Джасиндаманията – защо всички обичат премиера на Нова Зеландия?

Тя успява да се справи с кризите така, както никой друг не може
10 юни 2020 20:40, Нели Христова
88
Джасиндаманията – защо всички обичат премиера на Нова Зеландия?
Снимка: БГНЕС

През октомври 2017 година Джасинда Ардерн стана премиер на Нова Зеландия и най-младият лидер на страната от 150 години насам. Нейният начин на управление предизвика похвалите от медиите из цялото земно кълбо.

Австралийците, дори и американците се шегуват, че искат да я разменят за своите лидери, но Нова Зеландия не си я дава. Благодарение на нея страната пребори COVID-19, оръжията вече не се продават свободно, а правителството прави всичко възможно да се справи и с климатичните промени.

Не случайно всички са изпаднали в... Джасиндамания.

Малко след като Ардерн стъпи в длъжност, тя роди и първото си дете. Така се превърна едва във втория държавен глава, който ражда, докато е на власт и първият лидер, който си взима отпуск по майчинство. Джасинда се върна на работа шест седмици по-късно и отново се появи в медиите, тъй като малката Неве се появи заедно с нея на конференция на ООН.

По този начин премиерът на Нова Зеландия изпрати силно съобщение на жените по цял свят - не е нужно да избирате между семейство и кариера. Може да имате и двете. Всъщност, когато водещ на телевизионно предаване я пита през 2017 г. дали жените все още трябва да избират между успеха и децата, тя отговаря: "Напълно неприемливо е на жените да трябва да отговарят на този въпрос на работното си място."

По време на нейното управление Нова Зеландия преживя първата си смъртоносна терористична атака над мюсюлманското общество.

51 души загубиха живота си, а ужасената Джасинда веднага се изправи пред своят народ: "Хората избраха Нова Зеландия защото е безопасна, защото няма място за омраза или расизъм. Защото ние представляваме разнообразието, милостта, състраданието, ние сме дом за онези, които споделят ценностите ни. Подслон за онези, които имат нужда от него."

Това, което предизвиква най-голямо възхищение е факта, че Ардерн не назовава терориста по име: "Ти може да си избрал нас, но ние категорично те отхвърляме и осъждаме", заяви тя.

Самата Джасинда е агностик, но застана редом с мюсюлманите, призова за спиране на омразата, а най-значимата й стъпка бе да затегне контрола над купуването на оръжия в страната. Нещо, от което Америка има нужда от години, но никой така и не успява да въведе.

Следващата криза, която удари Нова Зеландия, бе COVID-19. И тук Джасинда бе похвалена за бързата си и адекватна реакция. Тя остави решенията в ръцете на експертите. Въведе мерките навреме, а 92% от обществото ги одобри. В резултат на това страната вече няма нито един активен случай на коронавирус и може да се върне спокойно към стария си начин на живот. 

По време на епидемията тя държеше редовни брифинги, дори използваше Facebook, за да се свърже на живо с гражданите и да ги попита как са в тези мрачни времена.

Във връзка на живо тя бе с домашните си дрехи, признавайки, че е сложно да сложиш малко дете да спи. А целият свят въздъхна с умиление, когато по време на една от пресконференциите, репортер забрави въпроса си. Вместо да се напрегне, Джасинда му каза: "Няма проблем, ще се върнем пак към теб. Но сега се притеснявам за това, дали спиш достатъчно, Джейсън." Почитателите на Ардерн веднага отбелязоха, че в САЩ журналистите са под постоянна атака от страна на Тръмп, а в Китай и много други страни са уволнявани. Също така тя намали заплатата си с 20%, за да е съпричастна с всички, които са останали без работа.

А докато даваше интервю относно обстановката след разхлабването на мерките, земетресение разлюля Нова Зеландия. Вместо да се паникьоса Джасинда, която бе на живо по телевизията се усмихна и каза: "О, това беше силно разлюляване. Имаше земетресение, ако се чудите защо нещата зад мен се клатят." След това тя увери водещия, че е добре и че не е под клатещи се и висящи светлини, така че интервюто може да продължи.

Когато обяви края на пандемията, Джасинда призна, че "е потанцувала малко" и заяви: "Мога да приключа само с едно просто: "Благодаря, Нова Зеландия".

Най-важната мисия на Ардерн обаче са правата на жените: "От всички неща, които искам да постигна, равноправието между половете е на върха на списъка ми."

Една от стъпките, които тя предприе, бе да направи всички санитарни продукти безплатни за момичетата в училище. Политиката й също така е насочена към осигуряване на по-добър живот за децата и намаляване на броя на онези, които живеят в бедност. Преди да стане премиер тя работи в младежка организация.

