Как мексиканските картели извличат полза от коронавируса?

Те раздават храна на бедните, останали без доходи заради COVID кризата
12 юли 2020 21:00, Нели Христова
14
Как мексиканските картели извличат полза от коронавируса?
Снимка: BBC

Синалоанският картел е една от най-големите криминални групи в Мексико. Тя търгува с наркотици, като хероин и фентанил, подхранвайки опиодната криза, унищожила стотици животи в страната. Групировката търгува и с оръжия, като по този начин подхранва в продължение на десетилетията насилие по улиците на Мексико.

Но този път в склада, където Синалоанският картел държи наркотиците и оръжията си, се пакетират риба тон, ориз и тоалетна хартия, които ще бъдат раздадени на бедните в Мексико. BBC получава специален достъп до операцията на групировката.

"В този момент хората имат повече нужда от всякога от нас, наркосите, защото правителството не им помага изобщо. Ще раздадем храната по градчетата, на всички бедни хора, които нямам достатъчно средства, за да се издържат заради ситуацията с COVID-19", признава Хосе, един от членовете на картела.

Пакетите храна имат и специален етикет - те носят лика и името на Хоакин Гусман, по-познат като Ел Чапо, който сега излежава доживотна присъда в един от най-охраняваните затвори в САЩ. Именно Гусман е лидерът на Синалоанския картел.

Криминалните групировки по цял свят винаги са се възползвали от кризите и бедността на хората, за да увеличават влиянието и подкрепата си. А спирането на икономиката по цял свят им даде нова възможност.

"Хората казват, че това са мръсни пари, но истаната е, че те ни помагат. Факт е, че ни дават храна - те не ни тероризират, те ни помагат", казва едно от момичетата, което се възползва от помощта на картела. Но според експертите, подобни прояви на доброта не са безвъзмездни.

"Картелите не са Робин Худ", казва експертът по сигурността Жерардо Родригез. Той обяснява, че в замяна на пакетите с храна, те получават подкрепата на обществото, защото за тях е много важно да имат един обществен щит, който да предпазва тях и семейството им от операциите организирани срещу тях.

Други картели в Мексико също прилагат тази техника, а това разгневи президента на страната, който застана плътно зад действията, които правителството му е предприело срещу пандемията.

"Виждал съм как престъпниците доставят пакети с храна, но това не помага. Това, което ще помогне, е да спрат с престъпленията си", каза на пресконференция президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор. От 2006 година насам, войната между престъпните групировки в Мексико е отнела живота на 250 хил. души. Много от жертвите са невинни хора, попаднали случайно между кръстосания огън.

След началото на карантината жертвите започват да се увеличават. Близо по 3000 души умират на месец.

"Разбира се, картелът върши и лоши неща, но това се дължи на факта, че трябва да се защитаваме от много неща - от нашите врагове, от правителството", обяснява Хосе. За да се движи напред, групировката продължава да разчита на насилие, но вижда помощта като ново силно оръжие.

"Да помагаме на хората е важно, защото без тях ние сме нищо. Винаги трябва да сме лоялни на хората за да продължаваме с бизнеса си.

 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Дилър преди 2 месеца
После те трябва да се отплащат подобаващо , като станат едни добри мулета. От картела са много добри визионери
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
като не помага държавата така става хората си правят друга държава
8
2
 
8
 
! Отговори
факт преди 2 месеца
Латиносите, и в частност мексиканците са ужасяващо подобни на африканците. И двете групи превъзхождат многократно циреите / мангилите , български граждани, по жестокост и зли, сатанински дела.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Днес.бг са собственост на групировка около бгОнЕър които пък са франчайз на Блумбърг.
Смятайте какви смешници са Блумбърг щом са дали бизнес на тия смешници.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Там хората си имат мафия а в Бг Мафията си има държава.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми как, като управляващите.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
пърдятв торбички и ги подаряват
3
0
 
36
 
! Отговори
Регресия преди 2 месеца
Dnes.bg пак пише "важните" за България неща, а цял ден няма нищо за националните протести в страната, които скоро май ще прераснат в гражданска война! Тогава сигурно ще пишат за популацията на маймуните в Южна Америка примерно. Просто нямам думи...
2
1
 
21
 
! Отговори
Г преди 2 месеца
Пък нашия Пеевски дарява респиратори..
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички престъпници печелят от вируса. И нелегалните и легалните. Печелят яко.