Учени: Веганите са по-лабилни психически от месоядните

Подават се повече на депресия и безпокойство
91
Учени: Веганите са по-лабилни психически от месоядните
Снимка: Pixabay

Спазването на режим на хранене с повече плодове и зеленчуци отдавна е свързано с добро здраве и по-нисък риск от заболяване. Изследователи обаче са установили, че веганската и вегетарианската диета имат сериозно влияние върху психичното здраве, пише БГНЕС.

Двата режима на хранене биха могли да помогнат да се избегнат множество здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, рак и диабет. Експертите и диетолозите смятат, че консумацията на месо допринася за развитието на болести и дори изменението на климата чрез метан, отпадъци и потребление на земя за отглеждане на добитък.

Избягването на месото обаче може да повлияе негативно на психичното здраве. Изследователите открили, че хората, които са се лишават от месо, са по-склонни към депресия, безпокойство или самоубийство, отколкото тези, които консумират месо.
Новото проучване, публикувано в „Critical Reviews of Food Science and Nutrition“, идва на фона на нарастващи темпове на психичните заболявания през последните две десетилетия. Изследователският екип заяви, че увеличението се е случило по времето, когато са се увеличили вегетарианците.

„Моите колеги и аз бяхме истински изненадани от това колко голяма е връзката между избягването на месо и увеличеното разпространение на психичните заболявания сред населението“, каза Урска Доберсек, автор на проучването и асистент в университета в Южна Индиана. „Както казахме в заключението си, „нашето проучване не подкрепя избягването на месо като стратегия за подобряване на психическото здраве.“

Екипът разгледал данни от 18 по-ранни проучвания, в които са участвали 149 569 консуматори на месо и 8 584 вегетарианци от Европа, Азия, Северна Америка и Океания. Всяко изследване се фокусира върху това как начина на хранене се отразява на психичното здраве и качеството на живот.

Единадесет проучвания показват, че вегетарианците и веганите имат по-лошо психологическо здраве от месоядците, докато три други проучвания откриват положителните ефекти от диетите без месо. Но изследователите на последното проучване казват, че по-задълбочените проучвания показват, че ядящите месо имат по-добро психическо състояние.

Екипът обаче отбелязва, че не е ясно как избягването на месо допринася пряко за психичните проблеми. Те казаха, че бъдещи изследвания трябва да се опитат да установят дали месото осигурява някои хранителни вещества, които хората не получават от плодовете, зеленчуците или зърнените храни.

Проучванията също трябва да анализират психичните проблеми като причина някои хора да се връщат към месото след посвещаване на веганство или вегетарианство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
5
 
! Отговори
О, тигре, тигре преди 3 години
Не познавам тигър или пума дето да си пекат месото на барбекю и да го заливат с кетчуп
38
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веганството започва като психическо разстройство, след което липсата на животински продукти само задълбочава болестта.
37
3
 
8
 
! Отговори
толерантен преди 3 години
Като се наплюскаш с месо. Налюскаш с ракия и надуеш чалгата си много стабиуен.
36
4
 
6
 
! Отговори
бейджинга преди 3 години
яденето на месо спада потентността - фактне яденето на место - вдига потентността до 300-400% (или сиреч казано 3, 4 пъти) !!доказателства:1) Гледайте филма гейм чейнджърс. Там правят тест!2) Пробвайте - аз пробвах и вечерно време/сутринг се будиш като дърво буквално !! Палатката е на 6! От години не ми се беше случвало - от ученик!защо ядем месо и мислим че е полезно и дава протеин - 1) Индустрията го налага в щатите както цигарите2) Гледайте филма там е обяснено, интересен ешега няма!
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То депресиите може да не са предизвикани от храната, а от това, че по принцип по-чувствителни хора стават вегани.
34
1
 
5
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
Кой по-точно е този "недостиг и липса на основни хранителни съставки"?
33
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вегани, дъновисти... абе всякакви ненормалници се навъдиха.
32
1
 
2
 
! Отговори
Не е вярно преди 3 години
До ПЪЛЕН АБСУРДПознавам доста дъновисти, които си отидоха от рак преди средностатистическата възраст за умиране у нас - 75 г. И бяха едни от първите у нас. Добри хора.
31
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веганите не са нормални хора. Това си е хранително разстройство точно като анорексия, булемия.
30
3
 
6
 
! Отговори
до Хаха и Моля ви, преди 3 години
И още не ви е треснала трихинелозата? ттцтц
29
6
 
6
 
! Отговори
Веган преди 3 години
До Анонимен 25Ти трябва да се лекуваш в психиатрията, а не веганите. Прочети малко, преди да пишеш глупости. Това е бъдещето. Да си видял веган с коронавирус? Няма, нама и да има. Вие мършоядците се заразявате с този вирус, както и пушачите. Извинявай, ама ти казвам истината.
28
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз отбягвам веганите защото това е опасна секта.
27
5
 
3
 
! Отговори
Моля ви, преди 3 години
До Ухаакой е казал, че не ядем сурово месо? За луканка да си чувал? За тартар? А за облизване на пръстите, докато месиш кайма за кюфтета? Не знам какъв болник са клали пред теб, тревоячдчо. сигурен ли си, че не си присъствал на евтаназия?
26
3
 
8
 
! Отговори
до Хаха преди 3 години
Ало, конския лекар, кажи сега за разликата в стомасите и дължината на червата при месоядните животни и човека? Кажи нещо и за разликата в зъбите начовека, месоядните и тревопасните животни? И накрая, кажи защо не ядеш месото сурово бе?
25
2
 
4
 
! Отговори
Като ги преследвате преди 3 години
и плюете - само ги сплотявате и капсуловате. Дъновистите отдавна вече се карат и съдят за... пари! Не за идеи. Имаше две крила.На лекциите на "Учителя" на "Пиротска" в София в началото на 20 в., се учи как да се пее на богатия, така че, "да си отвори кесията". Това си е култ. Когато прочетох тези "лекции" спрях да чета повече. Беше още през 90-те.На по-късна възраст разбрах, че всичко е взаимствано, да не кажем крадено, от други учения и религии. Няма нищо ново. Компилация на г-н Дънов.
24
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веганизмът е психично разстройство и би трябвало да се лекува в психиатрични клиники. Веганите са болни хора, с умствени затруднения.
23
3
 
7
 
! Отговори
Ухаа преди 3 години
Ако месото от закланото животно не беше пълно с гнилостни микроорганизми, защо не го ядеш сурово бе, Мен?
22
5
 
8
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Няма нищо лошо да си такъв какъвто искаш да бъдеш. Дали си гей, веган или каквото ще не е нещо лошо. Лошо е когато се афишираш, натрапваш се на хората и т.н. Та така едно е да си веган и ти да си го знаеш, друго е да биеш барабана, че видиш ли си от модерните...
21
1
 
3
 
! Отговори
. преди 3 години
Кой ви излъга така нелепо??? Кой???
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веганите нападат!

Спонсорирани публикации