Как "плаващата бомба" MV Rhosus се озова в Бейрут и 6 г. по-късно го взриви

Руският кораб трябвало да стигне в Мозамбик, но това така и не се случва
6 авг 2020 23:00, Нели Христова
87
Как "плаващата бомба" MV Rhosus се озова в Бейрут и 6 г. по-късно го взриви
Снимка: БГНЕС

През 2013 година корабът MV Rhosus акостира в Бейрут. На борда му има 2750 тона амониев нитрат. В следващите няколко години той, заедно с товара му от селскостопански торове, остава на пристанището без никакви предпазни мерки и въпреки многобройните сигнали, които властите подават. Според документи, получени от CNN, руският кораб MV Rhosus е трябвало да стигне в Мозамбик, но спира в Бейрут заради финансови затруднения на собственика. Той никога повече не напуска пристанището въпреки многократните предупреждения от директора на митническата служба на Ливан Бадри Дахер, че това е "плаваща бомба".

"Заради изключителната опасност, която представлява съхраняването на тези вещества при неподходящи климатични условия, отново отправяме искането към пристанищните власти незабавно да реекспортираме стоките, за да поддържаме безопасността на пристанището и работещите в него", пише в писмо от 2016 г. предшественикът на Дехер Чафик Мерхи.

Засега властите в Ливан не са определили MV Rhosus като източник на взрива, въпреки че съвпаденията са много. По думите на премиера на страната експлозията е причинена от 2750 тона амониев нитрат, съхраняван неправилно на пристанището от 6 години. Главният ръководител на отдела за сигурност в Ливан също заяви, че "силно експлозивен материал" е бил конфискуван години по-рано и съхраняван в склад, който е само на няколко минути пеша от улица, изпълнена с много търговски обекти и нощни клубове.

Плаващата бомба

Според записките на капитана Борис Прокошев през 2013 г. MV Rhosus отплава от Батуми, Грузия и се отправя към Мозамбик. На борда си той превозва 2750 тона амониев нитрат - индустриален химикал, който се използва по цял свят като тор, но и за изработката на експлозиви. Корабът плава под молдовски флаг и спира в Гърция, за да зареди. Тогава собственикът се свързва с екипажа, главно от руснаци и украинци, и им казва, че е пред фалит, за това те трябва да вземат допълнителен товар и чрез него да покрият разходите. Това ги отвежда в Бейрут.

Корабът е собственост на компанията Teto Shipping, а членовете на екипажа потвърждават, че тя се управлява от Игор Гречушкин, хабаровски бизнесмен, пребиваващ в Кипър.

В Бейрут MV Rhosus е задържан от местните власти заради "груби нарушения при експлоатацията на плавателен съд". Той не бил платил нужните пристанищни такси, а екипажът му бил подал множество жалби, гласи информация от Съюза на моряците в Русия представена на CNN. Корабът така и не възобновява пътешествието си към Мозамбик.

Екипажът му също остава блокиран на кораба в продължение на 11 месеца с изключително малко хранителни запаси.

"Пишех на Путин всеки ден. В един момент трябваше да продадем горивото и да използваме парите, за да наемем адвокат, защото никой не ни помагаше. Собственикът на кораба дори не ни осигуряваше храна и вода", разказва капитанът Борис Прокошев в радио интервю за "Ехо Москва".

В крайна сметка моряците зарязват кораба. "Според нашата информация руският екип по-късно се прибира у дома. Моряците не са получили заплатите си. По това време на борда на кораба е имало опасни вещества, които властите в Бейрут не са позволили да се разтоварят или да се натоварят на друг кораб", казват от Съюза.

През 2014 г. Михаил Войтенко, който ръководи онлайн издание, проследяващо морската активност, определя кораба като "плаваща бомба".

CNN мнокогратно се опитва да се свърже с Игор Гречушкин на кипърския му номер. Така и не успяват.

Предупреждения, които никой не чува

Според имейли, разменени между Прокошев и адвокатът от Бейрут Чарбел Дагер, който представлява екипажа в Ливан, амониевият нитрат е бил разтоварен на пристанището в Бейрут през ноември 2014 г. От тогава се съхранява в хангар, въпреки многократните предупреждения от директора на ливанската митница Бадри Дахер за "крайна опасност", която представлявал товарът.

Публичните съдебни документи, получени чрез известния ливански правозащитник Вадих Ал-Асмар, разкриват, че Дахер и неговият предшественик Мерхи са се обърнали към съда в Бейрут няколко пъти от 2014 година насам.

