Какво знаем за "колосалната ракета", която Северна Корея показа на парада си

Тя е заплаха не само за САЩ, но и за целия свят
12 окт 2020 10:53, Нели Христова
117

Снимка: БГНЕС

На най-големият парад в историята си преди дни Северна Корея показа нещо, което изненада дори опитните анализатори на военния арсенал на страната.

Още по темата

За да отбележат 75-годишнина от създаването на Работническата партия, десетки хиляди войници маршураваха по площада, а Ким Чен Ун произнесе емоционална реч, като дори пророни сълза, когато говореше за трудностите, през които е преминала страната му. Но гвоздеят на програмата бе новото му оръжие. На площада излезе балистична ракета с "колосални" размери.

Експертът по отбраната Мелиса Ханъм обяснява пред BBC какво представлява тя и защо е огромна заплаха както за САЩ, така и за целия свят.

Това е обещаното "стратегическо оръжие" от Ким

На 1 януари 2020 г. Ким Чен Ун изнесе ежегодното си новогодишно обръщение към народа, в което обяви, че Северна Корея "разработва модерна оръжейна система, която само от напреднали страни притежават".

Той специално наблегна на думата "стратегическа", означаваща ядрена, оръжейна система в процес на разработване.

Разбира се, лидерът на Северна Корея обвърза създаването на новата оръжейна система със САЩ. Той заяви, че "в бъдеще, колкото повече САЩ се колебаят при уреждането на отношенията между КНДР и САЩ, толкова по-безпомощни ще се окажат пред силата на Демократичната народна република Корея, която става все по-силна отвъд прогнозите и колкото по-дълбоко ще изпадне в безизходица."

Новата балистична ракета е обещаното стратегическо оръжие от Ким Чен Ун. Нейната цел е САЩ и бе показана като свършен факт след неуспешните преговори с администрацията на Доналд Тръмп.

КНДР не цели по-широк обхват, а да изстреля няколко ядрени бойни глави

Северна Корея вече е тествала две балистични ракети. Hwasong-14 е тествана два пъти през 2017 г. и с обсег от 10 000 км може да достигне до почти цяла Западна Европа и около половината от континенталната част на САЩ, носейки една ядрена бойна глава. Hwasong-15, също тествана през 2017 г., има обхват от 13 000 км, което означава, че може да достави една ядрена бойна глава навсякъде в континенталната част на САЩ.

Новата балистична ракета, която предстои да бъде тествана, също е двустепенна ракета с течно гориво, но с по-голяма дължина и диаметър от Hwasong-15. Но докато не бъде разкрит обемът на двигателите, е малко вероятно да знаем точния й обхват.

Дизайнът обаче прави намеренията на Северна Корея много ясни - те вече няма нужда да увеличават обхвата на своите ракети. Вместо това се фокусират върху опитите да изстрелят множество ядрени бойни глави на борда на една ракета. Това ще бъде още един удар за и без това затруднените американски системи за противоракетна отбрана, защото за всяка входяща бойна глава трябва да бъдат изстреляни множество прехващачи.

Спешна причина за безпокойство

Има няколко въпроса около дизайна на самата балистична ракета, което прави тестването й или внедряването й несигурно. Но камионът под ракетата обаче е от непосредствено значение.

Едно от основните ограничения на способността на Северна Корея да участва в ядрена война е броят на пусковите устройства, които страната има. В края на краищата можете да изстреляте само толкова ракети, колкото ракетоносители имате.

САЩ изчисляват, че КНДР може да изстреля най-много 12 балистични ракети. Това изчисление се основава на хипотезата, че всяка от шестте известни пускови установки изстрелва по една ракета и ще отнеме време да бъде заредена втора, преди Америка да отмъсти.

През 2010 г. Северна Корея незаконно е внесла от Китай шест тежкотоварни камиона WS51200 и ги е модифицирала с хидравлика, за да ги превърне в пускови установки за транспортиране. Камионите са толкова ценни, че ги отдалечават от ракетата преди изстрелването, защото трудно биха били подменени, ако ракетата откаже и ги унищожи.

Но на този парад за първи път виждаме повече от шест камиона в действие. Тези нови камиони са силно модифицирани. От това става ясно, че Северна Корея все още е в състояние да получава компоненти за тежки изстрелващи машини, въпреки санкциите и контрола върху износа. Ясно е също така, че те са изградили свой производствен сектор, за да модифицират - а сега потенциално и да произвеждат - собствените си ракетни установки.

