Силезия е "полският Ухан", 2/3 от заразените в Полша са там

През следващите две седмици масово ще бъдат тествани миньори
20 май 2020 00:15, Анисия Иванова
18
Силезия е "полският Ухан", 2/3 от заразените в Полша са там
Снимка: БГНЕС

Заразените с коронавирус в цяла Полша са общо около 18 000. Близо 5000 от тях са регистрирани в областта Силезия. От тях около 1000 са миньори. И броят на инфекциите в този регион продължава да нараства.

В момента две трети от всички новозаразени в страната са именно от областта Силезия. Междувременно тя вече е наричана "полският Ухан" - включително и защото правителството възнамеряваше, по информация на медиите в страната, да наложи блокада на целия регион, както китайските власти постъпиха с Ухан. Варшава отрича да е имала подобни намерения. Факт е, обаче, че заради тревожното увеличаване на случаите на коронавирус в три от всичките 30 мини в Горна Силезия добивът на въглища временно е преустановен.

Заради коронавируса сега в асансьорите се качват два пъти по-малко хора. Съкратено е и работното време на смените. В мините се работи 4 дни в седмицата, а заплатите на миньорите са намалели с 20 процента, пише "Дойче веле".

Полската енергетика е силно зависима от въглищата - 80% от енергийното производство в страната е на въглища. В минния бранш са заети общо 180 000 души. 90 000 от тях работят под земята. От години добивът на въглища систематично намалява, съкращават се работни места. Ограниченията заради сегашната пандемия дават повод за спекулации, че този курс ще продължи.

Настроенията в бранша могат да се отразят на резултатите от президентските избори в Полша. Затова настоящият президент и кандидат за следващ мандат от "Право и справедливост" Анджей Дуда полага усилия да се хареса на миньорите. В Twitter той написа следното: "Тези дни всички сме от Силезия. Заедно ние ще победим пандемията".

Междувременно полското правителство реши, че през следващите две седмици масово ще бъдат тествани миньори. Дотук в Силезия са тествани около 15 000. Заместник-кметът на миньорския град Руда Слашка Кжищоф Майер смята, че мерките са закъснели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
ngogo преди 3 години
Един се бъзикаше, че вирусът бил икономически грамотен - поразявал все най-важните индистриални центрове - Хубей, Милано, Испания там някакъв, сега Силезия. Тука в България хубавото му е, че няма какво да порази - мъчи се да удари Мола, ама той затворен
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво от тва ? Требва да ревна ли за полниците ?
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно успя да направи президента ,част от българите да отричат опастността от корона вируса.Активен помощник му е и Славчо Учиндолски.
10
8
 
14
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Не, бай ***. Бай *** вЕрва на мутрата, връзва се на платени статии, мисли си, че далавераджията за милиони и известен психопат Годжи е "много свестен, загрижен и напрегнат". Бай *** ще се разболее от бактериална пневмония, защото не сваля мазната маска, бай *** няма да има икономика, бай *** обрече хиляди болни на смърт, отлагайки плановото им лечение с 3 месеца. Бай *** се топи с 300 души на ден и над 9200 на месец от какво ли не, ама е в шок и ужас от грипа.
9
25
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** продължава обаче да твърди, че този вирус е елементарен или изобщо не съществува...Щрака с пръсти по кръчмите и не усеща, как сам си го нач'уква два ката...
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5000 от 18000 не е 2/3 а даже по малко от 1/3!!!За написалия статията 2/3 е повече от 1/3!!!
7
5
 
8
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Силезия е точно толкова "полска", колкото Цариброд и Босилеград са сръбски. Шляхтичите имат някои смъртни грехове и това е може би възмездие.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми... хубуАй лека нощ
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално за този регион . Почват работа в мините доста млади. Проблемите с белите дробове още на 20-25 години не са рядкост. Това им е поминакът.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
днес имаше една подобна новина за Чвхия, само днес случаите били 111 нови ... пък то се оказа, че са направили много повече тестове от нормалното и като болните все са си 1% от изследваните на ден
3
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
OOOOAAAAAA УЖАААСССкой се впряга още на тия глупости, всички вече трябва да са разбрали, че нито ще има втора вълна, нито ще мрем като мухи, нито генерала ще вземе трета звездаББ днес официално му благодари и каза в очите, че това му е предостатъчно
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чшшшш я се сопри. Тва са поляци. Или ще си четем истории.
1
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Модерни времена, да не забравяме как в САЩ не много отдавна направо са зазидвали миньорите китайци, дори Стивън Кинг цял роман си е написал по тази тема.

Спонсорирани публикации