Как "плаващата бомба" MV Rhosus се озова в Бейрут и 6 г. по-късно го взриви

Руският кораб трябвало да стигне в Мозамбик, но това така и не се случва
6 авг 2020 23:00, Нели Христова
87
Как "плаващата бомба" MV Rhosus се озова в Бейрут и 6 г. по-късно го взриви
Снимка: БГНЕС

През 2013 година корабът MV Rhosus акостира в Бейрут. На борда му има 2750 тона амониев нитрат. В следващите няколко години той, заедно с товара му от селскостопански торове, остава на пристанището без никакви предпазни мерки и въпреки многобройните сигнали, които властите подават. Според документи, получени от CNN, руският кораб MV Rhosus е трябвало да стигне в Мозамбик, но спира в Бейрут заради финансови затруднения на собственика. Той никога повече не напуска пристанището въпреки многократните предупреждения от директора на митническата служба на Ливан Бадри Дахер, че това е "плаваща бомба".

"Заради изключителната опасност, която представлява съхраняването на тези вещества при неподходящи климатични условия, отново отправяме искането към пристанищните власти незабавно да реекспортираме стоките, за да поддържаме безопасността на пристанището и работещите в него", пише в писмо от 2016 г. предшественикът на Дехер Чафик Мерхи.

Засега властите в Ливан не са определили MV Rhosus като източник на взрива, въпреки че съвпаденията са много. По думите на премиера на страната експлозията е причинена от 2750 тона амониев нитрат, съхраняван неправилно на пристанището от 6 години. Главният ръководител на отдела за сигурност в Ливан също заяви, че "силно експлозивен материал" е бил конфискуван години по-рано и съхраняван в склад, който е само на няколко минути пеша от улица, изпълнена с много търговски обекти и нощни клубове.

Плаващата бомба

Според записките на капитана Борис Прокошев през 2013 г. MV Rhosus отплава от Батуми, Грузия и се отправя към Мозамбик. На борда си той превозва 2750 тона амониев нитрат - индустриален химикал, който се използва по цял свят като тор, но и за изработката на експлозиви. Корабът плава под молдовски флаг и спира в Гърция, за да зареди. Тогава собственикът се свързва с екипажа, главно от руснаци и украинци, и им казва, че е пред фалит, за това те трябва да вземат допълнителен товар и чрез него да покрият разходите. Това ги отвежда в Бейрут.

Корабът е собственост на компанията Teto Shipping, а членовете на екипажа потвърждават, че тя се управлява от Игор Гречушкин, хабаровски бизнесмен, пребиваващ в Кипър.

В Бейрут MV Rhosus е задържан от местните власти заради "груби нарушения при експлоатацията на плавателен съд". Той не бил платил нужните пристанищни такси, а екипажът му бил подал множество жалби, гласи информация от Съюза на моряците в Русия представена на CNN. Корабът така и не възобновява пътешествието си към Мозамбик.

Екипажът му също остава блокиран на кораба в продължение на 11 месеца с изключително малко хранителни запаси.

"Пишех на Путин всеки ден. В един момент трябваше да продадем горивото и да използваме парите, за да наемем адвокат, защото никой не ни помагаше. Собственикът на кораба дори не ни осигуряваше храна и вода", разказва капитанът Борис Прокошев в радио интервю за "Ехо Москва".

В крайна сметка моряците зарязват кораба. "Според нашата информация руският екип по-късно се прибира у дома. Моряците не са получили заплатите си. По това време на борда на кораба е имало опасни вещества, които властите в Бейрут не са позволили да се разтоварят или да се натоварят на друг кораб", казват от Съюза.

През 2014 г. Михаил Войтенко, който ръководи онлайн издание, проследяващо морската активност, определя кораба като "плаваща бомба".

CNN мнокогратно се опитва да се свърже с Игор Гречушкин на кипърския му номер. Така и не успяват.

Предупреждения, които никой не чува

Според имейли, разменени между Прокошев и адвокатът от Бейрут Чарбел Дагер, който представлява екипажа в Ливан, амониевият нитрат е бил разтоварен на пристанището в Бейрут през ноември 2014 г. От тогава се съхранява в хангар, въпреки многократните предупреждения от директора на ливанската митница Бадри Дахер за "крайна опасност", която представлявал товарът.

Публичните съдебни документи, получени чрез известния ливански правозащитник Вадих Ал-Асмар, разкриват, че Дахер и неговият предшественик Мерхи са се обърнали към съда в Бейрут няколко пъти от 2014 година насам.

"В нашите жалби 19320/2014 от 5/12/2014 и 5/6/2015 [...] поискахме ваша чест да нареди на отговорните пристанищни власти да реекспортират амониев нитрат, който е свален от кораба на Рос и поставен в Митнически хангар номер 12 в пристанище Бейрут “, пише Дахер през 2017 година.

Той дори предлага товарът да се продаде на военните в Ливан. Но според съдебните документи, дори това не дава резултат. Пред CNN Дахер потвърждава, че е изпращал общо шест писма, но властите не отговарят на нито едно от тях.

"Пристанищната администрация не трябваше да разрешава на кораба да разтоварва химикалите в пристанището", каза той. "Първоначално те са отивали в Мозамбик, а не в Ливан."

В сряда генералният директор на пристанището в Бейрут Хасан Крайтем заяви пред телевизия OTV, че е съхранил материалите в хамбар номер 12 "според съдебните разпореждания".

