Как и къде Хитлер е възпитавал бъдещите нацисти

Поведението в лагерите се оценявало по 4 критерия: за ред, дисциплина, ангажираност и другарство
10 окт 2020 11:48, Елка Василева
201
Как и къде Хитлер е възпитавал бъдещите нацисти
Снимка: архив, БГНЕС

В края на септември 1940 година Хитлер издава заповед за извеждането на стотици хиляди деца от големите германски градове. Те били затваряни в лагери и възпитавани в духа на националсоциалистите. Ето как, разказва Дойче веле.

В края на септември 1940 година Хитлер издава заповед за евакуирането на децата от големите германски градове, подложени на вражески бомбардировки. Повечето от тези деца по-късно се оказват затворени в лагери, където били възпитавани в духа на Националсоциалистическата германска работническа партия.

Мащабната операция е била наречена "Разширено изпращане на децата извън пределите на градовете". Умишлено е била избегната думата "евакуация", за да не се плаши излишно мирното население, което тогава все още вярвало, че тъй нареченият блицкриг (светкавична война) скоро ще приключи, че няма да има бомбардировки, войниците ще се върнат у дома, а животът ще се нормализира.

Детските лагери имали три цели

Но блицкригът се проточил, а през годините на войната стотици хиляди германски деца били изпратени в лагери. Различни източници посочват и различни данни - между два и три милиона души, включително ученици и деца от предучилищна възраст, които често били евакуирани от градовете заедно с майките си.

Още по темата

С извеждането на децата от градовете Райхът постигал едновременно три цели: 1) бъдещето на страната, в лицето на подрастващите, получавало шанс да преживее бомбардировките; 2) майките получавали повече свободно време, например за работа във военните заводи; 3) в лагерите, където били настанявани евакуираните, било лесно децата да бъдат обучавани в духа на нацистите - например да пеят "правилните" песни и да четат "правилните" книги, или пък ги водели колективно на кинопрожекции, където те се запознавали с изключителните успехи на Германия на всички фронтове във войната.

Макар операцията да се е наричала "разширена", тя съвсем не е била предназначена за всички деца. Например тези, страдащи от епилепсия или пък енуреза (нощно напикаване), или пък тъй наречените "мишлинги" (според нацистката терминология - от еврейски произход) не влизали в сметките.

Първоначално родителите на децата не са били допускани до възпитаниците си, но по-късно, когато станало ясно, че войната се затяга, посещенията били разрешени. Много от децата оставали извън домовете си дълго време и били прехвърляни от един лагер или пансион в друг.

Децата били настанявани не само в лагери, които преди това били използвани по време на ваканциите, но и в малки провинциални хотели, в училища или други учебни заведения в относително безопасни региони. Някои от децата успешно били настанявани при техни роднини.

По-малките деца били придружавани от майките им и били настанявани в други семейства и в частни домове. В лагерите за децата се грижели учители. Освен това към всеки "отряд" бил прикрепен отговорник-наблюдател от младежката организация Хитлерюгенд, който следял за спазването на правилата и възпитаването на малките в духа на Националсоциалистическата германска работническа партия. Момчетата били настанявани отделно от момичетата, имало отделни лагери за момчета и такива за момичета.

Спорт, труд, стрелба, дисциплина

В тях действали строги порядки за събуждане, хранене, занимания през деня и вечерна проверка и лягане, носене на униформи, имало ясно дефинирани командни структури и ред за подчинение, за спорт, приучаване към труд, строева подготовка, стрелба, политическа информация, колективни празнувания, четения и походи - всеки един от тези елементи се смятал за важна съставна част от възпитанието в духа на националсоциализма. Що се отнася до получаването на знания от децата, това било по-трудно за организиране. Образованието просто оставало на по-заден план.

С наближаването на края на войната започнали да закриват лагерите един по един. Само една малка част от децата са прибрани по домовете си организирано. На повечето им се наложило сами да се погрижат за връщането си у дома, прекосявайки половината страна, а други дори пресичайки граници, тъй като някои от лагерите били на територията на Полша, Унгария или Австрия.