"В нашите жалби 19320/2014 от 5/12/2014 и 5/6/2015 [...] поискахме ваша чест да нареди на отговорните пристанищни власти да реекспортират амониев нитрат, който е свален от кораба на Рос и поставен в Митнически хангар номер 12 в пристанище Бейрут “, пише Дахер през 2017 година.

Той дори предлага товарът да се продаде на военните в Ливан. Но според съдебните документи, дори това не дава резултат. Пред CNN Дахер потвърждава, че е изпращал общо шест писма, но властите не отговарят на нито едно от тях.

"Пристанищната администрация не трябваше да разрешава на кораба да разтоварва химикалите в пристанището", каза той. "Първоначално те са отивали в Мозамбик, а не в Ливан."

В сряда генералният директор на пристанището в Бейрут Хасан Крайтем заяви пред телевизия OTV, че е съхранил материалите в хамбар номер 12 "според съдебните разпореждания".

наехме, че това са опасни материали, но не подозирахме, че са толкова опасни", допълва той и потвърждава, че искането за премахването им е бил поставен дори пред Държавна сигурност, но "въпросът така и не бил решен". По думите му в деня на взрива е била проведена поддръжка на вратата на склада. Тя е поправена до обяд. Какво се случва в часовете след това Крайтем не може да си обясни.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И защо кораба няма някакво по-разпознаваемо име?Например "Новичок" или "Имяни Ленина" за да е ясно и на най-пр0здтите тролейчета и да не се объркват .

Виж как като парфюмираха тройния агент Скрипал с "Новичок", не Зарин, не Иприт а НОВИЧОК .... .как цял свят разбра кой е виновника. Лично Путин.

Пък сега.... "корабът-бомба" дори и след взрива на половин Бейрут все още си стои цял целеничък и спокойно си ръждясва нейде закотвен в някой забутан край пристанището ... Мистерия .....
38
0
 
16
 
! Отговори
Сандански преди 3 месеца
През месец май 1921 г. във фабрика на BASF в Опау (дн. Лудвигсхафен, Германия) избухнали около 4500 тона амониев нитрат. Както много пъти дотогава, работниците във фабриката използвали експлозиви, за да раздробят спечения амониев нитрат и процедурата се считала за безопасна. При инцидента са убити 509 души и ранени 1917. Кратерът, който се получил, бил с размери 165 m дължина, 96 m широчина и 18,5 m дълбочина.

Демек - някой ги е взривил
37
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
Българи, до това води разпада на институциите и корупцията. Много хора знаели, но на никой не му е работа и накрая трагедия. Скоро и у нас, водата за Перник беше само предупреждение.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В началото дрънкаха, че е е Израел, Хизбалла, Чан Кай Ши, Фидел Кастро, Ясер Арафат и Джеймс Кук...
А се оказа, че самите ливанци.
Жалки тролингени.
35
0
 
13
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
Амониевата селитра не може да гръмне току така!Някой и е помогнал!Сега няма да описвам как и защо!Това не е специализиран и анономен форум от черния нет.Ако това се окаже атентат а не нещастен случаи това означава,че става твърде опасно да се живее в големите градове.Защото са твърде уязвими и към зарази и към всичко останало.Слушайте бай ви SS той ги разбира тези неща.
34
13
 
4
 
! Отговори
Провал преди 3 месеца
Нова мизерия, пак руснаци, пак няма да си платят...санкции, санкции, санкции...
33
0
 
13
 
! Отговори
Въпроси без отговор2 преди 3 месеца
И защо заглавието е "Плаващата бомба" ? Все пак докато амониевия нитрат си е стоял на кораба НИЩО не се е взривявало. Взрива става години СЛЕД като товара е преместен в пристанищен склад и за да гръмне вероятно е неправилно съхраняван .

Пак ли руснаците са виновни за това че не са проверили и разпоредили по-адекватното съхранение на конфискувания товар в Бейрутски пристанищен склад в Ливан?

Тоя нитрат НЕ ГЪРМИ ако са спазени всички правила по съхранението му. Питайте някой даскал по химия.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А тръмпунгерът какво изчурулика в твиттер освен, че това е бомба?
Няма ли да да пратят спецове от ФБР, НСА, ЦРУ, НАА и другите трибуквени агенции да светнат света какво се е случило?
Очакваме с интерес какво ще измътят този път.
31
0
 
8
 
! Отговори
Въпроси без отговор. преди 3 месеца
ОПАСНИЯ ТОВАР Е РАЗТОВАРЕН ОТ КОРАБА И ПРЕМЕСТЕН В ПРИСТАНИЩЕН СКЛАД .

