Как решаваме една статуя да бъде премахната, а трябва ли и има ли цензура?

Три държави с три различни подхода към историята
28 юни 2020 21:39, Нели Христова
41
Как решаваме една статуя да бъде премахната, а трябва ли и има ли цензура?
Мястото, където някога се е издигала статуята на Садам Хюсеин. СНИМКА: БГНЕС

В историята това често се случва - днешните герои се превръщат в утрешните злодеи. Последните протести в САЩ и в Европа доведоха до нова вълна от сваляне на статуи. И докато за едни, като монументите на крал Леополд в Белгия и генералите на Конфидерацията в САЩ, е разбираемо, то призивите за свалянето на статуите на Чърчил и дори Ганди изглеждат като силно преекспониране на ситуацията. Как решаваме, че една статуя трябва падне? А трябва ли наистина? Не е ли това едно "пренаписване" и "цензуриране" на историята?

Как сваляш статуи без да променяш миналото? Ирак, Германия и Индия имат отговор на въпроса.

"След 100 години децата трябва да си кажат - това е диктаторът, управлявал Ирак"

"Американците са тук!", крещи съседът на Гайт Абдул-Ахад в един хубав пролетен ден през 2003 година в Багдад.

Мъжът излиза на улицата и вижда американските войници, които с оръжия в ръце се придвижват към площад "Фирдос" в чиито център се издига статуята на президента Садам Хюсеин, който маха на народа. Тълпа от иракчани вече са в подножието на монумента, опитвайки се да я свалят, ала тя не помръдва. Тогава се появява една от бойните машини на американците. Един от войниците слиза и закача въже около главата на Хюсеин.

"Не, не го правете", мисли си Гайт Абдул-Ахад. Но статуята е съборена, влачена из града, а след това мъжете използват обувките си, за да я удрят. По този начин те слагат края на доминацията на режима му. Скоро всички статуи на Хюсеин из Ирак са свалени.

"Очите и мустакът на Садам те преследваха където и да отидеш", казва Гайт Абдул-Ахад пред BBC. По думите му, денят, в който статуята пада, всички осъзнават, че е дошъл краят на 30-години репресия.

"Осъзнахме, че този човек, който доминираше живота ни, а той бе по-голям и от Бог за нас, вече го няма. Премахнат е", казва мъжът.

Много от статуите са разтопени, други продадени на колекционери. Никой не знае какво точно се е случило с всички тях. Един ден просто вече ги нямало. Дълги години мястото в центъра на площад "Фирдос" стои празно. Никой не може да реши чия статуя да заеме пиадестала, на който някога е издиган Садам. Накрая и той е премахнат, а там вече има парк.

"Сега годината е 2020. Ние не виждаме нищо от ерата на Садам Хюсеин и това помага историята да бъде заличена", казва Абдул-Ахад, който вече работи като журналист за The Guardian. Той не искал строгите очи на бившия президент да го гледат от високо в центъра на Багдад, но е на мнение, че щеше да е добре статуята да бъде преместена в музей или в някой парк в покрайнините.

"В противен случай историята ще бъде забравена. А е важно децата след сто години да виждат лицето на този мъж и да си казват: "Ето това е диктаторът, който някога е управлявал Ирак."

Разхождайки се из Германия, няма да видите нито една статуя от нацистката ера. Повечето от тях са унищожени по време на бомбандировките през Втората световна война, други са претопени и са използвани, за да бъдат издигнати отново сградите. Заповед на победилите съюзници от 1946 година прави всеки един манифест, свързан с Третия райх, включително и статуите - престъпление.

"Дори думата "статуя" е демоде"

"Как една страна може да продължи напред със статуи на подтисници и диктатори?", пита Даниел Либескинд, архитектът на Еврейския музей в Берлин. Той е на мнение, че трябва да се отървем от всичко, което обижда справедливостта и истината.

"Това направи Германия", категоричен е той. Но свалянето на статуите не означава, че трябва да се заличи историята.

Споменът за Германия идва по-късно - през 60-те и 70-те. Тогава страната започва да признава тежкото си минало. Днес децата в училище учат за Холокоста и нацистите, всички са посетили поне един от бившите лагери. Вместо да поддържа статуите, страната решава да се фокусира върху престъпленията и техните жертви. А според Либескинд, който е наследник на оцелял евреин от Холокоста, Германия се справя перфектно с това да "покаже на света как се прави".

Според него, трудната история може да бъде показана, без да се показват статуи на хората, извършили престъпленията. Дори думата "статуя" звучи някак демоде за Либескинд.

"Така получи името си - Гробището за статуи"

В Делхи има парк, в който често се разхождат бездомни кучета, а децата от време на време играят крикет. Там се издигат няколко статуи, покрити с графити. След като Индия печели независимостта си през август 1947 година, никой не настоява монументите на монарсите да бъдат свалени. С течение на времето някои от тях са продадени обратно на Великобритания, други са преместени... в парка.

Той е известен като " Коронационеният парк". Някога там се провеждат пищни церемонии, когато нов британски монарх заеме престола. Но днес паркът е мястото, където се съхраняват статуите на бившите колониални пратеници. Там монументите се издигат "извън погледа и ума", казва Менон, основателят на Индийския национален тръст за изкуство и културно наследство.

"И така получи името си, казва той. - Гробището за статуи."