Едит Рухьофер от Дуисбург била на 10 години, когато постъпила в лагер. Тя си спомня как всички деца били "заразени" от вярата си във фюрера. Поведението на обитателите било оценявано по четири основни критерия: за ред, дисциплина, ангажираност и другарство. Когато Едит се прибрала вкъщи с куп добри оценки, тя била изключително горда със себе си. "Лагерът засили моята самоувереност, каквато преди това почти нямах", пише Рухьофер в спомените си, които могат да се прочетат на сайта LeMO - Lebendiges Museum Online.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
4
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Европа загуби водещата си роля, почти век по-късно още е така. Трябваше да сме това което е САЩ (не в буквален смисъл). До краят на века Китай ще има думата, тази страна беше изпусната и е въпрос на време да стане номер 1... :)
100
0
 
5
 
! Отговори
СПОМНЕТЕ СИ ПОЛ-ПОТ преди 3 години
ТАМ В КАМПУЧИЯ --ТОЗИ КОМУНИСТ , УБИВАШЕ НАРОДА СИ С КИРКИ ,....ЗА ДА НЕ ХАБИ КУРШУМИТЕ!СЪЩИЯ ТОЗИ УБИЕЦ--БЕШЕ ЗАВЪРШИЛ "НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ" В ПАРИЖ...ХА,ХА,ХАААА...А ПЪК ЗА КАДАФИТО , СТРОЯЩИЯ "АРАБСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ"---ПИТАЙТЕ МЕД.СЕСТРИТЕ НИ ОТ НЕГОВИТЕ ЗАТВОРИ В ПРЕИЗПОДНЯТА НА ЛИБИЯ...ХА,ХА,ХААААТЕ СА ОЩЕ ЖИВИ И ЩЕ ВИ РАЗПРАВЯТ ПОДРОБНОСТИ...!!!!
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНикой не е избивал германци тук, германците винаги са ни били съюзници. 1944г. е най-мрачна в историята на България и Германия. Бяхме смазани от еврейския интернационализъм и резултатите са видими.
98
1
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
На 16 декември 1941 година Сталин предлага на британския външен министър Антъни Идън, Турция да бъде компенсирана за неутралитета си с българските земи южно от Бургас. Това щяло да бъде като наказание за България, на която едно морско пристанище Варна било предостатъчно. От България трябвало да бъдат отнети и други територии в полза на Югославия. Идън отказва да подпише подобно споразумение защото нямал пълномощия.
97
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията е продължение на фашизма. Преди беше фашизъм (Хитлер е избран демократично с избори) сега се нарича демокрация, или ре-баджинг както му викат. Дайте на масите, на демоса права да гласуват, а ние ще управляваме от задкулисието. И най-интересното, вече прокарват идеята още в училище, че видите ли, фашизма не е толкова лош, комунизма е по-лош, а цялата лъжа лъсна с манипулацята около вируса.
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загадка е защо Райха остави страхливите чърчили да избягат при Дънкирк, а не ги унищожи и не си реши английския проблем още тогава. Друга грешка е, че калпавите италианци не успяват да завладеят Гърция и Хитлер губи две седмици да нападне СССР. Човека е искал да изкорени еврейския болшевизъм, какво лошо има в това. Знаете ли колко руснаци са се биели на страната на Вермахта? Хора от цяла Европа са подкрепяли Хитлер, в САЩ включително. Хитлер е човек на годината на списание Time.
95
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Franz+Polina, има го в ютюб. Няма какво да говорим, това са германците. А сега ми говорят за някакви си нацисти, някаква си малка нацистка шайка околио Хитлер която нахлу в Русия и изби 20 милиона!
94
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер ги е взимал на 10, ес ги взима на 4...
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер е избран демократично с избори. Бил е уважаван политик от германците, наричали са го Водача. Не е имало никаква съпротива срещу него, целият германски народ го е следвал. Когато партизаните в България избиваха немските войници на българска територия, германците доброволни и съзнателно бяха в чужда страна и избиваха жени, деца и старци, цели села до крак, младите момичета изнасилваха и палеха всичко. Защото Водача ги е изпратил.
92
2
 