ТОВА е най-важната част от новината . Да не би товара да е конфискуван? Защо не са принудили собственика да си премести кораба. Има достатъчно много международни съдилища които могат да осъдят и дадат срок на собственика да си махне кораба от там.

Друг още по-важен въпрос е дали щеше да има такива поражения и загинали ако опасния товар си беше е стоял на кораба ...

Нямало ли е охрана и мениджър в тези складове ?
30
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значит правъй бъйли человекъйми, каторъйми сказали што Русия и тук е замесена яко в размърлянето на нещата - сега се пита колко такива корабни товара са складирали руснаците в нашите Варна, Бургас и "Царичина дупка" до София !
29
0
 
11
 
! Отговори
ъцз преди 3 месеца
Амониевия нитрат е сравнително стабилно съединение, ако не беше така нямаше да се продава свободно.
За да се получи експлозия трябва силен първоначален импулс или голяма част от амониевия нитрат да гори в затворено помещение.

От кадрите поне на мен ми се струва, че нещо гори преди да се случи експлозята.

Дали пожара е умишлен това вече разследващите трябва да кажат.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да кажем, че лошите руснаци са оставили кораба както пишат тук.
Остава въпросът къде са били добрите араби ливанци да стопанисват тази потенциално експлозивна субстанция, при положение, че са били напълно наясно какво може да се случи.
Кой тогава е виновен? Лошите руснаци, че са влезли в порта законно и по всички норми или добрите арабухи, които не могат да си оправят бакиите в собствената държава?
Ей тая работа не ми е много ясна...
27
1
 
13
 
! Отговори
Тролска логика преди 3 месеца
Значи не бил виновен собственика на ЧАСТНИЯ... не държавен кораб а частна собственост на някакъв си бизнесменчо живеещ в Кипър, който си зарязва кораба с да гние на Бейрутското пристанище .... не са виновни пристанищните власти които ВЪПРЕКИ многобройни предупреждения разтоварват от кораба и кой знае как съхраняват опасния материал... АМИ БИЛ ВИНОВЕН ПУТИН И РУСНАЦИТЕ ...... А сега де ...
Ама нали троловете трябва да вият и да лаят .Добре че е споменат ВЕДНЪЖ Путин за да имат повод да изреват
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 23
В селитричката дето уж не гори и не гърми, сложи съвсем малко въгленче и малко сяра. И пак пробвай.
25
4
 
10
 
! Отговори
Томас Линке преди 3 месеца
Руския Кораб е пътувал за МОЗАМБИК...ТАМ ЕПЪЛНО С ПЕЩЕРИ,ШАХТИ И ГАЛЕРИИ, И ИМА НЕЗЕМЕН БРОЙ ЗЛАТО, МЕД И ДИАМАНТИ !! И АММОНИА Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПОЛЗВА ЗА ЕКСПЛОЗИВ В ШАХТИТЕ И МИНИТЕ !..ЗА ДА ГЪРМИ !


ТА ЛИВАНСКИТЕ БЕДНИ ГЛАДНИЦИ , СА АРЕСТУВАЛИ КОРАБА , И СА РЕШИЛИ ДА СИ ВЗЕМАТ ТОВАРА МУ !!

Е, ПОЛУЧИХТЕ СИ ГО , ЗАРАДИ ЛАКОМИЯТА ВИ .
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
безотговорността на тези хора е сравнима само с тази на бойко борисов и хитлер.
23
3
 
16
 
! Отговори
Qwerty преди 3 месеца
Бомба може да стане много лесно от амониева селитра, стига търсете разни конспирации. Това си е чиста безотговорност и липса на всякаква държава. Нямаше да се изненадам, ако беше станало и в България.
22
0
 
5
 
! Отговори
Томас Линке преди 3 месеца
Тази статия да не е написана от Хилъри Клинтин или от Тед Търнър = оснвателя на СНН В 1976 ГОД . Търнър беше бизнесмен, имаше КЕЧ-ЛЕЙБЪЛ WCW , основана в 1981 г и продадена на Търнър 1988 год., и победи Световната Федерация за три години ! от 96 до 99 год .
-- и никога не е бил срещу Россия.........НО СНН се промени ,и от 20 ГОДИНИ Е СИЛНО АНТИ-РУСКА, И ПРИТЕЖАНИЕ НА ДЕМОКРАТИТЕ ТЕЛЕВИЗИЯ .
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Французите ще бият шута на ушанките и от Ливан.
20
0
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 3 месеца
6% нафта

Спонсорирани публикации