Прогнозата на Сачева: Какви кадри ще са нужни на бизнеса?

Ще нараства броят на позициите за хора с ниска квалификация
8 окт 2020 14:37, Нели Христова
62
Прогнозата на Сачева: Какви кадри ще са нужни на бизнеса?
Снимка: Pixabay

В средносрочен план нарастване на заетостта се очаква главно в дейности, свързани с образованието - ръст от 204 000 работни места (9,6 на сто), преработващата промишленост - до 635 000 места, хуманното здравеопазване - 180 000 работни места, строителството - 247 000 и операциите с недвижими имоти - 18,8 хиляди работни места. Данните изнесе социалният министър Деница Сачева по време на форум на КНСБ, предаде БТА.

През следващите две години се очаква ръст на заетостта по икономически дейности, след което ни очакват две години спад, каза министърът. Водещ принос за намалението ще имат услуги като тези в сектора на търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети, където се очаква спад от 8,2 на сто - до 475 000 заети към 2024 г., следват секторите на хотелиерство и ресторантьорство, където се очаква намаление на броя на заетите от 6,4 на сто или номинално 154 000 работни места, в добивната промишленост заетостта се очаква да намалее със 17,9 на сто до 23 000 работни места, при производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и газообразни горива - спад до 36 000 работни места (6,7 на сто).

Прогнозата за търсенето на труда по образователни степени за периода 2020 - 2024 г. показва, че при най-ниско квалифицираните работници се очаква относително слаба динамика в потребността от такива човешки ресурси от страна на работодателите, каза министърът.

Прогнозираните спадове на търсенето на труд в определени сектори могат да бъдат компенсирани с ръстове в други, допълни Сачева. Тя отбеляза, че нарастването на броя на позициите за хора с ниска квалификация основно се очаква в сектора на преработващата промишленост, строителството, хуманното здравеопазване, операциите с недвижими имоти. В същото време със спад в търсенето на такива хора ще се характеризират сектори като търговия, добивна промишленост, хотели и ресторанти, доставяне на води, канализационни услуги, административни дейности и други.

Потребността на хора със средно образование се очаква да се свие в средносрочен план и това да се дължи основно на секторите търговия, хотели и ресторанти, добивна промишленост, административни дейности, производство и разпределение на електричество, топлинна енергия и газообразни горива. Министърът каза, че тези спадове не могат да бъдат компенсирани с очаквания ръст в други сектори.

За групата с висше образование се очаква ръст в търсенето на труд средносрочно главно в образование, държавно управление, хуманитарно здравеопазване, преработваща промишленост, култура. Това нарастване е съпроводено и с очаквания по-нисък брой позиции за хора с висше образование, отбеляза Деница Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
nimportequi преди 3 години
Като не могат да си намерят хора да фалират.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С една дума...обслужващ персонал.
46
1
 
6
 
! Отговори
к.44, преди 3 години
И на тази "мандра" ще й дойде края. Вие се храните основно с външни поръчки, защото българската икономика във вещите ръце на Пожарникар Бойко и Бързорекият министър нещо я няма. Само в БГ ФКСТУ, ФМФ към СУ, МЕИ-Варна, ПУ, мисля че и НБУ и онези некадърници от ЮЗУ годишно произвеждат около 1000 ИТ специалисти. ЗА 7-8 г. БГ-пазарът ще бъде заситен с кадри. Навремето така беше с икономистите -глад, зор, та дори и БиБи ходи в УНСС да произнася "реч". Сега икономисти да ги ринеш с лопата.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом и тая проста жена започна да прави прогнози, втасахме я! Не ни стига онзи неук и пр.ост пожарникар, който ни разсипа и ни води на бoклука, ами и Шкембе войвода ще продаде България за 3 млрд.лв. Щял да прави историкът му с историк една ескадрила Ф-ки?! Преди 10 ноември имахме 427 бойни самолети, ама Ф.Димито и *** Ванчо Костов ги нарязаха за скрап. Сега ще се бием с 16 броя F-16 срещу над 1000 самолети на рашъните...
44
1
 
