COVID-19 промени бизнеса и все повече хора работят от дома си

Позитиви има за инфраструктурата и опазване на околната среда
17 окт 2020 14:00, Петя Славова
41
COVID-19 промени бизнеса и все повече хора работят от дома си
Снимка: Pixabay

Коронавирус пандемията смаза икономиката, повиши безработица и е отговорна за смъртта на над милион души по целия свят, пише в свой анализ за Bloomberg Ноах Смит. Работата от вкъщи е един от начините за намаляване разпространението на заразата. Оказа се, че престоят на служителите у дома ги прави по-продуктивни, щастливи и същевременно помага за опазването на околната среда и инфраструктурата.

Когато коронавирусът удари света, част от работещите имаха възможността да излязат от офиса и да работят у дома. И докато някои компании ще възобновят офис дейността, след като премине опасността от заразата, най-вероятно значителна част от работодателите ще запазят работата от дома.

Още по темата

Работещите от вкъщи по-често са от професии с по-високи доходи като инженери, адвокати, финансисти или консултанти. Повечето работни места с по-ниски доходи не могат да се извършват работата си дистанционно, като например в сферата на хранителните услуги и търговията на дребно. Това създава неравенство по отношение както на безработицата, така и на излагането на Covid-19. И когато служителите с високи доходи свикнат да остават вкъщи и да поръчват онлайн, вместо да излизат да се хранят навън и да пазаруват, обслужващи работници с по-ниски доходи носят основната тежест на промяната в търсенето.

Тенденцията за работа от вкъщи се отразява и на психиката. Често хората, които работят от своят дом изработват повече часове, отколкото в офиса. Тъй като границите на личния и професионалния живот се размиват, това може да доведе до претоварване и безпокойство.  

Но има основателни причини да мислим, че тези отрицателни ефекти ще бъдат като цяло преходни. Както показват страните, които са се справили успешно с COVID-19, инженерите и адвокатите ще се върнат в ресторантите и ще пазаруват в магазините, когато пандемията приключи. Макар че няколко индустрии, като киносалоните, може да претърпят траен спад, доставката до дома не са заместител на преживяванията навън.

Психолози очакват голяма част от безпокойството да намалее, след като опасността от вируса отшуми. Освен това дългият период на работа у дома, ще помогне на хората да разработят стратегии за разграничаване на работата от личния си живот и да разчертаят времето си по най-подходящия за тях начин, тъй като очакванията са този модел на работа да се запази в голяма част от компаниите.

Новият модел на работа значително улеснява живота на работещите. Така например, ако детето на един служител се разболее, той ще може да полага грижи за него у дома, докато работи. Очакванията на експерти са работата от вкъщи да се запази напълно или частично, а работниците да редуват работата в офис и у дома.

По-малкото дни в офиса означават по-малко време, прекарано в пътуването. Времето прекарано в пътуване до работното място е свързано с неприятни асоциации, твърдят експерти. Работните дни у дома ще подобрят емоционалното състояние на хората. Освен това липсата на разходи за пътуване ще спести пари на домакинствата.

Местните общини също откриват позитиви в работата от дома, защото намалява разрушаването на инфраструктурата, а по-слабото движение действа благоприятно за опазването на околната среда, тъй като намаляват парниковите газове.

Вижте още бизнес новини в Bloomberg.tv.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работа от вкъщи- - - - коефициент на полезно действие - - - - нулево. Всичките заслужавате да ядете соеви кебапчета и тричеви кюфтета. А ковид е добре измислен начин да преобърне света за всички тарикати.
33
1
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Ко каза, ко? Кови?!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе казано големите загуби от тази пандемия идват от собствениците на офис сгради. Да не издавам информация, която нямам право, но да кажем, че всяка технологична компания "разкарва" огромна част от офис площите си и доста компании ще минат изцяло на дистанционна работа и ще се използват офиси "on demand" или временни такива, или виртуални.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние направихме следното- имаме 6000м2 офис със 100 паркоместа в топ локация на София. Top-end обзавеждане, google може само да ни завижда. Ходим там да си караме кефа и да се забавляваме- джага, тенис на маса, PS4, масажи. До скоро нямаше човек, който да идва повече от 2-3 дни седмично. Сега върнахме 3000м2 на landlord-a, както и половината паркоместа и оставихме залите за забавление и места за 50 души, които резервираме с app и ходи този, на който му се играе и забавлява. В офис няма да стъпя.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При нас всичко се промени. Нямам приятел, който да е стъпвал е офис от м. март (изключвам лекари и зъболекари). Всеки се изнесе да работи на ново място- който има голямо жилище- чудо. Доста вили се продадоха до София и цените им станаха четворни по време на пандемията. С жена ми купихме 2 къщи (една до Драгоман, една- до Копривщица) и реставрираме и двете с идеята да се работи от там. Нямаме нужда от офис, както 101% от модерните професии. Ако има среща с клиент, дори тя се прави онлайн.
29
6
 