Една от най-емблематичните статуи, които почиват там, е на крал Джордж V, която дълго време се издига в центъра на Делхи. Десетилетие, след като Индия вече е независима, хората осъзнават, че не трябва британски крал да заема толкова видно място. И така той е преместен в "Гробището за статуи". Пиедесталът му обаче и до днес стои празен. Никой не може да стигне до консенсус какво да се сложи там.

Според Менон има още какво да се свърши в Индия, а самите индийци все още изпитват трудност да говорят за колониалното си минало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
номер 33 преди 3 години
Христов, ти ако живееше в Америка, индианец ли искаш да си или цивилизован и преуспял човек ??? Питам, защото може да си избереш и първото...
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сегашните млади без да познават историята, директно я отхвърлят. Това което се зароди в САЩ и се пренесе в Европа, е т.н. "cancel culture", тоест култура която отхвърля всичко, което не и е по вкуса. Така паднаха паметници на велики мъже като Колумб, Вашингтон, Рузвелт, Франклин и т.н. Но както се казва, държава което заличава историята си, е обречена да я повтори!
31
0
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Рано е! Паметникът на азиатските див***ци ще изчезне в небитието веднага след атаката на NASA, така че имай търпение! бг
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато милионна тълпа изпадне в плен на емоциите , гняв и ярост - тя тръгва и помита всичко пред себе си. Но по принцип разрушаването на паметници е вандалщина
29
3
 
5
 
! Отговори
Аз пък питам преди 3 години
След като някои са недоволни от онези, които са създали днешна Америка, защо не се върнат в прародината си вместо да събарят паметниците на хората, без които САЩ днес щеше да представлява "безкрайни прерии", из които индианци преследват стада бизони?
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статуи сабарят вандалите. Те си мислят че техният възвишен морал им дава право да съдят всички поколения преди тях спрямо моментните си прищявки. Ако на там е тръгнал светът (към ново средновековие) с Wake инквизиция, мисло-престъпления и масов фанатизъм спонсориран от държавата, всяко следващо поколение ще руши каквото неразбира.
27
0
 
4
 
! Отговори
Шаран БГ преди 3 години
Всеки по разному тълкува наличието на статуя някаква или паметник - нечий.Втората Божа заповед е категорична: " Не си прави кумир и никакво изображение..........., не им се кланяй и не им служи ! " Но човек е колкото умен, толкова е и неразумен. И по религиозна, и по политическа линия е същото....... Скулптори, ваятели, архитекти и прочие майстори леяри и художници......и те хляб трябва да ядат! Всичко е преходно !
26
0
 
1
 
! Отговори
svetlio преди 3 години
В повечето случаи се събарят разни моменти барабар с правителствата им,а години по-късно се плаче и ридае за тях!
25
5
 
5
 
! Отговори
MY DICK YANKO преди 3 години
Време е да се събори и статуята на окупаторите ***
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да си намеря жена за една нощ,но не знам колко струва.
23
6
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
А .... Boрисов кога ще разкара от центъра на София мафията БСП, дето са се намърдали на Позитано 20 от 100 години?
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп вкара 10 години затвор за вандалите и то със задна дата.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам мнение по въпроса, но медиите явно заявиха, че по-добре ще е да си мълча. Иначе са ми подготвили разни думи... с РАС започваха, на ИСТ завършваха. с ХОМ започваха на ОФОБ завършваха...
20
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България - добро място за живеене? Не ме разсмивай, бе, турски пудел
19
8
 
4
 
! Отговори
None преди 3 години
МММ да има една статуя пред парламента и една близо до орлов мост на който също им е дошло времето ...
18
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо трябва да се махнат уж българските сайтове предлагащи руски опорки, после ужбългарите дето са руски агенти и най накрая всички руски и съветски уж паметници.България без всякакво руско присъствие ще бъде най доброто място за живеене в Европа.
17
10
 
8
 
! Отговори
1С.Цанев БГхроники преди 3 години
Разказват, че веднъж Стамболов, като отишъл в двореца, пошепнали му многозначително, че князът е в банята с двама ординарци, нашият дивак нахълтал в банята и що да види: Фердинанд и ординарците, голи-голенички, направили си древногръцко влакче: Фердинанд по средата, Свиленчо отпред, отзад Сюлейманчо, пуф-паф, пуф-паф... Ординарците, като видели свирепия Стамболов, побягнали, Стамболов си разпасал каиша и започнал да налага голия Ферди
16
9
 
7
 
! Отговори
2С.Цанев БГхроники преди 3 години
Ферди крещи:- Как смееш да биеш княза българский!- Какъв български княз си ти - вика Стамболов и плющи с каиша, - кога те *** турски манафин, аз та доведох в България - вика и бий, - аз ша та изгоня, ей тъй гол ша та гоня с каиша от София до Лом - вика и бий, - пред очите на целокупния български народ, да та плюй и да та замеря с камъни - вика и бий, - ша та кача на парахода Крум Страшний" и гол ша та изфърля на виенското пристанище, мамка ти ***
15
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По темата да добява че имаме един паметник на съветската армия за махане.Щом сега е модерно да се махат паметници значи е време да го махнем .
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 8 Навремето не някой друг, а точно Стефан Стамболов е настоявал във Великото народно събрание в Търново , граф Игнатиев да бъде избран за български княз и това никак не е случайно. Докога ще си служите с тия долни лъжи, аз не знам. Разбра ли бе, кривоуста лъжлива утрепалко?

Спонсорирани публикации