20
 
! Отговори
Пен преди 3 години
ХАхаахах Кадри му трябвали на бизнеса.... Ай стига бе.... И аз съм работил за "бизнеса" и се оказа ,че му трябват само РОБИ.
43
3
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Бизнесът го движат бачкаторите,не разни измислени дипломи за висшО образование.Когато ...бизнесът се научи да цени труда,тогава и България ще тръгне напред.Засега със червени мутро-бизнесмени толкова.
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На бизнеса не му трябват кадри.. Ако му трябваха щеше да дава заплати.
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще се търсят както винаги некадърни връзкари *** другите да се изнасят от епубликата на абсурдите и чалгата
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се търсят нискоквалифицирани де били за непроизводителния сектор.
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не разбрах от статията.Очевидно писачът е писал някакви откъслечни фрази, които и той не е разбрал
38
1
 
17
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Частниците си правят каквото си поискат с робите дето наемат да им работят. Някъде ги осигуряват на минимална заплата и им дават бонуси на ръка, другаде са решили да ги прекарат с отпуската да я загубят и да не им я платят. А има и такива дето преди пенсиониране прехвърлят работника в друга фирма, която е собственост на същия собственик, за да не получи работника 10 заплати при пенсиониране. Масово в производството се работи извънредно и не се плаща извънреден труд. Затова ще ставам даскал!
37
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мога да кажа какво търсим в технологичния сектор и защо заплатите са в пъти над средната (на junior даваме 2800лв.- 3ти курс завършен искаме), след година заплатата е вече 3500. След 4-5 години говорим за сериозни суми. Кадри няма и това е факт. Имаме 25 отворени позици- едвам харесваме хора. Не стават. Добрите хора от моя екип едвам ги задържам- крадат ги други компании, въпреки че даваме над средните заплати за сектора. Просто хората в този бизнес си знаят цената. Това е. Учи, за да не работиш
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в същност на тях и матриал не им трябва, тяхната задача е да го унищожат с глад и мизерия. после по едно медалче от новите властници и еднопосочно билетче за некое гето в париж, лондон или стокхолм. после идват арабухите, земичката си стои.
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този гнусящ трансфрау да каже първо за кой бизнес говорим.... остана ли такъв в неоколонията до скоро известна като република България. за "бизнесо" на черепаков ли говорим или за алди и лидъл или за шоферите на камиони заливащи ни с третокласни стоки и дрехи 12та употреба. единственият останал бизнес е държавната администрация и мутряците от МВР. на тях им требва материал за бой и щавене не им требват кадри.
34
4
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА *** НА ГЕН. ЛЮБЕН ГОЦЕВ???? ИЛИ ВИ Е СТРАХ????? ХА ХА ХА ХА!!!!
33
3
 
9
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 3 години
Това което е написано ВИЦ ли е ?Нараства на сачева *** - защото се взе много насериозно и си мисли че е Корифей .Нарастват позициите на ГЕРБ с Ниска Квалификация - Тоест Превод - Министрите на ГЕРБ са СКРАП - кой е Мръднал , Кой има Дефицит на Умствен Капацитет , Кой е Корумпиран , Кой е с Деменция - всички Зависими Министри от Болести и Лекарства .
32
1
 
21
 
! Отговори
Прасе с каска преди 3 години
Роби им трябват не кадри.Абе вие защо не си е .............
31
2
 
11
 
! Отговори
нужни са роби преди 3 години
а Грачева просто не може да бъде по-лицемерна
30
3
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Епа тая,с купените дипломи,откъде че знае ?!
29
4
 
19
 
! Отговори
60667 преди 3 години
НА БЪЛГАРИЯ СА НУЖНИ ТАПУНГЕРИ! КОЛКОТО НА ПО ГОЛИЯМ ПОСТ ТОЛКОВА ПО *** . РАДОЙ РАЛИН.

Спонсорирани публикации