Ретинол - в кои митове за него не бива да вярвате?

Той не дразни кожата около очите
1
Ретинол - в кои митове за него не бива да вярвате?
IStockphoto

Що се отнася до съставките против стареене на кожата, няма по-предпочитана и в същото време по-неразбрана от ретинола. Набързо ще назовем само няколко от многобройните му предимства. Съставката, която е форма на витамин A, се смята за оръжие срещу появата на фини линии, свежда до минимум пигментацията, засилва производството на колаген и дори може да се бори с увреждания на кожата от слънцето.

Но въпреки всичките си известни ефекти, ретинолът и неговите производни идват дори с още повече погрешни схващания, които объркват дори и най-големите привърженици на грижа за кожата. За да помогне за развенчаването на някои често срещани митове, списанието „Harper's Bazaar“ се консултира с д-р Мишел Скауайър, която е консултант по грижа за кожата.
 
Ето 6 мита за ретинола
 
1. Ретинолът и ретиноловата киселина са едно и също нещо
 
Най-общо казано, да. И двата продукта имат за цел да осигурят едни и същи ползи, но това не е толкова просто. Ретиноловата киселина се намира в продукти, които се отпускат само по лекарско предписание. Те директно проникват в кожата и се свързват с клетъчните рецептори, за да се борят с видимото стареене.
 
Ретинолът, от своя страна, е по-слабо производно на витамин A, който се предлага и без рецепта. За да подейства на кожата, той трябва да се превърне в ретинолова киселина на клетъчно ниво. „Ретиноловата киселина, най-често наричана третионин, има доказан ефект при клинични проучвания и се счита за златното лечение при увреждания от слънцето и стареенето на кожата“, казва д-р Скауайър. 
 
Тя обаче предупреждава, че това е лекарство, а не козметично средство и се предлага само и единствено срещу лекарско предписание.

2. Ретинолът не трябва да се използва около очите
 
Нека да развенчаем този мит веднъж завинаги: Всъщност, ретинолът може спокойно да се използва около очите, но първо трябва да си направите тест на кожата. Това означава да нанесете малко количество от продукта върху кожата си и да го оставите в продължение на 24 часа. След това измийте зоната и вижте дали имате някакво зачервяване, раздразнение или сърбеж. Ако всичко е наред, тогава имате право да използвате продукта.
 
Още популярни мита за ретинола четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации