Почина британският актьор Бен Крос, избрал България за свой дом

Живееше, работеше у нас и се ожени за българка в Жеравна
19 авг 2020 07:20, Анисия Иванова
77
Почина британският актьор Бен Крос, избрал България за свой дом
Бен Крос и съпругата му Деяна Бонева. Снимка: БГНЕС

Почина британският актьор Бен Крос. В последните години той беше свързал живота си с България. Живееше тук, работеше тук, дори се ожени за българка в Жеравна.

Бен Крос е починал във Виена, където се е лекувал от онкологично заболяване.

У нас той стана известен още през 80-те години на миналия век със сериала „Цитаделата”. По-късно се снима в супер-продукции като „Стар трек”, „Огнените колесници”, „Първият рицар”, сериалът „Капитан Немо“ и др.

Хари Бърнард Крос, както е истинското име на актьора е роден през 1947 г. в Лондон в семейството на ирландски католици, припомня БГНЕС.

От малък проявявя таланта си в училищни пиеси, а по-късно завършва Кралската академия за драматично изкуство.

Първите му роли са в театъра, но звездния му миг е участието в „Огнените колесници“, който е номиниран за много награди Оскар, а самия той в ролята на атлета Харълд Ейбръхамс печели награда за най-обещаващ актьор за 1981 г. Много са образите му в киното, включително и в български продукции.

Последната му роля в български филм е на англйския вицееконсул Уайт в „Имало една война“.

Бен Крос има три брака, като последният от тях е с българката Деяна Бонева, сключен по стара българска традиция в Жеравна. Любовта довежда англичанина у нас, където прекарва последните години от живота си. Участва в спектакъл на ансамбъл „Българе“, пише текстове за песни на Васил Петров, пее с него на фестивала Аполония през 2007 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бг не прощава. Лека му пръст на Бен...
56
0
 
12
 
! Отговори
От Шопско преди 3 години
До Въпрос към шопитеТова, че е вдигнал сватба в Жеравна, не означава, че живее там. Имаше къща в полите на Витоша. Аз също съм общувала с него - наистина беше Уникален!
55
1
 
50
 
! Отговори
Психодиспансер преди 3 години
Имал съм щастието да общувам с този човек. Вселена! Ако българската интелигенция имаше неговият мироглед и душа, щяхме да сме в Космоса. Уви, тук е земята на слугите!
54
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да прости!
53
7
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До emigrantДо 48 милеле!..ти изби рибата бре!Сравняваш Исус с МУТРОБориссофф?!?!...Е,ашколсун!Па и друго:-София е град..населено място от хилядолетия..девиза й е:-"Расте,но не старее"..Та:-Какъв е приноса на Тиквата за тоя град?..-ДЕСЕТ години КРАЖБИ и "усвоявания"...ЕДИНСТВЕНОТО нещо,което Тиквун е направил, го видяхме в шкафчето му-ПАЧКИ,КЮЛЧЕТА ЗЛАТО,и..пищова му,с който не се разделял никога,както той сам декларира.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До опетковБезроден *** като теб да си мълчи.
51
7
 
11
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Анонимен35 България може и да не е най-скапаната държава, но определено е най-мръсната в Европа. Красива природа, но там където е трябвало да го прави човекът- в случая българинът, е трагедия.
50
7
 
8
 
! Отговори
Човек наистина преди 3 години
трябва да се бои от тези, които са прочели една книга. Защото може да са я прочели както трябва. Няма значение какво четеш, важното е до какви изводи и житейски обобщения стигаш въз основа на прочетеното.А София разцъфтя под нежните грижи на г-жа Фандъкова.
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.Добре ли сте?
48
4
 
19
 
! Отговори
( преди 3 години
От коментарите става ясно, че всички чужденци са маскари, а българите са най-честните, най-начетените, най-хай, най-големите чистофайници и даже си боядисват бордюрите пред блока. Да почива в мир!
47
9
 
5
 
! Отговори
Гурудев преди 3 години
До Ф.С.В.Съчувствам ти за избора на Държава. Сигурно си наясно, че този Избор е Функция от натрупаната в предишните прераждания и неотработена с Добри дела Карма. Писането по Форуми също не изгаря санчита-карма. Ако и изначалната ти, Пра-Арабдха Карма е с влошени параметри, спукана ти е Работата - ще се прераждаш още Зилион пъти.
46
15
 
10
 
! Отговори
emigrantДо 48 ми преди 3 години
Той и Исус не беше прочел даже и една книга,но е ГОСПОД.И затова при такива случаи,когато се колебаем кой е стойностен,ТОЙ ни съветва как да познаем стойностния,от фалшивия и злобния?!По плодовете ще ги познаете,бере ли се грозде от тръни,фурми от репей?!Плодовете на Борисов се виждат като една прекрасна осъвременена столица,а вашите,по пресните се виждат,всичко изпотрошено,омазано с яйца и домати,жълти павета изпотрошени и изтръгнати!!Повече какво да говорим за винету и кой го е чел и кой не?
45
6
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Абе то в едно село Недялско (Ямболско) имаше една двойка англичани -По обяд си хранили двете немски овчарки с по 3-4 печени пилета на Селското Барче-и всички селяни възклицавали на тяхното богатство (разхищение) После Англичанката с едната овчарка ходила да се разхожда -и глутница Баскервилски Кучета (порода "КУДУК' къси крака и дълги опашки) Я нападнали и овчарката избягала -Англичанката бе Изядена!! Мъжът и повече не се върна в БГ!!
44
5
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Държавата Я "Прави' Народът- Може да е Държава на една скала в океана -Но когато хората са интелигентни задружни и живеят като истински граждани -едно голямо Семейство с Морални Основи и Честност и Доброта-граждани спазващи законите и уважаващи се помежду си- То тази Държава не е скапана !! Природата Не "прави" Държавата - БГ-Една Природа миксирана с едни вълци, тарикати -измамници убийци крадци и алчни калинки -Арогантно поведение от сорта "Ти знаеш ли Кой /Коя съм АЗ!!!?? И индианци "АЛо АЛО"
43
15
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Бил съм в Цял Свят и това е моето лично мнение за България- Всеки има право на мнение!! Ако се бях родил нег-ър щеше да кажа че такава ми е била Съдбата -така Господ е решил -Но явно съм се родил в Държава с бели нег-ри!1 Най Скапаната Държава!!
42
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АтанасовТака е... Хората с по 1 прочетена книга цяла държава управляват вече 12 години
41
14
 
8
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Западняците са европейските лицемери, цял свят го знае това, но простия българин - не....явно някои от форума и челна стойка и друго щяха да му направят, ако беше жив
40
5
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До АнонименРазбира се, че е " вашенец", бо/клу.,ко, даже и е по- голям " българин " от теб самия....само дето приживе не си му направил, че да му покажеш привързаността си към него....
39
13
 
4
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До До 38Това що не го пише в английскат ауикипедия, а? Къде е починал или пукнал тоя? Явно тоя е нещо " повече" и е по- голям " българин" от теб тогава...
38
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГостЕдин нашенски *** говори за ***.....експертно!Както и да е - лека му пръст на Бен Крос, много хубав човек беше, нашенец от класа, не като този, комуто отговарям!