Новата балистична ракета на Северна Корея, произведен в година на голяма борба, е послание към света да не подценява държавата, нейния лидер или технологичните способности на нейния народ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
4
 
! Отговори
Насакото Яката преди 3 години
Сигурно е бутафорна от велпапе, защото пестят ламарина за нуждите на военнопромишления комплекс.
52
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГАДОРЯНСАЩ ако искат ще унищожат КНДР за минути. Ядрените оръжия на Северна Корея са правени по стара технология и не представляват никаква опасност за САЩ. САЩ имат всякакви отбранително системи, включително закупиха железен купол от Израел, който лови ядрени ракети. Само изкyкалите русофили могат да си мислят че КНДР дето няма какво да яде има шанс срещу Щатите. Смех.
51
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много от българите по акъл са като севернокорейците, че и по-зле. Ония поне неволята ги е направила комунисти. А ако зависи от българите сами ще си построят ново КНДР, не е нужно някой да им налага. По-големи съветофили от руснаците и корейците взети заедно.
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"преди Америка да отмъсти"....Мъъъко, мъъъъъъко американска.....Все си търсите някакъв враг на който да отмъщавате или на който да му наложите демокрация по американски.....
49
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Гледам форумните експерти по северна корея продължават да споделят неща, които не знаят...Лошо няма - развлекателно е.
48
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че вече сме далеч от азиатщината, върлувала дълги години у нас след ВСВ. Отказването от армия, овенни, средства за убиване на хора е важно стъпало в цивилизиваното раазвитие на една страна.
47
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сев.корейците и идея си нямат какъв жалък живот са им нахлузили.. както птичката, която и идея си няма, че има по-добър живот извън клетката. Само нЕкои тесногръди червенотиквеници дудукат колко било круто в СК, ама сами едва ли биха стегнали куфарите за натам.
46
9
 
9
 
! Отговори
питам преди 3 години
къде е коминът на тази огромна ракета. Явно е скрит, а не като коминът на руския самолетоносач.
45
3
 
0
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Чи ши напълни на Пуртукалчу памперса.
44
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велика държава. 25 милиона, изолирани от целия свят на гадна локация географски, под санкции, със ембарго за внос, без големи ресурси и пак успяха да намерят начин да поставят на колене целия свят и дори световния господар САЩ клекна и започна да говори за примирие и сделки.А не като жалка България където само с едно обаждане по телефона САЩ могат да наредят на нашите политици да продадат народа и да ни съсипят и нашите ще стоят мирно ще изпълняват, ще козируват и ще викат YES SIR!
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива примитивни коми държавички са ми много смешни ...
42
0
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Знаем, че е същата като Коста Грозданов от съседната публикация за Топлофикация - съществува на телевизора, но не и в реалния живот.
41
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е като една време в дивия Запад - всеки комплексар си вземал голям пищов ,за да компенсира мижавата си чу..р..ка
40
5
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
не е за вярване,че е възможно да съществува такава монархия,населена с клонинги!..Що за същества са тия северни корейци?..Некви роботи,или..какво?
39
2
 
6
 
! Отговори
бай Х преди 3 години
елементарна пропаганда.това може въобще да не лети ..... и били голяма заплаха
38
4
 
4
 
! Отговори
Чичко Дончо преди 3 години
Абе Кимчо може ли така да ми развалиш спокойствието и съня бре ?
37
11
 
8
 
! Отговори
Хайде бе! преди 3 години
На макетите на мало.умника Унчо могат до се възхищават единствено неграмотните русо-роби от форума. Иначе, никой не може да се мери с Космическа Америка, най-малко примитивните феодални диктатори...
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не пише колко човека ще дърпат ластиците.
35
11
 
11
 
! Отговори
Изток преди 3 години
Изтокът накрая ще го на***** на САЩ и високомерната баба Европа
34
14
 
9
 
! Отговори
!!! преди 3 години
България само може да мечтае да стигне Северна Корея.Те не си продадоха държавата на Големия брат да им източи ресурсите и корейците да им слугуват, а корейките да обслужват янките.А ние също някога имахме армия,ееех!