Това ли ще е последното бдение в памет на жертвите на Тянанмън?

Жителите на Хонконг са притеснени
7 юни 2020 21:40, Нели Христова
43
Това ли ще е последното бдение в памет на жертвите на Тянанмън?
Снимка: БГНЕС

На първата годишнина от протестите на площад Тянанмън 50 хил. души се събират в Хонконг, за да почетат паметта на убитите. Това е единственият намек за демокрация на територията на Китай. В продължение на 30 години нощните бдения са организирани в Хонконг, докато в останалата част на Китай са забранени. До тази година.

Още по темата

Тази година събитието бе отменено заради пандемията от COVID-19. То все пак се състоя благодарение на група хора, които решиха да пренебрегнат правилата. Всички те се страхуват от едно - това да не е последният път, в който ще бъде почетена паметта на жертвите на Тянанмън.

"Аз бях домакин на бдението в продължение на 10 години. Тази година то бе отменено, като всички останали големи събирания, заради коронавируса. Но след като се прие новият закон за сигурността, може би никога повече няма да организираме бдението. Все още се опитвам да осъзная новината. Притеснена съм", казва Лит Минг-Уай пред BBC.

Преди дни Китай реши да приеме нов закон, който превръща подкопаването на властта на Пекин в Хонконг в престъпление. Според властите свободата на града няма да бъде засегната. Но обществото не им вярва.

В театър в Хонконг се играе пиесата "35-ти май", която разказва историята на семейство, чийто син е убит по време на протестите.

"Имам за патриот, тъй като се надявам, че властите в страната ми ще осъзнаят какво са сторили грешно. Играем пиесата само в Хонконг. Можеш да видиш, че публиката наистина има нужда от нея и искат да я гледат", казва сценаристът Кандис Чонг.  За това на 4 юни пиесата бе излъчвана онлайн безплатно.

"Има страх. Хората се чувстват заплашени. Но не искам да се предам толкова бързо", казва Лит Минг-Уай.

Въпреки страха обаче, хиляди се събраха на 4 юни за да отбележат 31-та годишнина от събитията на площад Тянанмън. Полицията не се намеси, но следващата година сценарият може да е друг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
комуниста Че преди 3 години
Даръжте се Китаайци и Руснаци и Венецуела,Бразилия Индия,Куба,Иран,Виетнам,Северна Корея световният мир се крепи именно на вас,Бог да ви пази
38
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До смях/37Не съм експерт, но като гледам, цените в центъра на шангхай са два пъти по-ниски от тези в центъра на хонгконг, така че не смятам, че загубата ще е огромна.
37
0
 
0
 
! Отговори
смях преди 3 години
Въпросът е ***, готови ли са богатите китайци да дадат Хонконг за курбан. Да отпишат няколко стотин милиарда от прескъпа недвижима собственост, но да отнемат и малката свобода на английските китайци. Според мен са готови. Хонгконг е в ролята на Картаген преди третата пуническа война. Обезоръжен, богат и на милостта на силните. Съдбата му е ясна.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците масово пазаруват в Уолмарт. А там стоките са само китайски. САЩ вече бе произвеждат, безработицата реално е 40%.
35
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Демокрация ли искате? Забравихте двете опиумни войни, извинете двата опита за демократизиране на Китай.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
значи рубладжиите вече трябва да им викаме юанаджии))):
33
3
 
0
 
! Отговори
аа преди 3 години
И ако американците си изнесат производствата обратно в Америка - китайците загиват. Но и американците ще са в лоша позиция при такъв развой на нещата. Защото на база на това, че американските производства са там, Китай връща услугата с изкупуване на американски дълг, което си е чисто връщане на ресто. Още повече, че на всеки е ясно, че това е и средство за натиск. Защото ако американците спрат да изплащат дълга си, то китайците потъват моменталически.
32
2
 
1
 
! Отговори
аа преди 3 години
До 24Не са правилни предположенията ти. Русия не е първа военна сила. Всъщност е в топ 10. Америка си остава първа военна сила и скоро това няма да се промени. Но в крайна сметка е хубаво Русия да укрепва военно, за да е противовес на американците. Прсото защото всеки един монопол - икономически или военнен е пагубен за хората. Колкото до икономиката - Русия няма скоро да стане първа икономическа сила. Китай са силни заради американците. Просто те изнесоха цялата си икономика там, после и ЕС.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В блатная бутат лекарите от прозорците и никой не се обажда......
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗащото той иска да върне работните места на американците,затова го прави,за хората от САЩ го прави.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боб фърлям за Тън Мън,сън няма да спя заради тях!
28
2
 
2
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
До Анонимен 26А бе ти май само в Уолмарт си пазурувал щом хвалиш качеството им!
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де, никой не купува и китайски стоки и всеки като види в магазин китайска стока казва - не, не купувам, а Китай първа световна икономика - ха ха хаааа....
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уолмарт изхвърли всички американски стоки от рафтовете си, и сега във всяко кътче на САЩ се продават китайски стоки. Американската икономика не може да конкурира китайската по цени и качество, американците които преди произвеждаха стоките които сега са заменени с китайски са без работа. В САЩ има цели пустеещи градове пълни с бездомници и безработни защото няма работа.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16 до 18От 11 години аз и моите приятели и бизнес партньори купуваме само китайски стоки и винаги са били отлично качество и доказана надеждност.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СССР и източния блок края на 90те бяха вече в тежест аз Русия и Горбачов добре направи, че ги разпусна, но грешката му беше, че се довери на запада и пое западна ориентация. А трябваше да запази КПСС и еднопартияната система, а демократите да изпрати в Сибир, както постъпиха в Китай, и сега Русия щеше да бъде първа, а не пета световна икономика. Но както и да е, Русия отново е първа военна и технологична сила, и скоро ще бъде и първата световна икономика.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юанът постепенно измества долара.
22
2
 
2
 
! Отговори
16 до 18 преди 3 години
Човек допуска грешки.Оттук нататък като вляза в магазин и видя,че нещо е произведено в Китай няма да го купувам.Изумен съм как нещо което се произвежда с машини(свредло) може да е криво!Колко мърляч трябва да е работника в Китай???Явно е мърляч номер едно в света!Но и ние ако имахме свестни управници те биха забранили вноса от Китай.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 12Преди 7,5 години аз и четирима мои приятели купихме китайски инструменти и електоуреди и до сега ги ползаме без никакъв проблем - като нови са.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 11А аз и трима мои приятели наскоро също купихме китайски свредла за перфоратор и всичките бяха прави и отлично качество.

Спонсорирани публикации