САЩ преобразуват бивша съветска база в Румъния, за да сдържат Русия

Това ще бъде крепост на НАТО в Черноморския регион, алармира Китай
31 юли 2020 00:15,
189
САЩ преобразуват бивша съветска база в Румъния, за да сдържат Русия
Снимка: БГНЕС

Според информация на американския вестник Stars and Stripes, Военновъздушните сили на САЩ наскоро са поискали от Конгреса повече от 130 милиона долара за модернизация на бивша съветска военна база в Централна Румъния. Базата може да се превърне във военен център за ВВС на САЩ в Югоизточна Европа и крепост на НАТО в Черноморския регион. Това допълнително ще засили военното сдържане на Русия в Източна Европа, пише китайският официозен ежедневник „Женмин жибао“ (China Daily), информира „Фокус“.

Още по темата

Отделяне на пари за възстановяването на бивша съветска база

Според съобщението Съединените щати очакват да осигурят близо 3,8 милиарда долара по Закона за разход на средства за отбрана 2021 г. в рамките на Европейската инициатива за сдържане, включително сума от близо 130,5 милиона доларза модернизиране на въздушната база Кимпия-Турзий в Централна Румъния. Ако бъде приет, този бюджетен проект ще бъде най-големият проект за военно строителство в чужбина, който Министерството на отбраната на САЩ ще реализира след старта на Европейската инициатива за сдържане през 2014 г.
Военновъздушните сили на САЩ заявиха в бюджета си, подаден в Конгреса, че „военновъздушната база Кимпия-Турзи е основният способ за европейското командване на САЩ да отговори на непрекъснато променящата се среда на европейска сигурност“. Миналата година европейското командване на военновъздушните сили на САЩ изпрати няколко дрона MQ-9 Reaper, разположени в Полша, в базата за кратък период от време, за да засилят мониторинга и контрола в Черноморския регион. Освен това американските военни многократно са изпращали в базата свои изтребители за дежурства.

Тази поредица от действия показва, че САЩ и техните съюзници искат да продължат да разширяват военните си действия в Източна Европа. Въпреки че Министерството на отбраната на САЩ непрекъснато увеличава инвестициите си в базата през последните години, в момента няма зона за кацане на големи военни самолети, така че категориите оръжия, които ВВС на САЩ могат да изпращат в базата, са ограничени, а възможността за изпълнение на мисии е намалена значително. В своята бюджетна декларация американските ВВС поискаха редица основни ремонти и модернизации на базата, включително промяна на защитните съоръжения за кацане на опасни товари, изграждане на повече зони за стоянки на самолетите, петролни депа и складове за осигуряване на вътрешна логистика в базата.

През 2019 г. ВВС на САЩ изразходва около 40 милиона долара за модернизиране на 71-а румънска военновъздушна база Кимпия-Турзи. Базата е построена от румънските ВВС през 2002 г. и се счита за най-добрата въздушна база в Румъния. След анексирането на Крим към Русия през 2014 г. Румъния получи граница с Руската федерация по море, така че за Румъния активната интеграция в НАТО, както и сдържането на Русия, допринасят за осигуряването на собствена стратегическа сигурност.

Множество сигнали за „завръщане в Източна Европа“

От юни САЩ и техните съюзници по НАТО последователно провеждат съвместни военни учения в Източна Европа. Американските ракетни разрушители влязоха в Черно море за трети път за годината, за да демонстрират своята мощ. След „изненадващото посещение“ на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспер в НАТО на 15 юни, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви значително намаляване на броя на американските войски, разположени в Германия. Външният свят вярва, че тази част от американските войски, изтеглени от Германия, ще бъде постоянно разположена в Полша. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че много европейски страни, включително Полша, балтийските държави и Черноморския регион, са увеличили американското военно присъствие.

Русия реагира много остро на тези събития. В руския Западен военен окръг отбраната в посока към Балтийско море беше засилена, а в Южния военен окръг бяха организирани въоръжени сили за цялостно наблюдение на движението на корабите на НАТО и навременна реакция на евентуални аварийни ситуации във водите на Черно море. Руският Балтийски, Черноморски и Северен флот също ще провеждат военни учения.

Игрите на САЩ и Русия стават норма

В бъдеще, като подкрепят разширяването на НАТО на изток, Съединените щати ще поставят по-голям акцент върху създаването на гранични сили за противовъздушна и противоракетна отбрана в съседните на Русия страни като Румъния, Полша и Украйна. Те също така ще засилят действителната бойна подготовка на НАТО и ще помогнат за изграждането на способности за съвместни бойни операции с цел всестранно и многостранно търсене на стратегическа блокада и военен натиск върху Русия.