наехме, че това са опасни материали, но не подозирахме, че са толкова опасни", допълва той и потвърждава, че искането за премахването им е бил поставен дори пред Държавна сигурност, но "въпросът така и не бил решен". По думите му в деня на взрива е била проведена поддръжка на вратата на склада. Тя е поправена до обяд. Какво се случва в часовете след това Крайтем не може да си обясни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С такива пожари- експлозии нашите прикриваха кражбите.
70
0
 
4
 
! Отговори
Кораба на пустинята преди 3 години
Тия които умеят да четат и са си направили труда да прочетат не само заглавието, ЗНАЯТ че "опасния товар" ОТ 6 ГОДИНИ няма нищо общо с "кораба -бомба" от заглавието. От 6 ГОДИНИ товара се намира в пристанищни скаладове под грижата на пристанищните власти , тоест нищо НЕ ГО СВЪРЗВА С КОРАБА освен там някаква си мъършава връзка с капитана който писал писма на Путин да ги спасява И ОТ 2014г. митницата МОЛИ администрацията на пристанище "Бейрут" ТАЯ БОМБА ДА СЕ МАХНЕ.. Дали са я махнали? НЕ.
69
2
 
3
 
! Отговори
а преди 3 години
хахаха цялата тая работа с тоя кораб ми звучи като българска работа а ние даже нямаме нищо общо. начи историята е такава: едни Ора дето не ги бОли оная р. са се хванали да одят на някъде ама шефчето банкрутирало щото и него него еб яло, и ги задържали още едни ора дето още повече не ги бОли работата, обаче екипажчето решило да покаже точно колко много не ги Боли и напуснало и след 5г. демонстриране точно колко не ги бОли, работата се разсмърдяла и всичко гръмнало:)))))
68
0
 
2
 
! Отговори
Гостилничаря преди 3 години
Хамбар 12!!! Само се прочетете, журналистчета какво пишете.......!
67
2
 
23
 
! Отговори
Тролска му работа преди 3 години
До Руска ми ти работаКораба е молдовски..... амониевия нитрат е Украински.... получателя е Мозамбик..... собственика е някакъв дето от десетилетия живее в кипър и не е стъпвал в Русия... Разпореждането товара да бъде свален от кораба и да бъде съхраняван в склад на брега е на Ливанската администрация ...Къде видя руска работа ? Или може би като малък са те плашили с руски салдати и още се напикаваш от ужас като прочетеш .Всъщност ти чете ли статията или някой ти каза какво да напишеш тук?
66
0
 
1
 
! Отговори
Видев преди 3 години
Решението е всеки месец търг за всички конфискувани стоки много кражби стават от тези складове.
65
0
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Цялата ти "статия", *** е пример как не трябва да се пише, абсолютна немощ, съчетана с измислици и фейкове.
64
4
 
3
 
! Отговори
Секс преди 3 години
Има клипове в които се вижда, че бомба удря склада точно преди да избухне. Израел седи зад това!
63
0
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Когато не искаш да свърши една работа или не искаш да я свършиш качествено, винаги има достатъчно законови основания за това...
62
34
 
2
 
! Отговори
Руска ми ти работа преди 3 години
Кораба руски. Материала е складиран в Ливан за използване в походящо време.ГРУ организира взривяването с помощта на Хизбула, Иранските милиции .Насрала беше ходил на хадж в Кремъл и Путин го посрещна с много почести.Това е новата руска политика- тероризиране на арабското население и в Ливан, както в Сирия и Либия. Там действа нелегалната руска армия Вагнер.
61
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От статията ми стана ясно, че освен българската администрация и съд, и ливанските са на същия хал - тотално безхаберие и незаинтересованост, никаква действително свършена работа, просто престъпно бездействие. Жалко за загиналите и близките им...
60
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВ деня на взрива е била проведена поддръжка-заварка на вратата на склад номер 12, съхраняващ вещество, представляващо "крайна опасност"....Скоро ми попадна снимка на арабин заваряващ с електрожен страничния капак на камион пълен с газови бутилки. Текста под снимката беше нещо за първия арабски космонавт. Потърси я .Може да ти даде отговори на въпроса "какво може да се е случило" .
59
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В деня на взрива е била проведена поддръжка-заварка на вратата на склад номер 12, съхраняващ вещество, представляващо "крайна опасност". Тя е поправена до обяд. Какво се случва в часовете след това е главният въпрос!!!Така че заглавието "Как "плаващата бомба" MV Rhosus се озова в Бейрут и 6 г. по-късно го взриви" е крайно манипулативно и няма нищо общо с фактите
58
3
 
7
 
! Отговори
Фон Ширах преди 3 години
Га Моше ти каже "добро утро" гледай слънцето да не залязва.....Толкоз за мисирчока на снн...
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Силно експлозивният материал" амониев нитрат, превозван от MV Rhosus, е бил конфискуван от ливанската митница и е бил разтоварен на пристанището в Бейрут през ноември 2014 г. От тогава се съхранява в хангар.
56
3
 
24
 
! Отговори
Ливан си е виновен! преди 3 години
"По това време на борда на кораба е имало опасни вещества, които властите в Бейрут не са позволили да се разтоварят или да се натоварят на друг кораб", На следващата година товарът е в ливански склад и от там избухва. Защо изобщо намесват Русия, пак световна политика!?
55
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капитанът на MV Rhosus Борис пишел писма на Путин всеки ден, защото живеещият в Кипър собственик на кораба, дори не им осигурявал храна и вода и те продали горивото.Путин ли е виновен за взрива?
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засега властите в Ливан не са определили MV Rhosus като източник на взрива.Някои източници твърдят, че корабът е бил под молдавски флаг, а е натоварен вУкрайна.
53
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен ***,Нищо хубаво от руснака не излезе.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не друго, поне най-новия лаф вече няма да е, че по Нова година става Кербала, а ще е, че става Бейрут.

Спонсорирани публикации