КЗК запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация

Тече разследване за картел при горивата
Обновена: 20 май 2020 18:01 | 20 май 2020 17:51, Анисия Иванова
64
КЗК запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е запечатала помещенията на Българската петролна и газова асоциация след извършена внезапна проверка на място в офиса ѝ. Причината е, че от Комисията не са открили представители на Асоциацията в посочения офис и не са успели да се свържат с такива.

От КЗК съобщиха, че е извършена внезапна проверка на място в офиса на Българската петролна и газова асоциация днес.

Проверката е част от разследване за установяване на евентуално извършени нарушения (по ЗЗК и/или от Договора за Функциониране на Европейския Съюз (ДФЕС) при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

Действията по проверката на място са се извършили от служители на КЗК със съдействието на служители на МВР след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София.

При посещението на проверяващия екип е установено, че офисът на Асоциацията е заключен и недостъпен. Не са установени представители на БПГА. Опитите на проверяващия екип да се свърже с такива на публикувания в интернет страницата на БПГА телефонен номер са безуспешни, уточняват от КЗК.

"На основание Закона за защита на конкуренцията проверяващият екип запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация. Извършването на проверката бе преустановено до осигуряването на достъп от представители на Асоциацията на проверяващия екип на КЗК.

Комисията напомня, че на основание от ЗЗК при нарушаване на целостта или унищожаване на печатите, поставени при извършването на проверката, ще бъде наложена имуществена санкция в размер до едно на сто от общия оборот за предходната финансова година на сдружението на предприятия.

За противопоставяне на проверка, извършвана по чл. 50 от ЗЗК, на основание чл. 100, ал. 7, т. 3 във връзка с ал. 8 от ЗЗК се налагат периодични имуществени санкции в размер до едно на сто от среднодневния общ оборот за предходната финансова година за всеки ден до прекратяване на противоправното действие или бездействие."

Припомняме, че регулаторът започна поредна проверка на пазара на горива на 16 април, която трябва да установи има ли евентуално извършени нарушения при определяне цените на масовите автомобилни горива. Повод за образуване на производството бе постъпил сигнал от Върховна административна прокуратура (ВАП) относно несъответствието между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47.4% според Агенция Митници) през месец март и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната (с около 11%) в същия период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Почти същото положение е и при хранителните стоки в големите вериги.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено че има, то цените им са еднакви до стотинката ама който си цени парите не купува от тия, дори и с карта за 10 стотинки отстъпка (КЗК знае ли за това)?
53
0
 
3
 
! Отговори
До оксиморона преди 3 години
И средното и висшето ми образование е "Технология на металите". Правил съм лигатури с алуминий за които те евентуално си чел по форумите. От всяка плавка съм правил хим.анализ и шлифове и т.н. Бил съм в командировка в Черна Гора и съм разговарял с хора от бизнеса, така че ВЕРОЯТНО знам явно малко повече от теб. Когато пътуваш от Колашин към Подгорица познай какво им най-много.
52
0
 
3
 
! Отговори
Оксиморона преди 3 години
До До ЦРУМнението ми е леко по долу от твоето! Залежите от боксит на Черна Гора са смешни! Може би има значение само регионално. Цената му е ниска, има голям излишък. Личи си на кой инфото му идва от уикито...
51
1
 
6
 
! Отговори
Да питам тук пак... преди 3 години
...зимата ще има ли пак петролна криза? Понеже явно печалбите няма да са това, което бяха... А когато няма печалба, да не е петролът да поизчезне по бензиностанциите? Питам си само, понеже помня '96 - '98 какво беше...
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Krom, стига с тая Москва па ти бе. Аз съм последният, който можеш да обвиниш в русофилия, ама я ми кажи 10 години къде бяха тия? Златев играеше белот с Боко, а КЗК редовно не откриваше картел, макар че беше видим. Ваньо Танов го караше да сложи уреди и камери на Росенец, оня не поиска. Сега изведнъж се сети и за това.
49
3
 
14
 
! Отговори
До Krom преди 3 години
Не съм адвокат на Лукойл и това не е моя теза. Преди два дни един съфорумник написа, цитирам по памет - ако Лукойл, Шел, ОМВ, Ромпетрол, Еко и другите големи петролни компании се обединят в някакъв картел тежко и горко на България. Не мисли, че като тук се пъне Тиквун в Европа ще му простят простотиите. А доколкото аз съм запознат нямаш идея колко лъжи и простотии избълваха през последните дни Тиквун, Караниколов и Горанов. Свят ще ти се завие и като разбереш истината ще скочищ срещу тях.
48
1
 