5
 
! Отговори
ДВИЖЕЩАТА СИЛА преди 3 години
...НА РУСКИЯ ФРОНТ СРЕЩУ ГЕРМАНЦИТЕ Е , ЧЕ СЛЕД ВОЙНИЦИТЕ ВЪРВЯТ КОМИСАРИТЕ ОТ НКВД , И РАЗСТРЕЛВАТ НА МЯСТО ВСЕКИ КОЙТО СИ ПОЗВОЛИ ДА НЕ ТРЪГНЕ В АТАКА!САМО ЗА ОТБРАНАТА НА МОСКВА , СА РАЗСТРЕЛЯНИ 8-ХИЛ- ЧОВЕКА БЯГАЩИ ОТ МОСКВА И БОМБАНДИРОВКИТЕ !БИЛО Е АБСОЛЮТНА , КОМУНИСТИЧЕСКА КАСАПНИЦА!КАКТО КАЗВАШЕ , ПИСАТЕЛЯ ТИХОНОВ В ТВ-1--"НАС НИ ХВЪРЛЯХА В БОЯ , КАТО СЛАМА В ОГЪН"
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовДобре ли сте?
90
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че не е зле някои органи да се самосезират, предвид коментарите, възхваляващи и защитаващи Хитлер и нацистите, а също и Сталин...
89
7
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Браво на Сталин, че след като разбра, че е оставен от запада да бъде сам срещу хитлер, Сталин сключи договор за ненападение с цел да защити страната си.Браво, че Сталин не помогна на варшавското въстание, спасявайки живота на съветските войници вместо да ги жертва за британските интереси. Супер, че поляците и чехите, дет се връзват на британските лъжи имат пример какво става, като чакаш помощ от запада...
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 32 години (1921-1953 г.) по политически причини са пострадали 4 милиона души, от които 800 000 са осъдени на разстрел, т.е. общо 1,7% от населението. За сравнение при Великата френска революция която въвежда демокрацията загива от насилствена смърт 25% от населението на Франция. Интересно е сравнението с въвеждането на демокрацията в Руисия и руския преход 1991-2009 г., само Русия губи 15 милиона свои граждани, т.е. 11%.
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евреите завладяха Франция след френската революция, Русия - след болшевишката, Германия - след втората световна, а САЩ откакто спечелиха независимост от Англия, а Англия я владеят евреи поне от времето на Чърчил насам.
86
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде са близките на масово избитите от Сталин? Защо никой в Русия няма близък масово убит от Сталин, да напише една книга, да даде едно интервю за баща си, или дядо си масово убит от Сталин?
85
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата авантюра с Хитлер беше за създаване на проект ЕС-1. Но Сталин и Русия го провалиха. А днешния ЕС разчиташе на ресурстие на Русия след разпада на СССР, но не ги огря. Русия отново е световна сила, а ЕС се разпада.
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитлер е бил човек на годината на списание Таймс. За какви нацисти става дума, тогава никой не е и чувал за нацисти. САЩ и Англия дават половината Чехия на Германия, точно тази част която е имала най-мощната военна индустрия в Европа. Тогава Германия почти е нямала военна индустрия.
83
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омам чувството, че нарочно постоянно се говори за нацистите! Усещам вече лека озадаченост от това и започвам да изпитвам съмнения дали това не е всъщност пропаганда на нацизма. Някой някога да е посал и говорил за Наполеон?!? Той също е потеошил цяла Европа и половин Африка!
82
4
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Браво на Сталин, че не хаби съветски войници за чужди интереси!Браво, че след като СССР се биеше индиректно с хитлер в испания, поиска съюз с великобритания и франция и други срещу хитлер.Браво, че след като, водени от британците, другите отказаха, все още искаше заедно с франция да защитят Чехословакия.Браво, че след като британците заплашиха Чехословакия да не иска помощ от СССР и чембърлейн дключи "мира на нашето време" с хитлер и като гарант на Чехословакия му предаде судетите...

Спонсорирани публикации