"Ако ме попитате, защо избрах политиката, отговорът ми е много прост - заради децата", казва Джасинда. И за да е сигурна, че те ще имат бъдеще, тя се опитва да намали максимално вредните емисии, които Нова Зеландия излъчва. През 2018 г. забранява използването на пластмасови торбички за еднократна употреба, а онези, които нарушават забраната, трябва да плащат глоба от 65 хил. долара. А зад това действие стои едно писмо, написано от... децата.

"Ние сме малка нация и сме изключително малка част от глобалните емисии, но сме заобиколени от островни държави, които страдат тежко заради промените в климата. Искам да покажем, че ние можем и ще поведем промяната", казва Джасинда.

Джасинда е родена през 1980 година в мормонско семейство. Баща й е полицай, а майка й работи в училищна кафетерия. Още от малка е шокирана от социалните несправедливости, които вижда около себе си.

На 14 години намира първата си работа в ресторант за фиш енд чипс.

"Спомням си как майка ми ми помагаше да направя първото си CV, което на 14 години включва неща като "победител в състезание за готвене" и сертификатите, които си получил в училище. Вървяхме по главната улица и аз влизах в различни магазини и питах дали имат работа за ученици", разказва тя.

По същото време успява да убеди директора в училище да позволи на момичетата да носят панталони, а не само поли. Четири години по-късно леля й Мари я запалва по политиката. Тя става част от партията на Лейбъристите и взима участие в първите си избори. През 2001 г., когато завършва своето образование в сферата на политиката, тя става част от кабинета на премиера по онова време Хелън Кларк. След това е външен министър по време на правителството на Фил Гоф.

На 25 години Джасинда живее с трима свои приятели, които са хомосексуалисти. Тогава тя решава да напусне църквата на мормоните, защото според нея вижданията й са хомофобски.

И така, на 37 г., тя става най-младият лидер от Лейбъристката партия. Според нея най-важното качество на политика е да може да успокои притеснените хора в моменти на криза. Методът си описва просто, само с една дума - милост. Джасинда ще остане в историята, като първият премиер, който е станал част от Прайд шествието в Оукланд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
10
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Аз си я обичам Джасинда защото е Киви (тоест новозеландка) и говори английски смешно -:))А иначе - поздравления за това, че се е справила с коронавируса, с борбата срещу оръжията и всичко останало!
13
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ние пък си имаме Бокофобия
12
8
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
до 13Хубаво е да видиш "плюнката" как е 2 пъти по голяма от България :D На картата изглежда малка да ... Ама не е ...
11
3
 
14
 
! Отговори
Брудос преди 3 години
Досега бях сигурен че в глобален мащаб наш Бойко се справя най -добре с разните кризички и по-големи кризи. Жалко, до сега се гордеех с него но се оказва че някаква си четиредесет-годишна женица, от краят на света, взема маслото от Боковата филия. Ще чакаме, той ще е най-добър по някоя друга дисциплина и тогава ще си чукнем по едно...
10
15
 
21
 
! Отговори
1 преди 3 години
Управлява една плюнка държава, която е естествено изолирана и е много лесно да се прилагат повсеместни ефективни мерки. Добавяте към това и благосъстоянието на Нова Зеландия, за която тая пръчка няма никаква заслуга, и модерните ценности на всяко "малцинство" да се правят реверанси - ето ви Джасиндамания.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Александрия Оказио-Кортез е копие на Джасиндра и двете имат социалистически виждания.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Бойко е велик, всички тук го обичат - въобще пълен съпорт !
7
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бедното дете, с тази физиономия сигурно е била обиждана в училище.
6
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам вместо Бойко да изберем едно шимпанзе за период от 4 години за премиер. Нека да имаме министри които да са специалисти в областта си, а не пожарникар - премиер, недоказал се икономист - Министър на финансите и т.н.Нека да дадем шанс на шимпанзето, ако показателите са близки до Бойковите да оставим шимпанзето, ще има повече шанс за развитие и за подобряване на показателите
5
7
 
30
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Защото е млада, симпатична, интелигентна и компетентна. А ние си имаме един дето се кълне, че телефонът му нямал кирилица.
4
21
 
6
 
! Отговори
мисирка преди 3 години
Изобщо не знаех че тия имат премиер, а и не съм сигурен къде изобщо е тази държавица.
3
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната феминизирана комунистка...
2
11
 
22
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Интелигентна жена с добро сърце мислеща за ..... всички.
1
3
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
А пък тука,си разпределяме...еврофондове под масата и сме за...пример на целия ЕС.Къде сме...ние и къде е Нова Зеландия;все едно от Земята до...небето.