Екипът обаче отбелязва, че не е ясно как избягването на месо допринася пряко за психичните проблеми. Те казаха, че бъдещи изследвания трябва да се опитат да установят дали месото осигурява някои хранителни вещества, които хората не получават от плодовете, зеленчуците или зърнените храни.

Проучванията също трябва да анализират психичните проблеми като причина някои хора да се връщат към месото след посвещаване на веганство или вегетарианство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Зоофилките преди 3 години
До за сведениеси имат собствен опит.Зоофилите - друг.
58
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веганите страдат от липса на основни хранителни вечества и витамини, което се отразява на способността им за мислене.
57
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не лесно някой , който мисли само как да си напълни шкембето, да има психическо разстройство, неговата психика е елементарна , за разлика от тази на един веган.
56
1
 
2
 
! Отговори
Не може преди 3 години
човек, който не е няйсно и няма как да е наясно със същността на човека, да обяснява какво трябва да яде човека.Дъновиститиииии?! Ало? Какво работити? Какво изработихти?Как спряхте, например COVID в България, с паневритмия и веганство?Дънов не е бил веган, апропо. За което има още живи свидетели.
55
4
 
6
 
! Отговори
до 58 преди 3 години
Ххахахаа, и кой мастноразтворим витамин им липсва в диетата бе, А моркови, Д гъби, Е броколи, К спанак? КОЙ БЕ?
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз по принцип съм веган, но понякога си позволявам по малко риба, някоя друга пържолка, свински гювеч (не повече от веднъж на десетина дни) и малко сушени колбаси и сирене за закуска. Пилешко не съм ял от два месеца.
53
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА ЖИВЕЕ НАШИЯТ УМЕН И СМЕЛ ВОЖД И УЧИТЕЛ, НАШИЯТ МЪДЪР НАСТАВНИК И ГРИЖОВЕН ВОДАЧ БОЙКО БОРИСОВ!
52
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Месоядците са с ум на кюфте и в гащите кренвирш
51
1
 
3
 
! Отговори
с една дума преди 3 години
Колкото си по-***, и елементарен, толкова си по-стабиуен.Баце що е толкова стабиуен, щото е расъл на филии с мас. А, днес, яде суджук с тонове.
50
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ни занимавате с тая малoумна секта. Да си пасат там каквото искат, но да не ни занимават с глупостите си.
49
0
 
3
 
! Отговори
от 51 преди 3 години
Искам да кажа - умни и благородни
48
3
 
8
 
! Отговори
афроевропеец преди 3 години
Афродизиаци са магданозът, целината, жен шенът, магарешкия трън. Не шкембето, кюфтето, капамата, джумерката...
47
3
 
6
 
! Отговори
Яж сьомга преди 3 години
От развъдници, бъкана с хормони на разстежа, антибиотици, нервооксини и с оцветители, за да добие месото оранжев цвят
46
2
 
7
 
! Отговори
за сведение преди 3 години
Магарето, заекът, бикът, конят... са емблемите на полова мощ и здраве. Не, кучето, лъва, хиената...
45
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да станеш веган трябва да си доста глупав, а веганството води и до допълнително затъпяване.
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да твърдиш, че здравият природосъобразен начин на живот с хранете с предвиденото от природата за човека, значи ядеш месо и си превъртял
43
4
 
3
 
! Отговори
Яж плод и зеленчук преди 3 години
До ТоксиниЩото после ще можеш да си ги изринеш от организма: ГМO, пестициди, продуктите за дератизация при производителите на зърно, син камък?Това, което е заровено в почвата по селата, защото вече е било забранено за третиране на овошките и доматето? То къде е отишло? В Италия?Ама, не. Вие ядете био и еко от село. А в това село преди 30 години какво е ставало, знаете ли? Кравата пасе трева, също...За хигиената на продукти, купени от село или от манастир... Да не почваме изобщо!
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веганите са си ненормални, то е ясно.
41
0
 
4
 
! Отговори
до толерантен преди 3 години
Като дръпнеш и две черти, напрау ставаш господаря на света. Това ганди манди, буда муда... ряпа да ядат.
40
2
 
5
 
! Отговори
аналог преди 3 години
Ако някой месоядец попадне сред канибали, сигурно и на тях ще им изглежда "психически нестабилен".

Спонсорирани публикации