1
 
! Отговори
Real News преди 3 години
Не. Covi-19 не е променило нищо.Ненужната истерия около фалшиви новини промени нещата. Принципно, за подобни истерии, се носи правна отговорност. Има закони, които са механизъм против масовата истерия. Какъвто например има и за банките.Що не пробвате да обиколите няколко студия с въпроси дали някоя банка не фалира примерно? Щото ще ви вкарат в чауша на мига.Ама изглежда, ако става въпрос за лекарство-производителите, които имат яко кеш, там си затваряме очичките. Така ли правим, а?
28
4
 
3
 
! Отговори
Генчо преди 3 години
Работим дистанционно за неопределено време. Офиса е отворен за който иска. Все повече колеги идват в офиса, понеже им е писнало в къщи. Най-добрият вариант според мен е 3 дни седмично офис и два в къщи. Ако седиш постоянно в къщи се разпускаш и се губи производителност и работиш по 10 час на ден.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз така работя от вкъщи.Днес прекопах градинката с зеленчуци на терасата в панелката.Продавам зарзават онлайн.
26
4
 
3
 
! Отговори
МЕРЦЕДЕС-МЕРКЕЛИЦА преди 3 години
ЕЙ ТОВА Е ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ И ИКОНОМИКА РАБОТА ОТ КЪЩИ С НУЛЕВ КАПАЦИТЕТ ПОЛЕЗНО ДЕЙСТВИЕ ВИЕ КАК СИ ПРЕДСТАВЯТЕ РАБОТАТА ОТ КЪЩИ НА СТРОИТЕ ИЛИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ НА МЕРЦЕДЕС ПОТОЧНАТА ЛИЯНА В АПАРТАМЕНТА ?ТЕЗИ ТЕРОРИСТИ СЪВСЕМ ИЗПЕРКАХА С ЛЪЖАТА КОРОНКА,ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ЦОКАЛИ С ПОТОЧНА ЛИНИЯ В КЪЩИ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ПРОДУКТИ ОТ 1ВА НЕОБХОДИМОСТ РАБОТИ В КЪЩИ ВИЕ ВЯРВАТЕ ЛИ СИ БЕ ПРЕСТЪПНИЦИ УМИШЛЕНО УНИЩОЖАВАТЕ ВСИЧКО !
25
0
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Интернет няма да промени работата на производителите на млечни продукти, никой не го е очаквал, но ще: намали събиранията при хран магазини, ако се поръчва онлайн, събиранията при личните лекари, ако ежемесечните рецепти се изписват онлайн, събиранията за срещи и в училищата, градският транспорт, така ще намалим концентрацията не само на Ковид, но и други вируси и бактерии, а повярвайте ми, те също не са безобидни. Ясно, че след Ковид нещата ще се възстановят, но дотогава - да оцелеем.
24
7
 
6
 
! Отговори
Вируса е манипулация преди 3 години
Още не могат да изолират никакъв вирус и не знаят от какво са тези белодробно-респираторни заболявания. А тестовете са пълна измислица. Хора с тежки симптоми дават отрицателен тест, други без симптоми ги изкарват заразени.
23
0
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 23Не мисля, че крадат. Уговорили са се да преписват и сигурно си плащат.
22
8
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Нямам никакъв проблем аз,просто не харесвам разни селски таpикарчета,където още ми мякат да ми раздуват балони и заради тях да страдат честните хорица,които просто искат да имат покрив над главата си. Брат ми е ЧСИ и се е наточил тази зима да има адски много работа. Много хора ще останат на улицата (и пак ще са длъжници),подлъгани от брокери и банки надули цените на имотите в София.
21
3
 
4
 
! Отговори
Ди13 преди 3 години
"Анализът"е на Bloomberg и там никъде не става въпрос за губерния - България!
20
3
 
28
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Лично аз се върнах в провинцията.Работя си същата работа от вкъщи,на същата заплата (дори ми я повишиха,както всяка година) с разликата,че си харча парите в по-малкия град и стимулирам местната икономика.Всичко ми е на 10 минути път пеша, колата стои в гаража и само я припалвам от време на време.Места в детските градини има бол и си избираш най-близката.Училища също се намират.Няма стрес, не дишам *** през зимата и всичко ми е по-евтино. КОВИД19 за няколко месеца постигна повече от десетилетия!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 101972-а беше преди доста време. Нещата се промениха. Не е само до промишленост.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Не работя като брокер, ама ...какъв пък ти е проблема на тебе?
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е и не само в София да вземат по 10 бона заплати но и по селата. Досега само геноцид на селата и всичките пари заминаваха за София.
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работещите от вкъщи по-често са от професии с по-високи доходи като инженери,адвокати, финансисти или консултанти-цитирам го това за да го видят разните нахъсани брокерчета-пapазити на недвижими имоти.Свърши ви царуването,дребни тaрикатчета готови и майка си да продадът за 2лв комисионна(без ДДС).Хората с доходите си работят вече от бащините къщи(които до не отдавна стояха необитаеми),никой не иска да ви купува панелките в София за по ?1200кв.Време е да започнете работа на терен като бokлучии
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов похарчи милиарди за магистрали към София и офиси с метро в София.

Спонсорирани публикации