Работници крещяха на Лукашенко "Напусни!", той спря нета в цялата страна

Президента на Беларус държа реч пред "най-лоялните" си работници
18 авг 2020 17:00, Нели Христова
191
Работници крещяха на Лукашенко "Напусни!", той спря нета в цялата страна
Снимка: БГНЕС

Протестите в Беларус не стихват. Тъкмо напротив - разрастват се. След масовото шествие, на което присъстваха повече от 100 хил. души, стотици работници, сред които и служителите на държавните медии, обявиха стачка. И точно в този напрегнат момент президентът Александър Лукашенко реши да произнесе реч във фабрика и то само пред "най-верните си служители". Но това далеч не приключи добре за лидера.

Още по темата

Лукашенко пристигна във фабриката за военни автомобили с хеликоптер, като целта му бе да избегне протестиращите в центъра на Минск. А работници, които да се "насладят" на речта на президента в MZKT са предварително избрани - само най-лоялните от тях ще зърнат на живо диктатора. Но въпреки всички тези усилия, докато Лукашенко говори на "верните си служители", те започват да крещят "Напусни!" и "Подай оставка". А той, в стила на Последния диктатор на Европа, им отговаря: "Казвате, че изборите са нечестни и искате нов вот. Моят отговор на този въпрос е следния - вече проведохме избори и, докато не ме убиете, други избори няма да има. Дори и да ме застреляте утре, има други хора, които са готови да заемат мястото ми."

Лукашенко също така добави, че не е светец, но ако не бил твърд с народа си, Беларус нямало да съществува. "Да, знам, че не съм светец. Вие познавате моята твърдост. Но ако не беше тя, тази държава нямаше да я има. Знайте със сигурност, че аз няма да посегна на вашите деца и няма да дам страната на никого."

Случката не остана скрита и от обектива на камерите. Клиповете бързо се появиха в интернет, а засрамен, че цялата страна ще види унижението, Лукашенко направи това, което стори още в началото на изборния ден - изведнъж интернетът в цял Беларус спря.

"Спирането на интернета в понеделник изглежда технически съвместимо с продължителното мрежово затъмнение от миналата седмица", казва News Алп Токер, директор на групата за интернет мониторинг NetBlocks, пред VICE.

За първото спиране, още по време на изборите, правителството обвини "външна намеса и технически проблем", но от NetBlocks заявиха, че спирането на нета е било "нарочно и е отнело дълго планиране". Според техния анализ, "само правителството би могло да постигне това".

В средата на миналата седмица интернетът отново заработи. Но тази необичайна рестрикция бе наложена още веднъж след най-масовия протест в историята на Беларус и унижението, което Лукашенко преживя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 127НЕ. Мвф предложиха кредит на Беларусия,за да въведе карантина,но Лукашенко им отказа,и не въведе карантина ,за да трупа на гърба на народа загуби и дългове.
129
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай ги смачкаха на Тянанмън и до днес ККП управлява.Ама китайците не са белоруски джендъре.
128
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо за Сирия да кажете. Какво стана с диктатора Асад?
127
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там с многохилядни протести и нищо, ние с пет палатки си мислим че ще стане нещо
126
3
 
0
 
! Отговори
Sia преди 3 години
До АнонименАми така е и мафия си имат също така във вички държави...и не е като нашата детска мафия, а доста сериозна и смъртоносна.... управляващите им също бъркат в кацата като нашите... просто няма разлика...единствената разлика е че при нас има по свестни данъци и по читав интернет :)
125
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел и Макрон как виждат една учителка без политически и държавнически опи да стане президент на европейска държава? Вярно, Лех Валенса беше още по-неподходящ за държавник. Впрочем, май корабостроителницата в Гданск, откъдето започна бунтът в Полша, вече я няма.
124
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩЕ СТИХНАТ, КАТО СВЪРШАТ ПАРИТЕ ОТ ГРАНТОВЕТЕ
123
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МВФ отказа преди май 3 месеца заем на Беларус, защото не бил въвел карантина за ковид. Не знам Кристалина Георгиев има ли пръст в тази мерзост.
122
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е информацията нашата кокошка външната министърка Захариева каква позиция е изказал от името на България на срещата на външните министри на ЕС?
121
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропуснали сте да напишете, че предприятията са с по 10 - 14 000 души персонал, там, където е държал въпросната реч. Ние защо нямаме машиностроителни предприятия с 10 000 служители?
120
5
 
18
 
! Отговори
Селяндур преди 3 години
До СВОБОДА ЛИ!Армагедон идва за вас, фалшиви човеченца без сърца и души. Продавате се на западните интереси за 2 евро цента.
119
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус има С-400, а сащ искат да ги купят за тестове за по 100 бона, както нарязаха нашите сс-23 ока
118
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия работници са мазохисти.. първата работа след преврата ще е да приватизират заводите и да ги нарежат.. не питай старило,питай патило...
117
25
 
7
 
! Отговори
СВОБОДА ЛИ! преди 3 години
Свобода в Беларус няма да има, докато Примитивна Рус не изчезне от картата на света след битката при Армагедон...
116
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя филм сме го гледали.Обаче има и втори сценарий - турски. Той също е интересен!
115
10
 
3
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Виждам , че имат много сходни идеи и сьдба - лукашенко у бокошенко
114
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоИ аз залагам на бягство в ОАЕ.А после ще духме към Москва.До вилата на Янукович ще се намери и едно парцелче и за него.
113
10
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
не знам какво става там,но имам чувството,че тоя ще свърши като Мусолини....а наша Тиква ще избегне тая съдба,защото ще се спомине точно навреме..Или греша?..Ще забегне в ОАЕ?...Интересни месеци предстоят..
112
13
 
6
 
! Отговори
Жыве Беларусь преди 3 години
Разрушете стените на затвора!Ако искате свобода, вземете я!Стената бързо ще се срути, ще се срути, ще се срути -И погребете стария свят!
111
9
 
24
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Е, нали имаха избори? Избраха Лукашенко с над 80%. Как така малцинството крещи "Напусни"? С какво право? Защо не си избраха оная мома англичанка? И полека с манипулираните избори - който загуби, от Австралия до Аржентина, все така се оправдава. Ама 80% е разгромна победа...

Спонсорирани публикации