Със сериозната липса на взаимно стратегическо доверие и все по-силна военна конфронтация между двете страни, Русия може да използва вътрешните конфликти в НАТО за укрепване на стратегическите ядрени сили и придвижване на военното разполагане, както и за укрепване на стратегическото превъзходство, за да получи изгодно положение във военната конфронтация.

В бъдеще стратегическите игри между САЩ и Русия в Източна Европа могат да покажат тенденция към дългосрочни и усложнения. Следователно рискът от „неволна стрелба“ все още ще съществува заради принудителните военни демонстрации от двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
12
 
7
 
! Отговори
Магучая адио преди 3 години
Добиваът на зелена енергия се усъвършенства и увеличава. Скоро нищо няма да се движи на нефтопродукти. По нататък и природният газ ще излезе от употреба. Светът няма да има нужда от нищо руско. Сегашното им трагично икономическо състояние ще се влоши още. Дори на движение Русофири няма да могат да превеждат редовно парите.Рускините ще ви молят за сфрика за да сложат нещо в устата, преди тритец водки.Могъща страна!
78
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До година и в България.
77
12
 
8
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Много добре! Браво на румънците! Имат си радар, сега и база! А баба Меркел го издуха! ПС: ние пак гледаме отстрани с такъв президент предател като Гумен Фа-т-мака!
76
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съюзникът на СССР САЩ бомбандира София през ВСВ
75
2
 
3
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
Странна защо не са се застъпили за Дрезден? Приказки от хиляда и една нощ. Застъпването на Сталин пред СЪЮЗНИКА САЩ не му попречило да ни обяви война.
74
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не Русия, ами САЩ бомбардираха София и други градове и избиха няколко хиляди цивилни българи без да преследват никава военно стратегизеска цел, просто пускаха бомби над цивилни българи.
73
4
 
3
 
! Отговори
До 73 преди 3 години
Щети се, ама е лъжаПрез "Заем-Наем" САЩ доставят повече от една трета от всички експлозиви, използвани от Съветския съюз по време на войната. САЩ и Британската империя предоставят 55 % от алуминия, който СССР използва по време на войната и повече от 80 % от медта.По "Заем-Наем" е изпратено и гориво за самолети, равняващо се на 57 % от това, което самостоятелно произвежда СССР. Голяма част от американското гориво е добавено към по-некачественото съветско, за да се произведе високо-октаново гориво за самолетите.В края на войната 33 % от всички машини, с които разполага Червената армия, са
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ се готвеха да избият няколко стотин хиляди българи както направи в Дрезден с бомбардировките. Само намесата на Русия и лично на Сталин спасява стотици хиляди българи от бомбите на американците.
71
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че когато ни бомбандираха САЩ още нямаха атомна бомба, че сигурно щяха да ни пуснат една. Като на японците. Толкова хуманно и справедливо
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колеги, почти няма живи ветерани от тази ужасна война. Пишем каквото сме прочели, или видели по тв. Никой не знае истината в онова време. Просто знаем финала. Как свърши войната. Победителите освен славата имат силата да променят факти.Кой прав кой крив. Всеки има гледна точка
69
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се учудвам защо се спомина СССР. Като гледам феновете му тук колко са далеч от реалността. Нищо добро не вещаят и за путинова Русия
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помщта на съюзнициге за Русия е около 7% от военните боеприпаси, гориво, храна, дрехи. Русия е благодарна, но и без тях Русия щеше да победи.
67
2
 
0
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
И каква е разликата? Пак агресори...
66
5
 
0
 
! Отговори
ХаХа преди 3 години
Военопрестъпникът САЩ бомбандира в съюз с военопрестъпника СССР.
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ избиха 1 милкион цивилни в Ирак, от които 200 хил деца. Под предлог за "оръжията за масово унищожение" на Саддам, които се оказаха пълна лъжа разпространявана от САЩ.
64
3
 
3
 
! Отговори
ХаХа преди 3 години
Най-видимата част от помощта е предоставянето на 400 000 джипа и камиони, 14 000 самолета, 8 000 трактора и строителни машини, както и 13 000 танка.Всъщност най-значимата помощ, която СССР получава през "Заем-Наем", е за покриването на чувствителните точки в съветското производство бензин, експлозиви, алуминий, цветни метали, радио-комуникация и др., казва историкът Борис Соколов.
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избиването на цивилно население по време на война се квалифицира като военно престъпление и геноцид. САЩ бомбардираха София и избиха хиляди цивилни мирни българи, не военни или стратегически обекти, ами целенасочено пускаха бомбите над цивилни българи. САЩ са военнопрестъпници.
62
8
 
2
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Дрън дрън. Сталин доставяше бензина на Хитлер да окупира полвин Европа. А без американските доставки нямаше да спечели войната.
61
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия която победи във ВСВ не е бомбардирала цивилни граждани за разлика от САЩ.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания в качеството си на съюзник на Германия.От там нататък не чакай цветя.

Спонсорирани публикации