4
 
! Отговори
До ЦРУ преди 3 години
Продължаваш да пишеш неграмотно и непонятно. Поеми малко въздух за да не ти се пръсне някоя основна вена. Доказа, че може и да можеш да четеш, но не разбираш написаното. Пишеш много, но не казваш нищо.
47
2
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До До тиквунчетата - верно ли, я кажи? Защо седи тук тогава "могъщия" Лукойл и смъква от българския потребител седем кожи с неясни оправдания? Нещо ти се бъгва версията. Я пак направи справка с Масква и пак ела да напишеш нещо.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С години картел нямаше, но дни след като държавата обяви, че ще прави собствени бензиностанции - вече има :DЕ, не, това е пълно порно вече.
45
0
 
3
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
До До ЦРУ......Дерипаска - човека на Путин ....ПЪЛНЕШЕ ОФШОРНИТЕ сметки на Путин ....сега е негов ВРАГ......защото САЩ го " ЗАНУЛИХА "...СВОБОДА ...САЩ...са непонятни думи за за полираният ти промит животински мозък. Най-трудно Делипаска прие това . ЧЕ МУ АНУЛИРАХА ВИЗАТА за Сащ - няма право да стъпва в САЩ...и вс. сметки -блокирани ...КАКТО и на други олигарси .приближени до Путин !
44
1
 
2
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
До До ЦРУ......Дерипаска - човека на Путин ....ПЪЛНЕШЕ ОФШОРНИТЕ сметки на Путин ....сега е негов ВРАГ......защото САЩ го " ЗАНУЛИХА "...СВОБОДА ...САЩ...са непонятни думи за за полираният ти промит животински мозък. Най-трудно Делипаска прие това . ЧЕ МУ АНУЛИРАХА ВИЗАТА за Сащ - няма право да стъпва в САЩ...и вс. сметки -блокирани ...КАКТО и на други олигарси .приближени до Путин !
43
2
 
5
 
! Отговори
До ЦРУ преди 3 години
Първо се научи да пишеш на български език, че нещо бъркаш думите.Дерипаска води дела срещу Черна Гора за 900млн евро в Подгорица и Кипър.Свобода и ЦРУ респективно САЩ са несъвместими понятия,но явно гладкия ти мозък е същия като този на Тик.вун. Изчезна коментара на един,който твърдеше, че Черна Гора и боксит е оксиморон.Явно такива като теб и него образованието ви идва единствено от Уикипедия!Ако коеф.ти на интелигентност е по-висок от този на тухла четворка ще си намериш граматическите грешки!
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И каква санкция ще наложат на юридическо лице с нестопанска цел, което по принцип не извършва стопанска дейност? Малко шменти - капели - за да смятат хората, че има справедливост и държавата атакува и монополистите.
41
0
 
15
 
! Отговори
Хохо преди 3 години
Нямало картел викате...!
40
0
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Това е удар срещу честния частен бизнес в България!Ваш: Платон Маковский
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До тиквунчетатаЧерна Гора и боксит? Това е някакъв оксиморон. Имат някакви залежи, но никой не ги брои за нищо. Все едно да кажеш че ние изнасяме боксит.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а сега..КОЙ подшушна,че ще има проверка и да не отворят????..
37
5
 
13
 
! Отговори
До тиквунчетата преди 3 години
Тиквун да пита "своя"приятел-премиера на Черна гора!Под натиск от САЩ отделиха Ч.Гора от Сърбия с идеята да получат лесен достъп до боксита.Това е алуминиева руда,а това е металът без които не може да се произведе никаква сплав.Проблема беше,че целия бранш беше под контрола на Дерипаска.И когато Ч.Гора почна да притиска Дерипаска,той просто затвори ВСИЧКИ РАБОТНИ МЕСТА И НАСТАНА ГЛАД!Да ви изглежда познато?!Само Лукойл има годишен бюджет 5пъти по-голям от този на България и не им пука за нас!!!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилевНа Костов му бе наредено какво и как да продава! Луканов се опита нещо и изгоря...

Спонсорирани публикации